Įpykę pedagogai pradeda masinį neterminuotą streiką

Maži atlyginimai, didėjanti atskirtis tarp skurstančiųjų ir turtingųjų, švietimo darbuotojų keliamų reikalavimų ignoravimas, mokesčių didinimas, socialinio dialogo imitavimas ir valdžios cinizmas – tokias pagrindines priežastis įvardijo profesinių sąjungų atstovai, pranešę, kad dar šią savaitę prasidės masiniai pedagogų streikai.

Mokyklose gyvenimas apmirs?<br>D. Umbraso nuotr.
Mokyklose gyvenimas apmirs?<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 1, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:16 AM

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga pranešė apie rengiamą mitingą, kuris įvyks gruodžio 3 dieną prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Taip pat planuojamas ir visuotinis mokytojų streikas, kuris prasidės gruodžio 2-ąją.

Antradienį prasidėsiančiu nacionaliniu neterminuotu pedagogų streiku bus siekiama atkreipti dėmesį į reikalavimą atkurti iki krizės buvusio mokinio krepšelio dydį, ikimokyklinių įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti prie bendrojo ugdymo įstaigų mokytojų atlyginimų, sumažinti vaikų klasėse ir grupėse, atkurti bazinę mėnesio algą, pasirašyti kolektyvinę šakos sutartį ir ieškoti galimybių anksčiau mokytojus išleisti į pensiją.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas teigė, kad pedagogus baugina padėtis, kuri susiklostys po to, kai Lietuva įsives eurą.

„Įvedus eurą, Lietuva bus skurdžiausia šalis ES, nes maži atlyginimai ir didėjanti atskirtis ir yra pagrindinės priežastys, lėmusios šiandienos situaciją. Turime susitarti, kaip tą skolą paskirstyti laiko požiūriu, bet kalbame ne apie derybas, ar apskritai reikia šią skolą grąžinti“, – sakė A.Navickas.

A.Navicko teigimu, kiek tęsis pedagogų streikai, priklausys nuo valdžios sprendimų.

Streikuoti ketina apie 120 mokyklų, aktyviausi pedagogai - Klaipėdoje, Kauno ir Vilniaus rajone. Streikuos ne tik mokyklos, bet ir keli darželiai. Planuojama, kad prie streiko prisijungs apie šešis tūkstančius pedagogų.

„Tikėjomės, kad streikuoti nereikės, bet pamatėme, kad ministras nekompetetingas ir nepadarė jokių namų darbų. Dabar streikas gali trukti savaitę ar dvi“, - kalbėjo A. Navickas ir pridūrė, kad streiko metu pamokos nevykS, bet atėję vaikai bus užimti ir jų saugumas užtikrintas.

Pašnekovo teigimu, bus tokių ugdymo įstaigų, kurios iš viso neorganizuos ugdymo proceso.

Anot profesinių sąjungų atstovų, mokytojui, norinčiam uždirbti atlyginimą, iš kurio galėtų oriai išgyventi, jis turi dirbti bent trijose mokyklose.

Šiuo metu vidutinis mokytojo atlyginimas į rankas atskaičius mokesčius yra apie 1400 litų „Pagrindiniai klausimai ne dėl atlyginimo, o dėl pačios ugdymo kokybės, tad tikimės ir mokinių tėvų supratimo', - kalbėjo A. Navickas. Prie pedagogų streiko prisidės ir pareigūnų bei kitų profesinių sąjungų atstovai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė teigė, kad nuo krizės jau praėjo keleri metai, o valdžia nekreipia dėmesio į tai, kad už gaunamas pajamas žmonės nepajėgia pragyventi. „Sieksime, kad būtų persvarstytas nacionalinis susitarimas, mes suprantame, kad valstybės prioritetai yra saugumas ir euro įvedimas“, – kalbėjo K. Krupavičienė.

K.Krupavičienės teigimu, būtinas socialinis dialogas, nes verslas nenori viešai deklaruoti uždirbamo pelno, mieliau investuojama užsienyje, nei Lietuvoje, o minimalios algos didinimo klausimas yra tik politikų politinės valios klausimas, bet abu šie veiksniai turi įtakos šių dienų situacijai.

 „Teisininkai pasakys, ką tokiu atveju reikia daryti, imsimės teisinių priemonių“, – apie pedagogų planus streikuoti sakė Algirdas Butkevičius paklaustas, ką darys, jei moksleiviai ir darželinukai liks už ugdymo įstaigų durų. 

Taip pat jis sakė, kad paskelbtas streikas „nepriduoda garbės švietimo sistemoje dirbantiems darbuotojams“, Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad mažėjant mokinių skaičiui lėšos švietimui nemažinamos. 

„Ponas A.Navickas daro tam tikrą politiką, kuri nepriduoda garbės švietimo sistemoje dirbantiems darbuotojams. Kai aš buvau susitikęs su juo, du ar tris kartus, mačiau, kad jis negirdi jokių argumentų – nei švietimo ir mokslo ministro, nei mano. Kai buvo pasiūlyta paruošti ilgalaikę programą kalbant apie švietimo sistemos pertvarką, kitų švietimo darbuotojų profsąjungų pirmininkai tam pritarė, jis vienas tam nepritarė. Supratau, kad jis daro Lietuvoj tam tikrą „politiką“ ir elgiasi labai neatsakingai“, – kalbėjo premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.