Negaliojančiu diplomu prisidengęs D. Mažintas turės sumokėti

Buvęs kultūros viceministras Darius Mažintas liks ne tik be aukštojo mokslo diplomo, bet ir turės padengti į jo lavinimą investuotus valstybės pinigus.

Nemalonumai pianistą D.Mažintą užgriuvo jam būnant kultūros viceministru.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nemalonumai pianistą D.Mažintą užgriuvo jam būnant kultūros viceministru.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2014, 6:57 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:40 AM

Su padirbtu brandos atestatu į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) įstojusiam pianistui D.Mažintui pavyko išvengti teistumo, bet su aukštojo mokslo diplomu jis turės atsisveikinti.

Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą, kad 32 metų D.Mažinto diplomas būtų pripažintas negaliojančiu.

Iš pianisto taip pat prašoma priteisti apie 35 tūkst. litų, kuriuos LMTA kaip stipendiją sumokėjo jam per studijų metus. Civilinio ieškinio D.Mažintas gali sulaukti ir iš Švietimo ir mokslo ministerijos.

„Kreipėmės į ministeriją, kad apskaičiuotų, kiek sąnaudų patirta D.Mažintui studijuojant akademijoje, ir pateiktų ieškinį teismui, nes vidurinio mokslo atestatas buvo suklastotas, todėl jis neturėjo jokios teisės studijuoti aukštojoje mokykloje“, – „Lietuvos rytui“ sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Nemalonumai D.Mažintą užklupo viešojoje erdvėje pasklidus abejonėms, kad jo brandos atestatas gali būti suklastotas.

Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad D.Mažintas niekada nesimokė Vilniaus „Santaros“ vidurinėje mokykloje, nors šios mokymo įstaigos atestatą pateikė stodamas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Patikrinus atestato numerį paaiškėjo, kad jis išduotas ne 1999 metų birželio 23 dieną, kaip parašyta D.Mažinto dokumente, o 1997 metais – ir ne „Santaros“, o J.I.Kraševskio mokyklos abiturientei.

Pianisto veikla yra traktuojama kaip dokumento klastojimas.

„Nusikaltimas nėra sunkus, senaties terminas suėjo 2006 metais, todėl ikiteisminio tyrimo nepradėjome“, – paaiškino R.Jancevičius.

Kilus skandalui paaiškėjo, kad D.Mažinto išsilavinimas yra vos dešimt klasių.

Jis aštuntoje klasėje dėl prasto lankomumo ir blogo mokymosi buvo pašalintas iš Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos ir sugebėjo baigti tik B.Dvarionio dešimtmetę muzikos mokyklą.

Akademijoje D.Mažintas baigė bakalauro, magistro ir aspirantūros studijas, įgijo licenciato laipsnį. Būdamas studentas jis taip pat stažavosi Giuseppe’s Verdi konservatorijoje Milane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.