Žinia iš Rusijos: „R.Zamolskio Lietuvai neišduosime“

Nors nuo ieškomiausiu ir pavojingiausiu Lietuvos nusikaltėliu vadinto Romo Zamolskio sulaikymo Urale praėjo jau pusketvirto mėnesio, Rusija net neplanuoja pavojingo nusikaltėlio grąžinti į Lietuvą. Sverdlovsko srities teisėsaugininkai vis dar aiškinasi, kiek nusikaltimų R.Zamolskis įvykdė Rusijoje ir tik nuteisę jį savo šalyje svarstys jo ekstradicijos į Lietuvą galimybes.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 29, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:18 AM

Kaip praneša Jekaterinburgo naujienų portalas „Novyj Region“, Rusija atsisakė tenkinti Lietuvos teisinės pagalbos prašymą išduoti R.Zamolskį Lietuvai. Tokią informaciją portalo žurnalistai esą gavo iš Interpolui artimų šaltinių.

„44 metų Lietuvos piliečiui yra pateikti įtarimai dėl labai sunkių nusikaltimų – žmogžudysčių, mažiausiai šešių plėšimų ir trijų vagysčių, kurios buvo įvykdytos vien Sverdlovsko srityje. Rusija ketina R.Zamolskį teisti Rusijoje“, - teigia rusų žurnalistai.

Anksčiau buvo pranešta, kad R.Zamolskis yra įtariamas mažiausiai 10 užsakomųjų žmogžudysčių Sverdlovsko srityje, taip pat buvo pranešta, kad teisėsaugininkai turi duomenų, jog 2001 metais iš Lietuvos pasprukęs nusikaltėlis įvykdė kelias užsakomąsias žmogžudystes Maskvoje bei Sankt Peterburge.

Taikinys - nusikalstamo pasaulio veikėjas R.Zamolskis buvo sulaikytas šių metų rugpjūčio 16 dieną Jekaterinburgo centre.

Tai, kad Gabiko pravardę turintis R.Zamolskis pasirodys Jekaterinburge Rusijos teisėsaugininkams buvo iš anksto žinoma ir gerai pasiruošta.

Teigiama, kad R.Zamolskis į miestą atvyko vos vienai dienai, o juo taikiniu turėjo tapti daržovių bazės direktorės pavaduotojas Ivanas Obuchovas, kuris vadinamas vienu realiausiu kandidatu į Jekaterburgo miesto vadovo postą ir kartu siejamas su srityje siautėjančia organizuota nusikalstama grupuote „Uralmaš“, kuriai vadovauja Aleksandras Kukoviakinas.

Pats I.Obuchovas teigia, kad jo žmogžudystę užsakė kitas „Uralmaš“ gaujos lyderis Sergejus Kurdiumovas, norintis perimti vadovavimą daržovių bazei.

Pareigūnus puolė su peiliu

Žinoma, kad atvykęs į Jekaterinburgą M.Zamolskis įsigijo automobilį, kurį vėliau planavo palikti ir iš miesto sprukti kita mašina. Kai pareigūnai sustabdė R.Zamolskio automobilį, šis su žmona ir mažamečiu vaiku, užsidarė jame, bet po kiek laiko policininkams pavyko jį išvilioti į lauką.

Iš automobilio išlipęs R.Zamolskis pareigūnus puolė su peiliu, todėl į jį buvo paleisti keli šūviai, kurie sustabdė pavojingą nusikaltėlį.

Sužeistas R.Zamolskis buvo nuvežtas į ligoninę, kurioje buvo operuotas ir kurį laiką gydytas.

Atsišaudė ir paspruko

Rusijos teisėsaugininkai teigia, kad R.Zamolskis tikrai priklausė Jekaterinburgo verslininko Michailo Kloko suburtai gaujai.

M.Klokas buvo sulaikytas pernai birželį Jekaterinburge. Tada pirmą kartą Rusijos teisėsaugininkai susidomėjo ir Boltačiovo pavarde pasivadinusiu R.Zamolskiu.

Jį buvo bandoma sulaikyti vieno nusikaltėlio vasarnamyje Čeliabinsko srityje.

R.Zamolskis pasipriešino, pradėjo šaudyti į pareigūnus ir paspruko automobiliu, kuris vėliau buvo rastas paliktas prie miško.

Minimas keliuose nusikaltimuose

Rusijos teisėsaugininkai teigia, kad R.Zamolskis tikrai dalyvavo M.Kloko gaujos įvykdytame nusikaltime 2004 metų gegužės 9 dieną. Tada Jekaterinburge buvo užpultas įmonės „Domostroj“ vadovas, o iš įmonės pagrobta įvairiausios statybinės technikos už penkis milijonus rublių.

M.Klokui ir dar keliems sulaikytiems asmenims taip pat yra pateikti įtarimai dėl dar kelių dešimčių įvykdytų nusikaltimų – vagysčių, plėšimų, įmonių užvaldymų.

R.Zamolskio pavardė taip pat minima Jekaterinburgo mėsos kombinato vadovo Aleksandro Kulešovo nužudymo byloje.

A.Kulešovas buvo nušautas 2002 metų lapkričio 5 dieną vieno Jekaterinburgo namo kieme. Samdomas žudikas iš „Kalašnikovo“ automato į jį paleido aštuonis šūvius.

Nustatyta, kad A.Kulešovo nužudymą organizavo jo verslo partneris Igoris Jurlovas. Jis šių metų balandį nuteistas 17 metų laisvės atėmimo bausme.

Dingo prieš trylika metų

Daugybe nusikaltimų Lietuvoje įtariamas R.Zamolskis paskutinį kartą su policijos pareigūnais buvo susitikęs 2001 metų spalio 8 dieną Panevėžyje.

R.Zamolskis buvo sužeistas, tačiau jam pavyko pasprukti. Jo bendrui Virginijui Savickiui šis susitikimas baigėsi mirtimi. Psichikos liga sirgęs nusikaltėlis buvo nušautas išlaisvinant jo paimtus įkaitus - 13-ametį Aleksandrą Špilevojų bei pensininkę Bronislavą Varnytę.

Iš Panevėžio pasprukęs R.Zamolskis, kaip dabar aišku, tą pačią dieną pasiekė Vilnių, o po to pėsčiomis patraukė Kauno pusėn.

Nustatyta, kad spalio 8-ąją jis apsistojo Lentvaryje pas vieną teisėsaugai žinomą asmenį ir ten tūnojo kelias paras.

Vėliau jis buvo pastebėtas netoli Ramučių, kur gyveno jo brolis ir motina, po to apiplėšė verslininkų namą netoliese esančiame Narėpų kaime.

Įtariama, kad kurį laiką nusikaltėlis slapstėsi Kaune, o vėliau persikėlė į Šiaulius, kur viename name nuomojo butą, kuriame R.Zamolskiui jau dingus, buvo rasta jo pirštų antspaudų.

Kaliningrade priglaudė pažįstamas

R.Zamolskiui dingus iškart imta kalbėti, kad jis prieglobstį galėjo rasti Kaliningrade. Dabar jau aišku, kad tai tiesa.

2002 metais iš Lietuvos pabėgusį Zamą Kaliningrade priglaudė vietos banditas Jurijus Jelpanovas, su kuriuo, kaip įtariama, R.Zamolskis susipažino Kaune.

J.Jelpanovo suburta šešių asmenų nusikalstama grupuotė, kaip teigia Rusijos teisėsaugininkai, veikė ne tik Kaliningrade, bet ir Lietuvoje 1994-1998 metais.

Pagrindinis užsiėmimas – inkasatorių plėšimai 

1994 metų spalio 5 dieną J.Jelpanovo grupuotė Kaliningrade iš inkasatorių pagrobė 40 milijonų rublių, o 1995 metų gegužės 19 dieną – net 105 milijonus 800 tūkstančių rublių.

Pirmojo užpuolimo metu vienas inkasatorius buvo nušautas, antras sunkiai sužeistas, per antrąjį – banditai nužudė visuomeninio transporto bendrovės, kurią apiplėšė, vairuotoją. Iš nusikaltimo vietos banditai paspruko „Mercedes Benz“ automobiliu su lietuviškais valstybiniais numeriais.

Po žmogžudystės spruko į Uralą Du J.Jelpanovo gaujos nariai buvo nuteisti 1999 metų kovą. Vienam jų teismas skyrė 18, kitam 15 metų laisvės atėmimo.

Pats J.Jelpanovas ilgą laiką slapstėsi. Atvykus R.Zamolskiui, teisėsaugininkai jau lipo J.Jelpanovui ant kulnų, todėl netrukus abu nusikaltėliai pabėgo į Uralą ir apsigyveno Sverdlovsko srityje.

Vyrai ir čia nesnaudė. Jie susiveikė padirbtus asmens dokumentus, tapo M.Klokos suburtos grupuotės nariais ir kartu su jais įvykdė ne vieną nusikaltimą.

J.Jelpanovas buvo sulaikytas 2011 metais ir grąžintas į Kaliningradą, kur 2013 metų kovo 18 dieną išgirdo nuosprendį – laisvės atėmimas 14 metų.

Gyveno labai neišsiskirdamas

Paskutinius metus ilgą barzdą ir ilgus plaukus užsiauginęs R.Zamolskis gyveno Sverdlovsko srityje, Novouralsko mieste su žmona ir dviem mažamečiais vaikais.

Teisėsaugininkų teigimu, R.Zamolskis niekur oficialiai nedirbo, versdavosi tik nusikaltimais ir atsitiktiniais uždarbiais – už atlyginimą padėdavo atlikti ūkio darbus.

Nors, kaip įtariama, už užsakomąsias žmogžudystes Zamui buvo mokami nemaži pinigai, savo turtų jis nedemonstravo – stengėsi gyventi kukliai, neišsiskirti iš kitų gyventojų.

R.Zamolskio žmona rusė. Ji į teisėsaugos akiratį pakliuvusi nebuvo.  Ar moteris žinojo apie R.Zamolskio praeitį ir kuo jos vyras užsiėmė Rusijoje, Sverdlovsko srities teisėsaugininkai kol kas nekomentuoja.

R.Zamolskis Rusijos pilietybės neturėjo, šalyje gyveno nelegaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.