Į VRK pradėti nešti norinčiųjų dalyvauti rinkimuose dokumentai

Pusėje savivaldybių registruoti visuomeniniai rinkimų komitetai

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 2:01 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:40 PM

Iš ryto VRK pareiškinius dokumentus pateikė Liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija ir Darbo partija. Dar laukiama Rusų sąjungos, Tautininkų sąjungos ir partijos „Jaunoji Lietuva“ atstovų.

Šeštadienį Šiaulių apygardos rinkimų komisijai pareiškinius dokumentus įteikė „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“.

„Normalu, kad skuba, juk parašus reikia pradėti rinkti“, - šeštadienį sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Visi keliami kandidatų sąrašai ir kandidatai bus užregistruoti tik tuomet, kai sulauks pakankamo rinkėjų palaikymo. Reikiamų surinkti parašų skaičius svyruoja nuo 100 parašų Rietave iki 1700 parašų Vilniaus mieste. Besikeliantieji Kaune turės surinkti 1300, Klaipėdoje - 860, Šiauliuose - 570, Panevėžyje - 550 parašų.

Užregistruoti kandidatai ir jų sąrašai bus paskelbti iki sausio 30 dienos.

Šeštadienis taip pat yra paskutinė diena norintiesiems dalyvauti savivaldos rinkimuose užsiregistruoti politinės kampanijos dalyviais. To nepadarius kovoti dėl merų postų ir savivaldybių tarybų narių mandatų nebus galima.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 1 dieną. Pirmą kartą merai bus renkami tiesiogiai.

Pusėje savivaldybių registruoti visuomeniniai rinkimų komitetai

Pusės savivaldybių rinkėjai galės rinktis net tik tarp partijų, bet ir tarp nepartinių kandidatų sąrašų. Kaune, Šiauliuose ir Alytuje registruota po keturis visuomeninius rinkimų komitetus, tuo metu Vilniuje - nė vieno.

Tai paaiškėjo šeštadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) baigus politinės kampanijos dalyvių registravimą.

Kaip informavo VRK pirmininkas Z.Vaigauskas, politinės kampanijos dalyviais registravosi 24 partijos, 57 visuomeniniai rinkimų komitetai ir 15 savarankiškų pretendentų į merus.

Partijos, komitetai ar asmenys nesiregistravę politinės kampanijos dalyviais negalės dalyvauti kitąmet vyksiančiuose savivaldos rinkimuose.

„Viršutinę ribą nubrėžėme, daugiau šis sąrašas negali pasipildyti, o sumažėti gali“, - šeštadienį sakė Z.Vaigauskas.

VRK duomenimis, visuomeniniai rinkimų komitetai suformuoti 29 savivaldybėse. Trijose - Kaune, Šiauliuose ir Alytuje - kandidatuoti galės po keturis visuomeninius rinkimų komitetus. Panevėžio mieste, Raseinių, Šilutės rajonuose, Visagine - po tris. Klaipėdoje registruoti du nepartiniai sąrašai.

Keliose savivaldybėse visuomeniniai komitetai savo pavadinime naudoja parlamentaro Naglio Puteikio vardą, jie pasivadinę „Puteikis plius“ ar pan., Panevėžyje savo kandidatų sąrašą planuoja kelti su kitu Seimo nariu Povilu Urbšiu susijęs visuomeninis komitetas, Šiauliuose - radikaliomis pažiūromis pagarsėjusio „Mindaugo Gervaldo susivienijimas „Prieš korupciją“, Visagine - „Visagino protestinis elektoratas už permainas“.

Pasak Z.Vaigausko, kol kas dabartinių nepartinių kandidatų aktyvumą sunku lyginti su praėjusiais rinkimais, kai jiems pirmą kartą leista dalyvauti savivaldos rinkimuose. Mat tuomet kandidatuoti galėjo ir pavieniai asmenys, o dabar tik įstatyme nustatytus reikalavimus atitinkantys sąrašai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.