Lietuvos kaimui jau išmokėti 7 mlrd. litų

Nuo 2007 m. šalyje vykdoma Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programa (KPP). Kaimo gyventojams ir žemės ūkio sektoriaus atstovams pagal ją jau išmokėta 7 mlrd. Lt (2 mlrd. Eur) paramos.

Modernaus kaimo kūrimui skirtos lėšos įsisavintos sėkmingai – šiuo metu paramos gavėjams jau pervesti 89 proc. visų KPP programos lėšų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Modernaus kaimo kūrimui skirtos lėšos įsisavintos sėkmingai – šiuo metu paramos gavėjams jau pervesti 89 proc. visų KPP programos lėšų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:50 PM

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) paramos statistikos barometro duomenys parodo, kad modernaus kaimo kūrimui skirtos lėšos įsisavintos sėkmingai – šiuo metu paramos gavėjams jau pervesti 89 proc. visų KPP programos lėšų.

Pirmauja žemės ūkis

KPP programą sudaro didelis paramos priemonių ir veiklos sričių pasirinkimas. Dalies šių priemonių įsisavinimas jau artėja prie 100 proc. Nuo pat pirmos dienos savo populiarumu tarp daugiau nei 50–ies kaimo plėtrai skirtų veiklų išsiskyrė priemonės žemės ūkio sektoriaus konkurencingumo stiprinimui.

Pagal šias priemones visų paraiškų surinkimo etapų metu sulaukta itin didelio susidomėjimo, o patvirtinti investiciniai projektai buvo laiku ir sklandžiai įgyvendinti.

„Viena jų – „Žemės ūkio valdų modernizavimas“, pagal kurią nuo 2007 m. pateikta daugiau nei 13 tūkst. projektų paraiškų. Šiuo metu jau įsisavinta 95 proc. šiai priemonei skirtų lėšų. Taip pat sulaukta daugiau nei 10 tūkst. paraiškų pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“.

Smulkiųjų ūkių valdytojams jau išmokėti 88 proc. skirtų lėšų. Tikra lydere galima vadinti ir priemonę, skirtą ankstyvam pasitraukimui iš prekinės žemės ūkio gamybos. Pagal ją sulaukta daugiau nei 110 tūkst. paraiškų, o 98 proc. paramos sumos jau išmokėti“, – pavyzdžius pateikia NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento direktorė Erika Viltrakienė.

Didelis susidomėjimas taip pat lydėjo priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“. Paramą pagal ją gavo 2 248 jauni ūkininkai. Jiems bendra išmokėta suma – 299,1 mln. Lt (86,6 mln. Eur), o tai sudaro 99 proc. visų priemonei skirtų lėšų.

Stringa alternatyvūs projektai

Kai kurios iš populiarių KPP priemonių sulaukė daug pareiškėjų, tačiau jiems įgyvendinant projektus, iškilo nenumatytų problemų, šiuo metu reikalaujančių papildomo NMA specialistų dėmesio. Šiuo atžvilgiu išsiskiria KPP III krypties „Gyvenimo kokybė kaimo vietovėse ir kaimo ekonomikos įvairinimas“ priemonės, kurių bendras įsisavinimas šiuo metu siekia 72 proc.

Viena iš tokių priemonių – „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“. Po atrankos patvirtintos 362 iš gautų 599 paraiškų. Joms finansuoti skirta daugiau nei 149 mln. Lt (43,2 mln. Eur).

 „Iki šiol panaudota tik apie 70 proc. šioms priemonėms skirtų lėšų. Tai vienas mažiausių rodiklių tarp visų KPP priemonių. Jeigu visi pateikti ir patvirtinti projektai būtų įgyvendinami laiku, šiuo metu visa išmokėta paramos suma būtų apie 250 mln. Lt (72,41 mln. Eur) didesnė,“ – komentuoja Erika Viltrakienė.

Geriausia reklama – sėkmingi pavyzdžiai

Dalį KPP priemonių ir veiklų pareiškėjai pastebėjo ne iš karto. Jos populiarėjo palaipsniui, garsui apie jų naudą sklindant vis plačiau. „Pavyzdžiui, iš pradžių melioracijos griovių tvarkymo finansavimo galimybės visuomenės nesudomino. Tačiau dėl sėkmingos pirmųjų parama pasinaudojusių ūkininkų patirties priemonė tapo labai paklausi.“, – pastebi E. Viltrakienė.

Panašiai klostėsi priemonės „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ istorija. „Pastebime, kad šios priemonės populiarumas augo tolygiai, metai iš metų, o 2013 m. surinktas didžiausias paraiškų skaičius. Kadangi ji išpopuliarėjo ne iš karto, jos biudžete liko lėšų ir visi norintys gauti paramą pagal šią priemonę dar gali suspėti pateikti paraišką iki šių metų pabaigos“, – akcentuoja E. Viltrakienė.

Sėkmės paslaptis – ir NMA svetainėje

Prie KPP priemonių žinomumo didele dalimi prisidėjo nuolat diegiamos paraiškų teikimo ir administravimo naujovės NMA svetainėje. Paramos gavėjų atsiliepimai rodo, kad NMA sukurtas informacinis portalas palengvino paraiškų teikimą bei paramos gavėjų aptarnavimą.

„NMA informaciniame portale įdiegtos naujovės pareiškėjams suteikė galimybę paraiškas pagal dalį KPP priemonių pildyti elektroniniu būdu. Be to, klientai, gaunantys paramą pagal kai kurias KPP priemones, jau gali pateikti ir elektroninius mokėjimo prašymus“, – sako E. Viltrakienė. Atsižvelgiant į pareiškėjų poreikius ir galimybes naudotis kompiuterinėmis programomis, NMA elektroninės sistemos siūlomų paslaugų spektras yra sistemingai plečiamas ir tobulinamas.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.