Loreta Graužinienė: „Niekas čia nesiruošia reabilituoti Viktoro“

„Susidarė klaidinga nuomonė, kad vykdoma Viktoro Uspaskicho reabilitacija. Nieko nevyksta. Nežinau, kodėl toks triukšmas sukeltas. Juk kiekvieną dieną dėl kokio nors klausimo renkami parašai. Buvo surinkti 47 seimo narių parašai, kad Žmogaus teisių komitetas peržiūrėtų Viktoro atvejį, tačiau tikrai neverta tokio šurmulio. Bet tai išnaudojama politikos retorikai. Susidarė nuomonė, kad kažkas reabilituoja Viktorą. Švelniai tariant, tai netiesa“, - trečiadienio rytą „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo Loreta Graužinienė.

Loreta Graužinienė ir Viktoras Uspaskichas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Loreta Graužinienė ir Viktoras Uspaskichas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 8:39 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 AM

lrytas.lt primena, kad pirmadienį keturių Žmogaaus teisių komiteto narių iniciatyva buvo surengtas neeilinis ŽTK posėdis. Jo darbotvarkėje – klausimas dėl sukčiavimu kaltinamo Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho reabilitavimo, Europos Parlamente svarstant jo neliečiamybės panaikinimo klausimą.

Grupė parlamentarų siūlė spręsti klausimą „Dėl galimų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pažeidimų ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisų“. Siūlomame rašte nurodoma, kad „Darbo partijos baudžiamasis procesas galimai yra politizuotas bei pažeidžia pagrindines žmogaus teises ir laisves numatytas konvencijoje“. Raštą pasirašė 47 Seimo nariai, tarp jų – Seimo pirmininkė, Darbo partijos vadovė L.Graužinienė.

Parlamentarės įsitikinimu, kreipimasis į Žmogaus teisių komitetą dėl V. Uspaskicho nekompromituoja nei Seimo, nei kreipimąsi pasirašiusios Seimo pirmininkės.

Pasak jos, 47 Seimo nariai kreipėsi į Žmogaus teisių komitetą, kad jis išnagrinėtų, ar nepadaryta žmogaus teisių pažeidimų.

„Komitetas ir turėjo nuspręsti svarstyti tą klausimą, ar ne. Vakar šis svarstymas buvo baigtas, Žmogaus teisių komitetas nusprendė šio klausimo nesvarstyti“, - sakė parlamentarė.

Seimo pirmininkė nesutinka su opozicijos nuomone, kad ji padarė politinę klaidą, pasirašydama šį dokumentą.

„Aš esu laisvas žmogus, gyvenu laisvoje šalyje ir pati turiu teisę spręsti pasirašyti tokį dokumentą, ar ne“, - „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo L.Graužinienė.

Tiems, kuriems kyla kokių nors abejonių, Seimo pirmininkė siūlo pasiskaityti tą kreipimąsi. „Tai yra visiems prieinamas tekstas, jis užregistruotas Seime. Visi, kas tik nori, kam kyla kokių nors klausimų, gali jį pasiskaityti“, - teigė Seimo pirmininkė.

Jos teigimu, niekas neprašo Seimo kištis į teismo reikalus.

„Aš lygiai taip pat kovosiu dėl kiekvieno žmogaus, tai normalu ir jokio nusikaltimo nematau“, - sakė parlamentarė.

Jos nuomone, tas dokumentas tikrai nėra vertas tokio viešo aptarimo.

„Jis neturi tokios galios, kaip čia bandoma sureikšminti. Tai buvo galima aptarti viename posėdyje. Bet kažkam, tarkim, opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui, parūpo iš to daryti didžiąją politiką“, - „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo Darbo partijos vadovė L.Graužinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.