A. Merkel užtikrino karinę pagalbą Lietuvai, Latvijai ir Estijai

Europos Sąjungos (ES)

A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2014, 1:54 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:35 PM

Būtų neteisinga nesureaguoti į tai, kad Rusija pažeidė Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą, kurį garantuoja 1994 metų Budapešto memorandumas, kalbėjo A.Merkel.

„Moldova, Gruzija ir Ukraina, mūsų rytinės kaimynės, savo nepriklausomu sprendimu pasirašė Asociacijos sutartis su ES. Rusija ruošia išbandymus šioms valstybėms“, - pridūrė A.Merkel.

„Mes įdėjome dideles politines pastangas, kad padėtume joms, tačiau viskas kol kas veltui, – teigė Vokietijos kanclerė, taip pat užsimindama apie Kijevo reakciją į Krymo prijungimą prie Rusijos Federacijos. – Tuo pačiu metu matome, kad Rusija imasi ekonominių ir politinių pastangų, kad kelios Balkanų šalys būtų priklausomos nuo jos.“

A.Merkel tikino, kad, prireikus, karinė pagalba būtų pasiūlyta Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

„Darbotvarkėje nėra klausimo dėl Baltijos šalių. Tačiau mes turime vadovautis penktuoju NATO sutarties straipsniu, kuris numato įsipareigojimą suteikti pagalbą visiems Aljanso partneriams, – sakė A.Merkel. – Todėl mes padedame saugoti Baltijos šalių oro erdvę, organizuojame naujas greitojo reagavimo pajėgas ir bendradarbiaujame su Lenkija bei Danija.“

NATO vykdo oro policijos misiją Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, nes šios šalys neturi reikalingų karinių oro pajėgų šiai užduočiai įgyvendinti. Nuo 2004 metų Aljanso narės atlieka šią misiją rotacijos būdu. Misija vykdoma Lietuvos Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje ir Estijos Emario bazėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.