Ant varguolių stalo per Kūčias – tik rusų nenupirktos morkos

Europos pagalbos fondas labiausiai nepriteklių spaudžiamiems mūsų šalies piliečiams skiria milijonus litų miltams, kruopoms ir kitiems būtiniausiems maisto produktams, bet valdininkai pasistengė, kad per artėjančias Kūčias bėdžiai negautų ir jų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:31 PM

Opozicijai priklausantis buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius apkaltino valdančiuosius, kad dėl jų kaltės tūkstančiai nepasiturinčių šeimų laiku negaus maisto paketų ir Kūčių vakarą jų stalas bus apytuštis.

Konservatorius teigia, kad dar sausį jis kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių dėl vargingai gyvenančių šeimų skundų, kad jau kurį laiką stringa paramos tiekimas maisto produktais.

Anot K.Starkevičiaus, paskutinį kartą maisto produktai, skirti labiausiai vargstantiems asmenims, į labdaros organizacijų sandėlius pateko praėjusių metų lapkritį. „Visos atsargos buvo išdalytos. Jau sausį sandėliai buvo tušti, o parama maisto produktais sustabdyta“, – pareiškė parlamentaras.

Buvusio ministro teigimu, nieko panašaus anksčiau esą nėra buvę. Dėl dabartinės netvarkos K.Starkevičius kaltino už maisto produktų pristatymą ir dalijimo administravimą atsakingą Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą.

Politiko žiniomis, Žemės ūkio ministerijai pavaldi įstaiga, kurioje vyriausiuoju patarėju darbuojasi buvęs skandalingai žlugusios ir į teisėsaugos akiratį patekusios Nacionalinės kredito unijos vadovų Žilvinas Putramentas, nespėjo laiku paskelbti konkursų.

Dėl užsitęsusių derinimų viešųjų pirkimų procedūros esą vyksta tik dabar. Todėl greičiausiai varguolius per šventes be kitų privačių iniciatyvų pasieks tik dėl embargo į Rusiją neišvežtos Lietuvos ūkininkų užaugintos daržovės. „Kadangi procedūros užvilkintos, iki švenčių parama vargstančiųjų nepasieks. Kol kas žinoma, kad teturima tik ūkininkų paaukotų kopūstų ir morkų. Skambūs pažadai ir šūkiai „mums rūpi žmogus“ tik aidi ir dar labiau aidės artėjant savivaldos rinkimams, o Kūčių vakarą vargingai gyvenančių šeimų stalas bus apytuštis“, – graudinosi K.Starkevičius.

Jis priminė, kad Europos pagalbos labiausiai skurstantiesiems fondas Lietuvai 2014–2020 metų laikotarpiu paramos projektams skyrė 264,34 mln. litų. Maisto produktų krepšelyje šiemet turėtų būti kvietinių miltų, cukraus, aliejaus, makaronų, ryžių, grikių, kruopų, mėsos konservų ir sausų pusryčių

Paketus su būtiniausiais maisto produktais mūsų šalyje gaudavo beveik 300 tūkst. asmenų. „Žmonių, gaunančių paramą, skaičius gana didelis ir tai anaiptol ne vien benamiai, asocialios šeimos, nemotyvuoti asmenys. Į skurdo gniaužtus patenka netekusieji darbo, vienišos mamos. Skursta neįgalieji, vieniši pensininkai, gausios šeimos. Toks valdžios abejingumas šiems žmonėms – nepateisinamas“, – įsitikinęs K.Starkevičius.

Bet valdininkai dėl to nesijaučia kalti. Atostogaujančią Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovę Rasita Kraujelytę-Noreikienė pavaduojanti Ingrida Pivoriūnienė teisinosi, kad anksčiau pirkimų esą nebuvo galima atlikti, nes nebuvo žinoma, kiek bus skirta pinigų maistui.

Anot jos, konkursas maisto produktų tiekėjams turėtų įvykti kitą savaitę. Jeigu jis vyks sklandžiai ir nebus skundžiamas teismui, esą galima tikėtis, kad jau po kelių savaičių į sandėlius pradės keliauti įsigyti maisto produktai.

Jiems šiemet planuojama išleisti 27 mln. litų. Tačiau, ar skurstantieji maisto sulauks prieš šventes, agentūros atstovė negalėjo garantuoti. „Mes visomis išgalėmis stengiamės, kad produktai žmones pasiektų dar gruodį. Bet jų pirkimas dar nebaigtas, jis kaip tik dabar vyksta, todėl sunku pasakyti, kiek visa tai užtruks“, – nieko aiškaus negalėjo pasakyti agentūros Administravimo departamento vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.