Ministras J. Olekas žada stiprinti bendradarbiavimą su Švedija

Penktadienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su Švedijos gynybos ministru Peteriu Hultqvistu aptarė bendradarbiavimą NATO partnerystės rėmuose, oro erdvės ir jūrų stebėjimo duomenų apsikeitimo, Baltijos ir Šiaurės šalių gynybinio bendradarbiavimo bei kitus gynybos ir saugumo klausimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 3:58 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:38 AM

Susitikime ministras J. Olekas pabrėžė Lietuvos ir Švedijos dvišalį, regioninį ir NATO partnerystės formate bendradarbiavimo stiprinimą, ypač per pratybas.

Ministras J.Olekas padėkojo Švedijos gynybos ministrui už reguliarų švedų dalyvavimą Baltijos regiono oro policijos treniruotėse (angl. Baltic regional training event) ir išreiškė suinteresuotumą stiprinti šias treniruotes, toliau dalyvaujant Švedijai ir Suomijai. „Šios pratybos yra geras pavyzdys, kaip Šiaurės ir Baltijos šalių regioninis bendradarbiavimas ir NATO partnerystė stiprina saugumą regione, didina tarpusavio sąveiką ir prisideda prie oro erdvės saugumo virš Baltijos jūros“, – kalbėjo ministras J.Olekas.

Ministras J.Olekas taip pat pakvietė Švediją aktyviau dalyvauti ir kitose regioninėse pratybose Baltijos regione.

Kalbėdamas apie oro erdvės situacijos duomenų apsikeitimą, ministras J. Olekas paragino Švedijos gynybos ministrą pasirašyti sutartį su NATO dėl antros oro erdvės stebėjimo duomenų (angl. Air situation data Exchange, ASDE) jungties steigimo per Baltijos šalis. Jungtis būtų tiesiama tarp Bendro valdymo ir pranešimų centro Karmėlavoje ir Švedijos.

Susitikime ministras J. Olekas taip pat išreiškė pageidavimą stiprinti dvišalį Lietuvos ir Švedijos karinių jūrų pajėgų bendradarbiavimą, keičiantis jūrų stebėjimo duomenimis, bendradarbiaujant povandeninių narų išminuotojų komandoms, vykdant bendras pratybas ir mokymus.

Savo ruožtu Švedijos gynybos ministras P. Hultqvistas ragino stiprinti dvišalį bei regioninį karinį bendradarbiavimą.

Ministrai taip pat sutarė koordinuoti Baltijos ir Šiaurės šalių gynybinį bendradarbiavimą. Švedija 2015 metais pirmininkaus Šiaurės šalių bendradarbiavimo formatui NORDEFCO (angl. Nordic Defence Cooperation), o Lietuva – Baltijos šalių bendradarbiavimo struktūrai. Ministras J. Olekas pasiūlė Lietuvai kartu su Švedija kitais metais parengti dokumentą apie Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo tolimesnes kryptis ir projektus.

Ministras J. Olekas pabrėžė Lietuvos ir Švedijos bendrų pratybų Lietuvoje ir Švedijoje svarbą, taip stiprinant dvišalę partnerystę ir solidarumą.

Švedijos gynybos ministras Vilniuje lankėsi krašto apsaugos ministro J. Oleko kvietimu.

Karinis Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimas iki Lietuvos narystės NATO daugiausiai buvo grindžiamas Švedijos parama Lietuvos kariuomenei. Vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicininės paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono, oro bazės įrengimo ir kiti projektai, o Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.

Šiuo metu Lietuvos ir Švedijos kariuomenių bendradarbiavimas plėtojamas tarp atskirų dalinių. Artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos ir karo medicinos tarnybos. Ateityje siekiama gilinti ir intensyvinti šalių praktinį bendradarbiavimą.

Švedijos ir Lietuvos karinės pajėgos dalyvauja įvairiose bendrose pratybose Baltijos regione: priimančiosios šalies paramos pratybos „Baltijos šeimininkas“ minų paieškos ir nukenksminimo Baltijos jūroje pratybos „Atvira dvasia“, NATO karinių oro pajėgų vadavietės Ramšteine rengiamose Baltijos regiono karinių oro pajėgų treniruotėse skirtose oro erdvės virš Baltijos jūros saugumui užtikrinti.

2015 m. pirmąjį pusmetį per 40 Lietuvos karių budės Švedijos vadovaujamoje Europos Sąjungos šiaurės šalių kovinėje grupėje, kuri bus sudaryta iš Airijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos ginkluotųjų pajėgų padalinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.