A. Paulauskas: „Šiandien nyksta riba tarp terorizmo ir karybos“

Penktadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete surengta diskusija dėl Seime atstovaujamų politinių partijų gynybos susitarimo įgyvendinimo.

Didinamas finansavimas krašto gynybai.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Didinamas finansavimas krašto gynybai.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:16 AM

„Svarstome biudžetą ir krašto apsaugai didinamas finansavimas iki trisdešimt dviejų procentų, tad labai svarbu ne tik didinti asignavimu, bet ir juos racionaliai naudoti“, - kalbėjo Seimo narys Artūras Paulauskas ir pridūrė, kad būtina daug aktyviau kalbėti apie kariuomenės rezervo rengimą ir bazinius karinius mokymus.

„Įvykiai Ukrainoje rodo, kad mokslas apie karybą patiria transformaciją. Yra hibridiniai karai, kurie ištrina ribas tarp karybos, terorizmo, nusikaltimų“, - sakė politikas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė diskusijoje teigė, jog politinės partijos turi gebėti susitarti, pasirašytas susitarimas įrodė, kad partijos supranta savo atsakomybė geopolitiniame kontekste.

„Šiuo metu ypač svarbu kalbėti vienu balsu ir viena kryptimi ir tai iš kaip tai atsilieps mūsų žmonių nuotaikoms ir žinojimui, kuria kryptimi turime judėti. Labai svarbus tampa švietimas, supratimas ir tėvynės meilė neturi būti tik žodžiais įskiepyta, ji turi būti širdyje. Pagrindinė kiekvieno piliečio pareiga ginti valstybę, bet visuomenės apklausos apie tai nebuvo džiuginančios“, - kalbėjo L. Gražinienė.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad nors laiko nuo minėto susitarimo praėjo nedaug, sėkmingai žengta net keletas žingsnių. „Vakar Valstybės gynybos taryboje nuspręsta peržiūrėti valstybės ginkluotos gynybos koncepciją, kuri buvo priimta kitaip matant situaciją, o šiandien reikia taikytis prie tų sąlygų, kurios yra.“ Ministro teigimu, svarbiausi akcentais turėtų tapti finansinių klausimų sprendimas bei įstatyminės bazės tobulinimas.

„Kitais metais Lietuva jau atitiks NATO rekomendacijas. Kartais ginčijamasi, kiek reikės kariuomenės ir kiek rezervo karių, bet ginklas be kario ne ginklas, o karys be ginklo – ne karys“, - kalbėjo J. Olekas.  J. Oleko teigimu, Lietuvoje turėtų būti apie tūkstantį rezervo karių, kurie tarnybos metu rotuotųsi.

 Kariuomenės vadas Vytautas Žukas teigė, kad per pastaruosius penkerius metus tarnavo ir buvo išleisti atsargą 946 kariai, baigė bazinius karinius mokymus 2627, bet šie žmonės neįgijo reikimų karybos įgūdžių, į pakartotinius parengto rezervo karinius mokymus buvo pakviesti 1421 kariai. „Šiuo metu turime apie keturis tūkstančius karių, kurie ir sudaro mūsų rezervą, kuriuo esant reikalui galime disponuoti“, - sakė kariuomenės vadas ir pridūrė, kad esant reikalui planuojama visus rezervistus sušaukti ir dar kartą paskirstyti karo specialistus pagal jų turimus karinius įgūdžius po dalinius. Gavę pranešimą, šie žmonės turėtų atvykti ir prisistatyti į šaukimo punktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.