VSD nesėkmingai bandė perverbuoti Baltarusijos šnipus

Nustačiusios Baltarusijai

Valstybės saugumo departamentas.<br>V.Balkūno nuotr.
Valstybės saugumo departamentas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2014, 10:58 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:54 PM

„Čia ir yra mūsų pagrindinis tikslas – įvertinus visą situaciją bandyti žmogų pertraukti (į savo pusę - BNS). Taip, galiu pripažinti, kad tokių žmonių nepavyko pertraukti. Tai dar kartą rodo, kad žmonės yra gana motyvuoti“, – sekmadienį LRT laidai „Savaitė“ sakė G.Grina.

Jo teigimu, nors šnipinėjimu kaltinami buvęs Lietuvos kariuomenės paramedikas ir valstybės įmonės „Oro navigacija“ inžinierius už Baltarusijai perduodamą informaciją gaudavo atlygį, tačiau „galėjo būti ir ideologinio motyvo aspektas“.

„Tai galbūt sunku taip atvirai teigti, bet toks dalykas irgi neatmestinas. Jeigu atitinkamoms tarnyboms pavyksta rasti tokius asmenis, tai čia jau iš principo yra sėkmė“, – tvirtino G.Grina.

„Taip, jie atlygį gaudavo, tiesiog negalėčiau pasakyti dabar atvirai, kiek jie ten už ką gaudavo, bet ten irgi būdavo tam tikras rinkodarinis kriterijus, jeigu galima taip išsireikšti. Už nieką niekas pinigų neduoda – jeigu daugiau atneši informacijos, daugiau pinigų, jeigu mažiau – pinigų mažiau“, – teigė VSD vadovas.

Lapkritį ir gruodį Generalinė prokuratūra pranešė teismams perdavusi dvi baudžiamasis bylas, kuriose du Lietuvos piliečiai kaltinami šnipinėję prieš valstybę.

Lapkričio 10 dieną Vilniaus apygardos teismui perduota šnipinėjimu Baltarusijos naudai kaltinamo Lietuvos piliečio Romualdo Lipskio, dirbusio valstybės įmonėje „Oro navigacija“, byla. Gruodžio 3 dieną teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus pateikti Lietuvos piliečiui A.O., tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku.

Lietuvos piliečius buvo užverbavusi Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausios žvalgybos valdyba (BR GRU).

VSD direktorius tvirtino, kad Lietuvos pareigūnai maždaug trejus metus stebėjo minėtus asmenis. Jų veikla tarpusavy nesusijusi.

Anot prokurorų, 1986 metais gimęs kaunietis A.O. buvo užverbuotas Baltarusijoje, jis informaciją rinko betarpiškai bendraudamas su tarnybą atliekančiais kariais, stebėdamas, įsimindamas bei pagal galimybes fotografuodamas ar kitaip fiksuodamas, pavyzdžiui, perbraižydamas objektų schemas bei planus, persirašydamas tarnybą atliekančių karių duomenis iš tarnybinių dokumentų (registracijos knygų ar žurnalų).

Tuo metu valstybės įmonėje „Oro navigacija“ dirbęs R.Lipskis, prokuroro duomenimis, savo kabinete slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus, rinko informaciją apie skrydžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.