Jazzu teisi: su kiaunėmis reikia kovoti

Kartais net nejauku pagalvoti, kaip lengva Lietuvoje sukelti skandalą. Dainininkei Justei Arlauskaitei-Jazzu pakako vieno dvidešimties eilučių išsiliejimo feisbuke, kad apie ją (su rekordiniais straipsnių peržiūrų skaičiais) būtų diskutuojama jau antrą dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 1, 2014, 3:03 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:31 AM

Per koncertą Londone triukšmavusius veikėjus užsipuolusi Justė nepataikė tik kartą – pavartodama žodį „daunai“ ir taip tarsi neigiamai apibūdindama turinčiuosius negalią.

Čia tikrai negerai, bet greitai pati suprato ir atsiprašė. Visa kita lieka galioti. Triukšmaujantys per koncertą padorioje salėje gali eiti ten, kur čia nebūtina kartoti. Vien jau tam, kad negadintų vakaro kitiems, kurie nusipirko bilietą už 140 litų ir visai nenori klausytis bulvių traškučių maišelių čežėjimo. Suraskit normalų žmogų, kuriam atrodo, kad tai – nelogiškas noras.

Kalbų, teisinimosi, ginčų – to pakaks ne vienai dienai, bet ką jau čia tokio baisiai neįprasto ji pasakė?

Tik tai, ką ne vienas žinomas atlikėjas paburba mašinoje po koncerto. Žodyną pasirinko netinkamą, bet, patikėkite, esu blogesnių žodžių girdėjęs iš artistų, kuriuos laikote labai dvasingomis, niekada nesikeikiančiomis ir uodo užmušti negalinčiomis būtybėmis. Ne vienas jų netgi yra pasirodęs renginiuose ir televizijos koncertuose, skirtuose jūsų vaikams.

Viskas yra reliatyvu. Egidijus Dragūnas penktadienį pyko, kad žiūrovai Vilniuje nepakankamai triukšmauja, nes Londone triukšmavo garsiau. Jazzu šeštadienį pyko, kad žiūrovai Londone triukšmauja, nes per jos koncertus Vilniaus Kongresų rūmuose traškučių niekas nešlamščia.

„Jei aš gročiau stadione ar klube, tai tegul jie ėda, geria, šneka. Bet kai aš dainuoju akustinėj salėj...“ – prabilo Justė. Ir čia ji yra teisi.

Keista kitkas – kad (visi, kurie pažįsta, žino) smailų liežuvį turinti dainininkė nesusiprotėjo traškučių valgytojų nuleisti ant žemės dar koncerto metu. Tai veiksmingiau ir logiškiau, nei lieti nuoskaudą feisbuke. Truputį mažiau keista, kad to nepadarė kiti žiūrovai – pažįstama lietuviška situacija, kai „sudrausminti turėtų kažkas kitas, o mes paburbėsim po nosim, piktai pasidairysim ir pakentėsim“.

Siųsti velniop kiauliškai besielgiančius žiūrovus – jokia naujiena. Pora vien praėjusio mėnesio pavyzdžių. Reperis Everlastas vienam šūkautojui per koncertą Vilniuje pasiūlė gultis į psichiatrinę. Britų muzikos dievukas Morrissey Varšuvoje apskritai nutraukė koncertą po keleto dainų ir negrąžino pinigų už bilietus – nes kažkas iš stovinčiųjų šalia scenos jam kažką labai negražaus gana tyliai pasakė. Prieš keletą metų Rygoje jis stabdė koncertą ir atvirai pasiūlė nešdintis tiems, kurie šnekasi per jo dainas – „jei nemėgstate šios muzikos, geriau tiesiog išeikite“.

Jau nekalbant apie legendinę džiazo vokalistę Niną Simone, kuri rėkdavo ant publikos, jei tik kas salėje pradėdavo kosėti. Arba "Pink Floyd" lyderį Rogerį Watersą, kartą be jokios rimtesnės priežasties per koncertą apspjovusį gerbėją.

Dabar, žinoma, būtinai įvelkim, kad visi jie „pasipūtę“ ir „galėtų būti paprastesni“ – ir tai bus pats neteisingiausias argumentas. Matot, žiūrovai pasąmonėje nesitiki, kad jų mėgstamas popmuzikos ar roko atlikėjas, už kurio koncertą mokama nemaža suma, bus paprastas, kasdieniškas ir be jokių kaprizų.

Būtų toks – būtų neįdomus. Kartais jis turi iškrėsti nesąmonę, nusikeikti į kameras, pasiųsti velniop policininką ar apsimesti, kad jo feisbuko anketą kažkas nulaužė. Imkit bet kurį žinomą Lietuvos atlikėją – jo biografijoje rasite pasimaivymų, provokacijų ar bent jau švelniai skandalingų istorijų.

Lietuvoje mes neturime įpročio daryti tai, kas angliškai kalbančiame pasaulyje vadinama „media training“ – paprastai šnekant, atlikėją dar prieš pirmos dainos įrašą pasisodinęs prodiuseris valandų valandas moko, ką sakyti, o ko nesakyti viešoje erdvėje.

Kai žiūri į Jazzu pavyzdį, tai gal ir gerai, kad neturime. Turėtume – būtų baisiai nuobodu. Nes tos treniruotės padaro tai, ką prieš porą metų teko patirti su britų grupe „Hurts“ – per du penkiolikos minučių pokalbius nieko įdomaus ji taip ir nepasakė, užtat po šešis kartus pakartojo, kad be gerbėjų jie – niekas, o koncertas Vilniuje (nepatikėsite) bus labai geras.

Dievaži – tada jau geriau Jazzu su savo kiaunėmis. Na, sužinojot tai, ką pažįstantys ją žino seniai. Ji šiaip moka keiktis, dažnai kalba aštriai ir pagal charakterį nėra kantri vaikų darželio auklėtoja.

Ir kas? Dainas nustos transliuoti radijas, festivaliai nebemokės honorarų (kalbama, vienų solidžiausių Lietuvos rinkoje), žmonės daugiau neis į koncertus? Kol kas nepanašu. O jei vieną dieną taip ir nutiks, tai tikrai ne dėl velniop pasiųstų triukšmadarių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.