Emigrantų pinigai sukūrė galvosūkį valdžiai

Valdantieji nesutaria, ar reikia

Seimas pritarė pataisoms, kuriomis numatoma nuo kitų metų savivaldybėms perduoti kompensacijų už šildymą skirstymą.<br>P.Mantauto nuotr.
Seimas pritarė pataisoms, kuriomis numatoma nuo kitų metų savivaldybėms perduoti kompensacijų už šildymą skirstymą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 1, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:31 AM

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad piniginės perlaidos negali tapti kliūtimi gauti socialines pašalpas ir kompensacijas už šildymą. Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės teigimu, savivaldybės turi pačios priimti sprendimus, o „tvarkiečių“ lyderio Rolando Pakso teigimu, situacija bus stebima ir, jei reikės, bus paruošti sprendimai, ką toliau daryti. „Kai kalba eina apie socialines pašalpas, kad jos bus sumažintos, visiškai neturi tam pagrindo tokie argumentai“, - pirmadienį po valdančiųjų politinės tarybos Seime pareiškė A.Butkevičius.

„Čia per daug sukelta triukšmo ir tas triukšmas, manau, sukeltas visiškai be pagrindo. (...) Jeigu lėšos yra gautos iš užsienio, jos yra deklaruojamos bankų sąskaitose arba jeigu yra matoma, kad perlaidą persiuntė giminaitis arba artimas žmogus, negali būti jokio apmokestinimo“, - pridūrė A.Butkevičius.

L.Graužinienės teigimu, savivaldybės turi pačios priimti sprendimus dėl pašalpų ir kompensacijų skyrimo asmenims, gaunantiems finansinę paramą iš užsienyje gyvenančių artimųjų.

„Politinė taryba aptarė problemą. Mes matome, kad jokia teisinė bazė šituo klausimu nepasikeitė... Nežinau, kodėl iškilo problema. Tai aiškinsis savivaldybės pačios“, - teigė L.Graužinienė.

R.Paksas pranešė, kad politinė taryba siūlo atsakingoms institucijoms analizuoti situaciją.

„Nutarta yra, kad pastebėsime situaciją, ar tai yra vienkartinis atvejis. Bet kokiu atveju, jeigu tai ne vienkartinis atvejis, dvi ministerijos - Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų su Savivaldybių asociacija - paruoštų įdėmiau ir paruoštų sprendimus, ką reikėtų daryti. (...) Gal žmogui, kuris gauna socialines išmokas, yra persiųsta 100 litų, o gal statomas penkių aukštų namas už neoficialias parvežtas lėšas“, - teigė R.Paksas.

A.Butkevičius pabrėžė, kad prisidengiant legendomis apie tai, jog pinigus atsiuntė giminaičiai, bandoma legalizuoti šešėlinius pinigus.

„Bandoma aiškinti kai kur kai kada, ypač pasienio rajonuose, kur labai sparčiai kyla gyvenamieji namai, kad tai atsiuntė iš užsienio giminaičiai“, - sakė A.Butkevičius.

Seimas po svarstymo praėjusią savaitę pritarė pataisoms, kuriomis numatoma nuo kitų metų savivaldybėms perduoti kompensacijų už šildymą skirstymą - jos pačios nustatys pašalpų gavėjus, nes esą bendruomenės geriau žino, kam iš tikrųjų reikia paramos, o kas piktnaudžiauja, siekdamas ją gauti.

Valstybinė mokesčių inspekcija su savivaldybėmis žada keistis informacija apie valstybės remiamų žmonių pajamas, o jei gaunama daug paramos iš artimųjų, pašalpos būtų naikinamos. Galutinai dėl šio įstatymo priėmimo Seimas turėtų apsispręsti iki Kalėdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.