A. Kubilius: „Niekas neįsidėjo į kišenę tų elektros milijonų“

Šią savaitę valdantieji apkaltino ankstesnę Vyriausybę, kad jos valdymo metu trys šalies energetikos įmonės iššvaistė 400 mln. litų. Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pareiškė ketinantis kreiptis į prokurorus.

Opozicijos lyderis A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Opozicijos lyderis A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 8:42 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:37 PM

Penktadienio rytą Žinių radijo laidoje „Pozicija“ kalbėjęs opozicijos lyderis, ankstesnės Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius tokius kaltinimus sieja su artėjančiais rinkimais.

„Mes jau laukėme, kada koks nors prokuroras ar parlamentinė grupė pradės tirti konservatorių darbą. Juk artėja rinkimai. Taip ir nutiko. Bet toks tyrimas reiškia, kad mes laimėsime rinkimus. Kalbant rimtai, aš dar neturiu visų duomenų. Kita vertus, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija šį tyrimą pradėjo prieš pat atleidžiant Kainų komisijos pirmininkę. Jie nori įrodyti, kad pirmininkė taip puikiai dirba, o ją norima atleisti“, – sakė opozicijos lyderis.

Lrytas.lt primena, kad Seimas ketvirtadienį atleido 5 metus Kainų komisijai vadovavusią Dianą Korsakaitę. Ją nuo sausio mėnesio pakeis Ryšių reguliavimo tarnybos vadovo pavaduotoja Inga Žilienė.

A.Kubiliaus teigimu, būtent Kainų komisija atsakinga už energetikos įmonių priežiūrą, už teisingą elektros kainų skaičiavimą.

„Jeigu taip norite tirti ankstesnės Vyriausybės ir energetikų darbą, siųskime prašymą ištirti ir Kainų komisijos darbą. Kodėl pabundama po 4–5 metų ir tvirtinama, kad neteisingos išlaidos yra įtrauktos į elektros tarifą“, – teigė konservatorių partijos lyderis.

Konservatorius teigė negalįs nieko komentuoti apie tyrime minimą pirtį ir keliones į egzotiškas šalis, kurioms išleisti pinigai buvę įtraukti į elektros tarifą.

„Pirtys buvo visais laikais. O didžiosios socialdemokratų minimos sumos susidarė dėl skirtingo galiojusių teisės aktų traktavimo.

Niekas nepaėmė, neįsidėjo tų milijonų į kišenę ir neišėjo namo“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo A. Kubilius.

Primename, kad parlamentinės Energetikos komisija trečiadienį išklausė Kainų komisijos audito išvadas ir įmonių vadovų paaiškinimus ir konstatavo, jog 2010–2012 metais buvo padaryta daug sprendimų, dėl kurių augo elektros kaina. 

„2010–2012 metais buvo padaryta daug tokių dalykų, kurie gerokai pabrangino žmonėms elektrą. Apyvartiniai taršos leidimai, nupirkti per brangiai, dabar nurašinėjami, rusiška elektra nupirkta ir parduota kaip Elektrėnų gamybos.

Yra ir keistų dalykų, pavyzdžiui, kažkas važiavo į kelionę į Aziją, o už tai mokėjo elektros vartotojai, o taip neturėtų būti“, –  po komisijos posėdžio, kuriame svarstytos Kainų komisijos inicijuotų 3 įmonių patikrinimų ataskaitos, sakė Kęstutis Daukšys. 

Pasak parlamentaro, iššvaistytos sumos yra nemenkos: „Iš viso per energetikos įmones (dabartinės „Lietuvos energijos gamyba“, „Lesto“ ir „Litgrid“) permokėta apie 300 mln. litų, o dar 120 mln. litų – dėl netinkamo ATL pirkimo.“

„Lietuvos energijos gamybos“ atveju apie 52 mln. litų yra dėl neteisingo elektros energijos nupirkimo ir pardavimo. Dar apie 47 mln. litų – dėl kitų dalykų: dėl neteisingų pirkimų, kad į tarifą įtrauktos paslaugos, kurių neturėjo būti“, – aiškino K.Daukšys.

Pasak jo, dalis šių lėšų jau grąžinama vartotojams. „47 mln. litų grąžinimas numatytas kitais metais“, – teigė K.Daukšys. 

Pasak jo, patikrinimas parodė, kad „Litgrid“ netinkamai į tarifą įskaičiavo apie 90 mln. litų, kurie vartotojams bus pradėti grąžinti nuo kitų metų: „Jau dabar išdėstyti tarife – mažinamos įmonių paslaugų kainos. Jie per 4 metu grąžins vartotojams tuos pinigus – reikės mažiau mokėti.“

Pasak K.Daukšio, komisija dar nebaigė „Lesto“ patikrinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.