Kandidatei į lygių galimybių kontrolieres koją pakišo atvirumas

Seimo nariams neįtinka jau antra kandidatė į lygių galimybių kontrolierius. Šįkart politikų testo neišlaikė palankiai apie tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimą pakalbėjusi Diana Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 26, 2014, 8:40 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:08 PM

Advokatė D.Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė vakar Seime per slaptą balsavimą surinko vos vienu jos kandidatūrai pritariančiu balsu daugiau nei prieš metus į šias pareigas pretendavusi kita teisininkė.

Tada už Mykolo Romerio universiteto profesorės Lyros Jakulevičienės kandidatūrą balsavo 47 Seimo nariai, o 42 buvo prieš. Tiek pat „prieš“ buvo ir vakar balsuojant dėl D.Gumbrevičiūtės-Kuzminskienės skyrimo kontroliere.

„Jei kas nors pasakys, kad šis Seimas yra homofobiškas, aš paplosiu“, – pavadinusi balsavimą gėdingu pareiškė liberalė Dalia Kuodytė.

Nevengė neparankių klausimų

Kai kuriuos homofobiškai nusiteikusius politikus savo atviru prisipažinimu papiktinusi D.Gumbrevičiūtė-Kuzminskienė sulaukė tik 48 parlamentarų paramos. Bet, skirtingai nei ankstesnė kandidatė, nevengė neparankių klausimų.

Greičiausiai atsakymai į juos pretendentei ir pakišo koją.

Mat advokatė kiek anksčiau prisipažino pritarianti tos pačios lyties asmenų partnerystę įteisinančiam įstatymui: „Manau, visi žmonės turi būti ginami, nepaisant jų lytinės orientacijos, lyties, rasės, amžiaus ir taip toliau.

Lietuva yra demokratinė valstybė ir demokratinės valstybės pozityvi pareiga užtikrinti tiek daugumos, tiek mažumos teises.“

Bandė atsakyti aptakiai

Panašų testą Seimo nariai buvo parengę ir ankstesnei kandidatei. Tada Petras Gražulis bandė sužinoti, kaip L.Jakulevičienė vertina homoseksualių santykių propagavimą tarp vaikų ir jaunimo.

Teisės profesorė tuomet stengėsi nesupykdyti politikų ir atsakinėjo aptakiai – esą šiuos klausimus spręs vadovaudamasi tik teisiniais argumentais.

Tačiau net ir tai L.Jakulevičienei nepadėjo tapti pareigūne.

Prikišta ir advokatės veikla

Vakar dėl D.Gumbrevičiūtės-Kuzminskienės balsavusiems parlamentarams kliuvo ne tik kandidatės pozicija dėl partnerystės įteisinimo, bet ir dalyvavimas gėjų bei lesbiečių seminaruose, taip pat jos, kaip advokatės, veikla.

Pavyzdžiui, Gediminas Jakavonis pareiškė, esą jam nepriimtina, kad ši advokatė yra siekusi, jog žurnalisto Vito Lingio žudikui Igoriui Achremovui skirta bausmė būtų sumažinta perpus.

Atbaidė kandidatus?

Kai kurie Seimo nariai nuogąstavo, kad dabar bus dar sunkiau rasti kandidatą į šį postą.

Lygių galimybių kontrolieriaus pareigos liko laisvos, kai pernai lapkritį mirė Aušrinė Burneikienė. Dabar įstaigai laikinai vadovauja vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.