Klajoklio L. Karaliaus prašymus tenkino ne visi Seimo kolegos

Nekalbėdavo apie keliones

Buvę vienos Seimo frakcijos nariai A.Sacharukas (dešinėje) ir J.Stanevičius susitiko teisme.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvę vienos Seimo frakcijos nariai A.Sacharukas (dešinėje) ir J.Stanevičius susitiko teisme.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-11-26 10:55, atnaujinta 2018-01-20 14:47

Šiuo metu Skuode gyvenantis buvęs parlamentaras teigė, jog Seimo posėdžius praleidinėdavęs L.Karalius jo taip pat yra prašęs balsuoti už jį.

Nekalbėdavo apie keliones

„Gal gali už mane pasižymėti", – taip savo kolegų prašydavo politiku tapęs pramogų pasaulio atstovas L.Karalius.

Baudžiamoji byla už balsavimą L.Karaliaus kortele iškelta buvusiam Seimo nariui, tuomet TPP frakcijai vadovavusiam Aleksandrui Sacharukui.

Kaip balsuoti vienu ar kitu klausimu, TPP frakcijos nariai susirinkdavo pasitarti prieš kiekvieną Seimo plenarinį posėdį. Tai pačiai frakcijai priklausančių politikų nuomonės išsiskirdavo retai.

„Mūsų frakcija buvo draugiška ir nuoširdi, palaikėme vienas kitą", – prisiminė J.Stanevičius. Jo teigimu, frakcija stengėsi išlaikyti kiekvieną savo narį. „L.Karaliaus buvimas frakcijoje buvo svarbus, kad ir koks jis būtų",  – kalbėjo buvęs politikas.

J.Stanevičius įsitikinęs, jog L.Karalius prašydavo už jį užsiregistruoti, kad nesulauktų priekaištų dėl praleistų posėdžių. Liudytojas prisiminė, kad L.Karalius kolegoms nesigirdavo, kada ir kur keliaus. „Turbūt bijojo, kad nebūtų su savo sugyventine užfiksuotas oro uoste", – svarstė J.Stanevičius.

Dėl išvykimų nepriekaištaudavo

Nors L.Karalius praleidinėdavo posėdžius, J.Stanevičiaus teigimu, frakcijos nariai jam dėl to nepriekaištavo. „Raganų medžioklės, kad kažkas kažkur išvažiavo, pas mus nebuvo", – prisiminė buvęs frakcijos seniūno pavaduotojas.

2010 metų sausį kolegos žinojo, kad L.Karalius keliauja po Aziją. J.Stanevičius už jį balsuoti atsisakė. „Kai pensininkams buvo mažinamos pensijos, kolega L.Karalius po pasaulį keliavo itin plačiai. Dėl to mes labai nesutarėme", - prisiminė J.Stanevičius.

Paaiškėjo, kad balsuoti už keliautoją sutiko A.Sacharukas. Byloje teigiama, jog A.Sacharukas už kolegą balsavo 11 kartų.

„A.Sacharukas tuo metu buvo frakcijos seniūnas ir patenkino L.Karaliaus užgaidas", – kalbėjo J.Stanevičius. Jis nežino, ar kiti kolegos nors kartą balsavo už keliaujantį L.Karalių.

Sulaukė politinio keršto?

Buvęs Seimo narys teigė, kad niekada nebuvo kalbama apie tai, jog už balsavimą svetima kortele gali būti iškelta baudžiamoji byla. Nors paaiškėjo, kad už kolegas balsavo daugiau Seimo narių, už tai teisiamas tik A.Sacharukas.

„A.Sacharukas, nors ir jaunas politikas, tuo metu buvo labai įtakingas. Tai buvo natūralu – politinis kerštas", – svarstė J.Stanevičius.

Kaltinamasis A.Sacharukas teisme jau yra davęs parodymus. Jis teigė, kad balsuodamas už kitą Seimo narį padarė tik procedūrinį nusižengimą, o ne nusikaltimą.

„Nepadariau jokio nusikaltimo. Tai vertinu kaip Seimo statuto, galbūt etikos pažeidimą, dėl kurio atsiprašinėju jau penkerius metus“, – duodamas parodymus kalbėjo šiuo metu advokatu dirbantis A.Sacharukas. Jis tvirtino, jog balsuoti už salėje nesančius kolegas Seime buvo įprasta procedūra.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.