„Maltiečių sriubos“ renginių maratonas - 30-yje Lietuvos miestų

Ketvirtadienį Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, per pietus garavo sriuba – taip Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) savanoriai pažymėjo labdaros akcijos „Maltiečių sriuba” renginių visoje Lietuvoje startą. Prie maltiečių prisijungė ir ilgametis akcijos globėjas Jo Ekscelencija Valdas Adamkus, kviesdamas praeivius pasivaišinti karšta sriuba. Visą gruodį panašūs renginiai planuojami 30-yje Lietuvos miestų ir miestelių.

Renginio akimirkos.<br>Nuotraukos iš maltiečių archyvo.
Renginio akimirkos.<br>Nuotraukos iš maltiečių archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2014, 4:54 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:12 PM

„Labai svarbu, kad šalyje neliktų pamirštas nei vienas žmogus. Visiškai nesvarbu, jaunas ar senas, sveikas ar ligotas, turintis pinigų ar skurstantis – mes visi esame svarbūs ir nusipelnę oraus, šviesaus gyvenimo. Ir jeigu kažkam pasisekė mažiau, turime būti supratingi ir padėti vieni kitiems. Juk pasidalintas gerumas visada grįžta gerumu, – sako Valdas Adamkus. – Galiu tik pasidžiaugti Maltos ordino pagalbos tarnyba, kurios dėka yra pasirūpinta skurstančiais šalies seneliais – be savanorių nešamos sriubos ir jiems rodomo dėmesio, kažin ar šie žmonės galėtų savo senatvę vadinti laiminga. Žinoma, labai svarbu pastebėti, kad maltiečiai rūpintis vargstančiais seneliais gali tik padedami visų mūsų, aukojančių šiam kilniam tikslui. Noriu padėkoti kiekvienam geros valios žmogui, paaukojusiam vargstantiems seneliams“.

Pirmasis akcijos „Maltiečių sriuba“ renginys, kurį maltiečiai vadina „krikštynomis“, įvyko trečiadienį, kai savanoriai sriuba vaišino Lietuvos Respublikos vyriausybės darbuotojus, tarp jų ir premjerą Algirdą Butkevičių. Šiandien sriuba buvo vaišinami sostinės gyventojai ir svečiai, o visai netrukus įvyks akcijos renginiai ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose: Panevėžyje, Šilalėje, Klaipėdoje, Vilkaviškyje, Tauragėje, Alytuje, Kaune, Zarasuose ir kituose. Juose maltiečiai sriuba vaišins praeivius, pardavinės savo rankdarbius, sveikinimo kalbas sakys miesto merai ar seniūnai. Pasak akcijos koordinatorės Rasos Stukienės, šie renginiai jau tapo tradicija, kurios laukia ne tik patys savanoriai, bet ir miestų gyventojai. Žinoma, tai taip pat yra papildomas labai reikalingų lėšų pritraukimo būdas – visų renginių metu aukojimui maltiečiams yra skirtos specialios dėžutės.

Per visą 2014-ųjų metų akcijos laikotarpį trumpaisiais numeriais bei tiesioginio koncerto metu iš viso jau paaukota beveik 470 tūkst. litų. Už šias lėšas MOPT savanoriai 16-oje miestų vykdo projektą „Maistas ant ratų“, kurio metu seneliams vežamas karštas maistas bei 6-iuose miestuose vykdo projektą „Priežiūra namuose“, kurio metu lanko senelius, padeda jiems susitvarkyti, aprūpina būtinais medikamentais ir pan. Šiuo metu maltiečiai visoje Lietuvoje globoja 2000 senelių, beveik 450 jų kasdien vežamas karštas maistas.

Maltiečių globojami seneliai – tai žmonės, gyvenantys žemiau skurdo ribos, neturintys artimųjų ar žmonių, kurie galėtų jais pasirūpinti, vieniši, ligoti. Šiems žmonėms maltiečių vežama sriuba dažniausiai būna vienintelis karštas maistas per visą dieną ar net kelias. Seneliai ypač vertina savanorių jiems skiriamą dėmesį – bent taip jie gali pasijausti kažkam reikalingi, rūpintys ir svarbiausia, turintys su kuo pabendrauti.

Šiek tiek daugiau nei 200 tūkst. litų – tiek maltiečiams reikia surinkti per likusį akcijos mėnesį, kad ir toliau galėtų rūpintis tokiu pačiu skaičiumi senelių kaip ir šiais metais. Norintys prisidėti prie akcijos, tai gali padaryti paskambinę ar atsiuntę žinutę trumpaisiais numeriais: 1416 – auka 2 Lt, 1417 – auka 5 Lt, 1418 – auka 10 Lt. Užsienyje gyvenantys ar norintys paaukoti didesnę sumą, tai gali padaryti pervesdami pinigus į maltiečių sąskaitą: LT547300010114335215.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.