Pasaulio pabaiga: kaimuose dalija kopūstus ir morkas

Kaimas, kadaise vadintas Lietuvos maitintoju, dabar pats ištiesė ranką.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-12-01 18:00, atnaujinta 2018-01-20 04:56

Štai Biržų rajoną pasiekė daržovių maišai iš stambaus Kėdainių ūkininko V.Girdzijausko laukų. Tai jau antroji labdaros siunta šiam kraštui.

20 tonų daržovių išdalinta ne tik provincijos mokykloms, vaikų darželiams, bet, kaip švelniai užsimenama, ir kaimo bendruomenėms.

Kaimas sensta, ne visi jo žmonės sugeba užsiauginti sau tų kopūstų. Tačiau galima neabejoti, kad dykai daržovių ateis ir daugiavaikės motinos, kurių kaktose tiesiog šviečia žodis „pašalpa“.

Per dienas nieko neveikiančios darbingo amžiaus moteriškės, paprašytos parodyti, kur jų daržai, turbūt sunkiai rastų lysvę, kurioje bent salotos šią vasarą derėjo.

Stambieji Lietuvos ūkininkai, kurie dėl Rusijos embargo negalėjo daržovių parduoti, priversti jas išdalinti. Bet dėl to kitąmet daržų kaimuose bus dar mažiau.

Iki valiai gavę kopūstų ir morkų, pašalpų gavėjai į klausimą, kodėl nieko neaugina, atsakys taip pat, kaip ir klausiami, kodėl niekur nedirba: „O kam?“

Pasiėmusi labdarą, viena moteriškė net prasitarė: „Patys valgysim, ir gyvulėliams duosim.“ Bet kaimynių buvo greitai nutildyta. Po to šnekorė pasitaisė: į lovius keliaus tik kopūstų kotai ir morkų išspaudos.

Ūkininkai, dalijantys savo laukų derlių, taip pat neliks visiškai nuskriausti. Už tai jų laukia išmokos iš Europos Sąjungos.

Kadaise K.Donelaitis „Metuose“ mokė būrus: „Nugi dabar, ką tikt įmanot, sėkite sėklas! / Sėkite kopūstus, morkus su didele sauja, / Ropių, pastarnokų, sviklų beigi repukų, / Taip ir šalkių su gardžiais kartupelių valgiais. / Sėt ir įvaisint, pridabot ir kuopt nepamirškit!“

Ką dabar pasakytų literatūros klasikas, išvydęs eiles prie dalijamų kopūstų ir morkų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.