Toliau kvailiojama su garsių žmonių „Facebook“ profiliais

Atakos prieš dešiniųjų pažiūrų politikus ir visuomenės veikėjus tęsiasi toliau. Penktadienį popiet neveikė Algio Ramanausko socialinio tinklo „Facebook“ paskyra. Per savaitę tai jau septintas atvejis, kai dėl fiktyvių pranešimų srauto neveikia Lietuvos  politikų arba visuomenės veikėjų „Facebook“ profiliai.

Penktadienį išjungta A.Ramanausko socialinio tinklo „Facebook“ paskyra.<br>Lrytas.lt motažas.
Penktadienį išjungta A.Ramanausko socialinio tinklo „Facebook“ paskyra.<br>Lrytas.lt motažas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-05 15:07, atnaujinta 2018-01-19 21:13

Penktadienio pavakarę A.Ramanausko socialinio tinklo paskyra jau veikė.

Paskyra išjungiama tuomet, kai socialinio tinklo administracija gauna daugybę pranešimų apie netinkamą profilį – juo naudojasi apsimetėlis, skleidžia netinkamą ir įžeidžiantį turinį ar panašiai.

Kad būtų vėl įjungta paskyra, „Facebook“ administracijai reikia užpildyti anketą ir nusiųsti savo tapatybės patvirtinimą – pavyzdžiui paso arba vairuotojo pažymėjimo nuotrauką.

Per savaitę buvo išjungti: konservatoriai Tadas Langaitis, Rasa Juknevičienė, Arvydas Anušauskas, liberalas Remigijus Šimašius, taip pat žurnalistai Andrius Užkalnis ir Haroldas Mackevičius. Politiko A.Anušausko socialinio tinklo profilis neveikė labai trumpai – jis duomenis atkūrė pasinaudodamas kita paskyra.

Ką tai reiškia?

„Akivaizdu, kad šiai atakai pasirinkti konkretūs žmonės. Tai robotizuotos atakos, kurios naudojasi „Facebook“ administravimo galimybėmis – užblokuoti kokį nors žmogų užverčiant fiktyviais skundais. Tai yra socialinio tinklo spraga, kai galima užblokuoti aktyviai besireiškiančius politikus“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas A.Anušauskas.

Politikas pripažino, kad toks „Facebook“ paskyrų išjungimas gali būti tik pradžia. Paprastai kalbant, tie žmonės, kurie vykdo atakas, nori parodyti, kad jie tai gali padaryti.

Seimo nario teigimu, vėliau eilė gali ateiti ne tik „Facebook“ paskyroms, bet ir asmeninėms politikų ir visuomenės veikėjų interneto svetainėms, elektroniniam paštui.

„Juo labiau kad Lietuvoje šiais metais kibernetinių atakų buvo tūkstančiai. Reikia suprasti, kad tai gali būti tik pradžia.

Šį rudenį buvo ne viena rimta kibernetinė ataka, nukreipta prieš Seimą ir kitas valstybės institucijas. Tik apie jas nebuvo viešinta ir garsiai kalbėta“, – pabrėžė Seimo narys.

Prieš keletą mėnesių vieną dieną neveikė ir A.Užkalnio kulinarijos portalas „Laukinės žąsys“. Portalas neatlaikė apkrovos dėl dešimčių tūkstančių fiktyvių pranešimų ir komentarų srauto.

Žurnalistas apibendrino, kad informacinius karus, kai mūšio laukas yra tik komentarai ir fiktyvūs pranešimai „Facebook“, jungia „bendras negudrumas“.

„Kalbant apie informacinio karo situaciją, galbūt tai yra geras ženklas, kad iš esmės vieninteliai įrankiai, kurie yra jiems prieinami, – pienburnių lygio. Bandymų rimtumas gana primityvus – nei gudrios technologijos, nei išmonės – kažkokie vatnikai sėdi ir daro šitokius dalykus“, – ketvirtadienį sakė A.Užkalnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.