Kitų metų valstybės biudžetas: tokio dar nebuvo

Liepė taupyti

2015 metų biudžetas pirmą kartą yra parengtas eurais.<br>J.Butkutės nuotr.
2015 metų biudžetas pirmą kartą yra parengtas eurais.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2014, 11:12 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:08 AM

Už kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planą balsavo 79 Seimo nariai, prieš - 33, o susilaikė 23. Biudžeto neparėmė parlamentinė opozicija, o valdantieji balsavo už.

Seimas nurodė Vyriausybei kitais metais beveik 90 mln. litų sumažinti valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą, o šias lėšas skirti kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams.

Kitąmet krašto apsaugos finansavimas didinamas trečdaliu, bus toliau kompensuojamos per krizę sumažintos pensijos, nuo kovo ketinama 5 proc. didinti mažiausiai uždirbančių biudžetininkų atlyginimus, o nuo liepos - iki 325 eurų (1122 litų) - minimalią algą. Taip pat iki 1040 litų į ikikrizinį lygį atstatomos bedarbių pašalpos.

Be to, nuo liepos siūloma naikinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) šildymui. Be to, turėtų keistis nekilnojamojo turto mokestis, nuo 21 proc. iki 9 proc. mažės PVM viešbučiams.

Liepė taupyti

Pradėjęs paskutines diskusijas dėl 2015 metų valstybės biudžeto, Seimas nurodė Vyriausybei taupyti ir papildomai surasti beveik 90 mln. litų - daugiausia jų būtų skirta kultūros darbuotojams, mokiniams ir žemdirbiams.

Parlamentarai įpareigojo Vyriausybę kitais metais mažinti valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą.  

Seimas pritarė liberalų siūlymui nuo kitų mokslo metų kiekvienam moksleiviui per mėnesį skirti 15 eurų (apie 50 litų) popamokinei veiklai - tam nuo 2015-ųjų spalio reikėtų apie 11,2 mln. litų (3,2 mln. eurų).

Dar 61 mln. litų (17,7 mln. eurų) nutarta skirti šalies žemdirbiams, 17 mln. litų (4,92 mln. eurų) - kultūros darbuotojų algoms didinti.

15 eurų būreliams

Seimas balsuodamas dėl kitų metų biudžeto priėmimo pritarė liberalų inicijuotam siūlymui nuo kitų mokslo metų kiekvienam moksleiviui per mėnesį skirti 15 eurų (apie 50 litų) popamokinei veiklai.

Už balsavus 82 Seimo nariams, vienam buvus prieš ir septyniems susilaikius pritarta pasiūlymui dėl neformaliojo ugdymo krepšelio.

Liberalų sąjūdžio siūlymą dėl neformalaus ugdymo krepšelio įvedimo nuo kitų mokslo metų pasirašė apie 150 įvairių organizacijų - ugdymo įstaigų, visuomenininkų ir t.t. Šiaip idėjai taip pat pritarė ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Finansų ministerijos skaičiavimu, pasiūlymui padidinti kiekvienam moksleiviui neformaliojo ugdymo krepšelį iki 15 eurų per mėnesį nuo 2015-ųjų spalio papildomai reikėtų apie 47 mln. litų (13,6 mln. eurų).

Dabar mokinio krepšelyje neformaliam ugdymui moksleiviui numatyti 5 litai per mėnesį, t.y. apie 20,3 mln. litų per metus.

Nepamiršo jubiliejaus

Seimas ketvirtadienį nutarė pusę milijono litų arba 150 tūkst. eurų skirti Kovo 11-osios 25-mečio minėjimui kitąmet.

Šį pasiūlymą kitų metų biudžetui teikė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, jam pritarė ir Vyriausybė.

Tačiau numatyta suma papiktino kai kuriuos parlamentarus.

„Neturime tokių aruodų, kad galėtume taip pinigus dalyti. Manau, kad signatarai bus nepatenkinti“, - tvirtino konservatorius Kazimieras Kuzminskas.

Anot jo, jubiliejui pakaktų 50 tūkst. eurų.

„Nepriklausomybės atkūrimo 25-metis yra visos Lietuvos šventė, ne tik jūsų, gerbiami signatarai“, - į priekaištą dėl išlaidumo atsakė L.Graužinienė.

Pagal jos siūlymą, 150 tūkst. eurų padidintas kitų metų Seimo kanceliarijos biudžetas.

Ketvirtadienį Seime vyksta 2015 metų valstybės biudžeto projekto priėmimas.

Lietuvos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas 1990 metų kovo 11 dieną paskelbė atkuriantis nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Kauno tiltui daugiau pinigų neduos

Seimas 2015 metų biudžete nesutiko skirti papildomų 11 mln. eurų (38 mln. litų) Panemunės tilto statybai Kaune. Vyriausybė tilto statybai kitais metais numačiusi skirti 25 mln. litų.

Seimas ketvirtadienį priimdamas kitų metų biudžetą nepritarė 10 parlamentarų prašymui papildomai finansuoti tilto statybą: už balsavo 53 Seimo nariai, prieš - 6, susilaikė 19.

Finansų ministras Rimantas Šadžius informavo, kad Vyriausybė tilto statybai kitais metais numatė 25 mln. litų - 10 mln. litų iš Kelių fondo, o 15 mln. litų - iš Susisiekimo ministerijos investicinių projektų programos.

103 mln. litų vertės tiltą stato bendrovė „Kauno tiltai“, jį planuojama atidaryti kitų metų spalį. Tačiau dėl finansinių įsipareigojimų ir skolinimosi limitų savivaldybė negali vien savo lėšomis finansuoti darbų. Kauno meras Andrius Kupčinskas pirmadienį teigė, kad darbų, už kuriuos reikia atsiskaityti per 2015 metus, atlikta už 47 mln. litų.

Kultūros darbuotojams - papildomi milijonai

Nuo kitų metų vidurio turėtų didėti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai, ketvirtadienį nusprendė Seimas.

Priimant kitų metų biudžeto projektą parlamentarai pritarė grupės Seimo narių siūlymui įgyvendinant antrąjį kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo etapą nuo 2015 metų liepos 1 dienos papildomai skirti 17 mln. litų arba 4 mln. 927 tūkst. 536 eurų.

Už šį pasiūlymą balsavo 81 parlamentaras, prieš buvo vienas, 12 susilaikė.

Minėtos lėšos bus paskirstytos pagal asignavimų valdytojus ir savivaldybes.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė BNS sakė, kad nuo sausio 1-osios 5 proc. darbo užmokestį padidinus visiems mažai uždirbantiems darbuotojams, o nuo liepos dar pridėjus minėtus 17 mln. litų kultūros darbuotojų atlyginimai vidutiniškai didėtų po 240 litų per mėnesį.

Kultūrininkų darbo užmokestis didintas ir šių metų liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.