Teismas: „Respublika“ dėl N.Cooperio kritikos įspėta nepagrįstai

Žurnalistų etikos inspektorė įspėjimą „Snoro“ bankroto administratorių Neilą Cooperį kritikavusiam laikraščiui „Respublika“ skyrė nepagrįstai, paskelbė teismas.

Pasako teismo, N.Cooperis, kaip viešasis asmuo, turėjo būti pakantesnis kritikai.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Pasako teismo, N.Cooperis, kaip viešasis asmuo, turėjo būti pakantesnis kritikai.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2014, 3:26 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:07 PM

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) nurodo, kad N.Cooperis yra viešas asmuo ir turi būti pakantesnis kritikai.

Teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, teismas pirmadienį patenkino „Respublikos leidinių“ skundą ir pripažino, kad 2013-ųjų lapkričio 8 dienos Žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės sprendimas įspėti bendrovę dėl Visuomenės informavimo nuostatų pažeidimo buvo nepagrįstas.

„Teismas nustatė, kad N.Cooperis yra viešasis asmuo, nes jo veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams. Jam taikomas reikalavimas būti pakantesniam griežtesnei, labiau provokuojančiai ir šiurkštesnei kritikai“, - sakė S.Baltaduonė.

Pasak atstovės, teismas taip pat konstatavo, kad publikacijose, kuriose buvo kritikuojamas N.Cooperis, buvo pateikta „ne žinia, bet nuomonė“ - subjektyvus viešai skelbiamų bankroto administratoriaus ataskaitų, kitų viešų duomenų vertinimas. Šis vertinimas, teismo manymu, „nelaikytinas žinia, juo labiau kuria siekiama įteigti apie N.Cooperio nesąžiningą komercinę veiklą, jį pažeminti ar paniekinti“.

„N.Cooperis, kaip viešasis asmuo, turėjo būti pakantesnis kritikai. Todėl nagrinėti teiginiai, jeigu ir būtų pripažinti žiniomis, nežemina jo garbės ir orumo“, - teismo sprendimo motyvus perdavė S.Baltaduonė.

Vadovaudamasi žurnalistų etikos inspektorės sprendimu, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (ŽLEK) šių metų balandį tuometinį dienraštį „Respubliką“ priskyrė etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai.

ŽLEK pirmininkas Linas Slušnys BNS sakė, kad jis dar nėra susipažinęs su nutartimi, tačiau neatmetė, kad sprendimas pripažinti leidinį neetišku turės būti peržiūrėtas.

„Komisija turės priiminėti sprendimus susipažinus su visu turiniu. Ir jei tas sprendimas tikrai yra panaikinti (inspektorės įspėjimą), tai automatiškai iškils papildomi klaustukai, ką daryti su tuo pripažinimu neetišku. Panašu, kad tie pripažinimai turės būti bent jau persvarstyti“, - sakė jis.

L.Slušnys taip pat stebėjosi teismo sprendimu priskirti N.Cooperį viešiesiems asmenims, nes iki šiol esą tokios praktikos dėl bankroto administratorių nebuvo.

Šiuo metu VAAT nagrinėja Respublikos leidinių grupei priklausančios bendrovės „Naujasis aitvaras“ analogišką skundą, kuriame prašoma panaikinti žurnalistų etikos inspektorės įspėjimą ir dienraščiui „Vakaro žinios“. Sprendimą žadama skelbti gruodžio 4 dieną.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas numato, kad profesinės etikos nesilaikantiems leidiniams taikomas 21 proc., o ne lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, kuris taikomas daugumai laikraščių, žurnalų ir kitų periodinių leidinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.