Prie ambasados Vilniuje – užuomina apie Rusijos mirtį

Sekmadienį prie Rusijos ambasados rinkosi aktyvistai, norėdami pagerbti prieš metus Ukrainoje prasidėjusio Maidano judėjimo aukas. Nešini Lietuvos, Ukrainos ir Gruzijos tautine simbolika skvere prie Rusijos ambasados susirinko kelios dešimtys vilniečių.

Prisistatyti nenorintis pašnekovas sakė, kad svarbu priminti Rusijai, kad nesijaustų visagalė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prisistatyti nenorintis pašnekovas sakė, kad svarbu priminti Rusijai, kad nesijaustų visagalė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-11-30 14:07, atnaujinta 2018-01-20 07:24

Kaukėtas aktyvistas ir gvazdikai mirštančiai Rusijai

Renginyje taip pat buvo galima sutikti vyriškį, kuris rankose laikė Ukrainos ir judėjimo „Pravyj sektor“ vėliavas, puokštę raudonų gvazdikų ir slėpė savo veidą po kauke.

Paklaustas, kodėl atsinešė gėlių ir slepia veidą, vyras buvo atviras: „Gvazdikus ketino padėti prie Rusijos ambasados, kaip mirštančios respublikos institucijos. Ši šalis susiskaldys, juk negalima nuolat gyventi terore ir agresijoje.“

Vyras pasakojo, kad pats turi tiek lietuviškų, tiek ukrainietiškų šaknų ir niekuomet nesidomėjo politika, bet prasidėjęs Maidanas jo nuomonę pakeitė.

Prisistatyti nenorintis pašnekovas sakė, kad svarbu priminti Rusijai, kad nesijaustų visagalė: „Ji daro ką nori Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Moldovoje. Reikia pasakyti, kad yra žmonių, kurie supranta, kas vyksta, tai seka, žino... Pats vasarą buvau Ukrainoje, savo akimis mačiau pasekmes.“

Į klausimą, kodėl laisvoje šalyje į taikią akciją atėjęs vyras nenori rodyti savo veido, šis atsakė, jog yra ne kartą sulaukęs įvairaus pobūdžio atakų. Aktyvistas teigė savo veiksmų – ketinimą padėti gėlės prie Rusijos ambasados teigė nederinęs ir nemano, kad taip sulauks ambasadą saugančių pareigūnų dėmesio: „Ar gvazdikai uždrausti?“

Geriausia vieta – po Rusijos ambasados langais

Tai ne pirmoji pilietinė akcija vykstanti prie Rusijos ambasados, šią vietą dažnai renkasi aktyvūs piliečiai norėdami išreikšti savo nepritarimą šios valstybės veiksmams Ukrainoje ir užsienio politikai. Atsirado ir manančių, kad tokia simbolinė vieta yra pati tinkamiausia „Euromaidano“ skvero įrengimui.

„Vilniui reikia „Euromaidano“ skvero. Esame laisvės sostinė, todėl turime tinkamai pagerbti prieš metus prasidėjusią Ukrainos kovą už laisvę. Geriausia vieta tam – skveras priešais Rusijos ambasadą. Juk ne kartą čia buvome susirinkę reikalaudami Rusijos baigti agresiją prieš Ukrainą, – teigė vienas idėjos autorių Mykolas Majauskas ir pridūrė, kad vaikų žaidimų aikštelės įrengimą neabejotinai turėtų remti Vilniaus miesto savivaldybė.

Pasak jo, skvere nereikėtų statyti jokių paminklų, nes laisvės trokštantys žmonės kovoja ne dėl jų, todėl skvere reikėtų įkurdinti pačią moderniausią vaikų žaidimų aikštelę – toks žingsnis simbolizuotų tikėjimą ateitimi, stiprybę ir būtų kontrastas šiuo metu išplitusiam smurtui Ukrainoje.

Skvero idėjos iniciatoriai jau pradėjo rinkti vilniečių, palaikančių šią iniciatyvą, parašus.

 Ukrainos ir Čečėnijos atminimas

Jei vis tik būtų nuspręsta įkurti „Euromaidano“ skverą prie Rusijos ambasados, tai nebūtų pirmoji tokio pobūdžio pilietinė iniciatyva.

Žvėryno rajone, tame pačiame, kur įsikūrusi Rusijos ambasada, Latvių ir Saltoniškių gatvių sankirtoje 2000 metais, siekiant atminti Čečėnijos politinį veikėją, nužudytą prezidentą Džocharą Dudajevą yra jo vardu pavadintas skveras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.