Beprotybė, kaip Kalėdinė dovana

Kaikarizmas politikoje, religija teisėje, išdavystė Seime, šovinizmas kalboje ir putinizmas teatre. Kaip kitaip apibūdinti lietuvišką beprotybę? „Tik pamanykite! Režisierius G. Varnas savo A.Vivaldi oratorijos „Juditos triumfas“ inscenizacijoje sugalvojo paridinėti butaforinę Rusijos prezidento galvą! Kur tai matyta! Dar to betrūko! Teatras ne politika!

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

2014-12-08 12:12, atnaujinta 2018-01-19 17:05

Tokiam sprendimui galima pritaikyti BK straipsnį už neapykantos kurstymą!“, piktinasi putinizmo šalininkais tapę Rusų dramos teatro aktoriai. Jeigu neapsirinku, tokie sovietų laikais už ekstra šlapios dešros gabalą buvo pasiruošę parsiduoti bet kam. Todėl kažkas tą Putino butaforinę galvą... premjerai padarė neprieinamą.

Kaip vertinti sabotažą prieš meninį režisieriaus sceninį sprendimą? Kambario, kuriame buvo padėta butaforinė V. Putino galva, spyna buvo prikišta degtuku, todėl buvo neįmanoma jos atrakinti. Tuo viskas nesibaigė. Gerbiami rusų teatro kolegos surašė tokį siaubingą sovietinio žargonizmo tradicija viešą laišką visuomenei, kad net turi žmogus sau įgnybti, ar tik nesapnuoji košmaro.

Bet jau kitą dieną dar viename viešame laiške tie patys aktoriai ir teatro personalas raudojo ir atsiprašinėjo, skalambijo ditirambus „brangiajam pripažintam režisieriui G. Varnui“. Išvada: duok kelią kaikarizmui ir teatre grožėsimės tik nusikaltėliams aistringa meile besipuikuojančiomis pupytėmis.

O kitame, jau be abejonės politiniame teatre, prezidentė D. Grybauskaitė vietinių puolama aršiau už pačius putinizmo garbintojus Rusijoje. „Mes patys kalti dėl mafiozinio Kremliaus elgesio su mūsų verslininkais. Nereikia jų erzinti! Mes niekas, mes tokie maži!“. Apie panašų politikos pupytizavimą ir kaikarizavimą Lietuvoje taip pat svajoja ne vienas.

Per sekančius rinkimus į Seimą jie eis su šūkių: „Mažiau vingių smegenyse! Gatvė visada teisi!“. Tiek teisi, kad net ir man, prezidentės Dalios Grybauskaitės vos ne etatiniam kritikui, tenka stoti ginti jos siūlymą nustoti vynioti žodžius į vatą santykiuose su Rusija. Beje, estafetę iš jos perėmė JAV senatorius, o ir pati A.Merkel jau kalba tiesiai šviesiai. Akivaizdu, kantrybė baigiasi. Deja, tos baudžiauninko kantrybės nestokoja kaikarizmo šalininkai versle ir politikoje.

„Bet tai dar ne viskas!“, ramina TV pardavėjas. Dar ir Seimas palaimino besikonservuojančių talibų „Lietuvių kalbos gelbėjimo“ įstatymo projektą. Taip, įstatymui tik besikankinant projekto stadijoje, jau šiandien duris plačiai atvėrė šovinistiniai kalbos fanatikai – biurokratai. Lyg pasiutę giliai provinciniai žvėrys, pastarieji puolė reikalauti naikinti net filosofinius angliškus tekstus nuo restoranų sienų, nors tie tėra tik dizaino dalis.

Tapę talibais konservatoriai neteko valdžios, tai dabar virto nacionalšovinistais. Įstatymo projekto iniciatorius ponas V. Stundys yra akivaizdžiai paveiktas V.Putino draugo Vengrijos premjero V.Orbano idėjų. Taip, to paties, kurį JAV senatorius J.McCainas išvadino neofašistiniu diktatoriumi. Įdomu, kaip tie švarios šovinistinės kalbos paranoikai išnaikins tokius „tikrai lietuviškus“ žodžius, kaip antai tualetas, restoranas, parlamentas, prezidentas? Jau nekalbu apie įmonių pavadinimus ir itališką meniu. Ak taip, Kristus taip pat tikras lietuviškas žodis. Kaip ir Testamentas.

Mūsų teisėjai taip pat tapo dizaino vertintojais. Tiems, regis, pilnatis smegenis paveikė. Kai kurie teisėjai nusprendė paversti teismo instituciją inkvizicija, kuriai egzistuoja tik viena menama teisė: dieviškoji moralė. Lyg kaikariškos prisitaikėliškumo dvasios politikoje ir teatre nebūtų gana, Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas nusprendė teismo sprendimus remti religinėmis moralinėmis nuostatomis. Kurias jiems priminė apie šimtas davatkų pasiskundusių teismui. Rezultatas, - nuteistas dizaineris paveiksle užmovęs džinsus Kristui.

Lyg teismas turėtų įrodymus, kad menamas Kristus būtinai vaikščiojo apsirėdęs tunika ar chalatu. Ir būtinai baltaodis, švelniais moteriškais bruožais (ką tai galėtų reikšti?) bei hipiškai ilgais plaukais. Taigi, Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas pripažino dizainerio Roberto Kalinkino kolekcijos reklamą prieštaraujančią visuomenės moralės principams, nes vaizdavo džinsuotą Jėzų ir balta suknele vilkinčią Mariją.

Teisėjų kolegiją sudarantys teisėjai Laimutis Alechnavičius, Arūnas Dirvonas ir Virginija Volskienė konstatavo, kad lietuvių visuomenės moralės principų ištakos slypi krikščionybėje, mat Lietuvoje statistiškai vyrauja krikščionys. Prezidente, gal imkitės priemonių? Prieš V.Putiną drąsi, o teismą religinės sektos būstine pavertusius teisėjus sukritikuoti baisu?

Kris Dievo bausmė ant Jūsų galvos, oi kris. Tuo tarpu derėtų šiems teisėjams atsiversti Lietuvos Konstituciją ir, prasitrynus akis, pasiskaityti skirsnio „Visuomenė ir Valstybė“ 43 straipsnį: „Bažnyčių bei religinių organizacijų mokslo skelbimas, kita tikybinė veikla, taip pat maldos namai negali būti naudojami tam, kas prieštarauja Konstitucijai ir įstatymams. Lietuvoje nėra valstybinės religijos“.

Taip pat IX skirsnio 109 straipsnį: „Teisėjas negali taikyti įstatymo, kuris prieštarauja Konstitucijai.“. Tegul teisėjai visuomenei parodo, kokiu įstatymu remiantis nuteisė vargšą dizainerį. Prašau gerbiamo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko J.Sabatausko kreiptis į KT, kad pastarasis pateiktų išvadą. Antraip ją pateiks Europos Žmogaus teisių teismas.

Na, ir galiausiai: Lietuvos Seime siautėja mano supratimu turinti Tėvynės išdaviko požymius Seimo narė I.Rozina (Rusų aljansas). Nepainioti su fašistuojančiu Rusijos vice premjeru D.Rogozinu. O gal – painioti? Štai, ką ši Seimo narė sakė Rusijos televizijos šmeižto ir informacijos kreiseriui PBK: „Visų pirma reikia konstatuoti, kad kratos jau tapo mūsų gyvenimo kasdienybe.

Tai kas vyksta, jau vyksta už blogio ir gėrio ribos. Tai primena 1937 metus. Nebegalima sakyti pusiau tiesos: vyksta visuomenės, vaikų bauginimas (...) Manau, kad visus šiuos veiksmus galima įvardinti kaip provokaciją nukreiptą prieš rusų diasporą“. Štai taip ir nei vieno žodžio, kad vaikai buvo siunčiami į sukarintą Rusijos vaikų stovyklą.

Ten, kur jiems plaunamos smegenis apie novorosijas ir supuvusius Vakarus. Ir kad galimai Rusijos ambasada pavertė vieną rusų mokyklą antilietuviška irštva. Seimo narė tiesiai šviesiai šmeižia Lietuvą ir jokios reakcijos. Politinis elitas, Seimas tyli. O juk ponios veiksmus galima įvardinti kaip Tėvynės išdavimą.

Panašų į tą, kai ponia dar ne Seimo pirmininkė L. Graužinienė su Darbo partijos chebra prieš keletą metų Maskvoje šmeižė Lietuvą. Jiems nieko neatsitiko. Dar ir karjerą padarė. Ponia net Seimo pirmininke patapo. Gėda Lietuvai! Tai ar dabar ir I.Rozina išsisuks? Izraelio Knesetas (Parlamentas), pavyzdžiui, arabę Kneseto narę ginusią teroristų organizaciją Hamas, lyginusią Izraelio kariuomenę su ISIS teroristais, išmetė iš parlamento. Jos veikla parlamente buvo suspenduota.

Tai štai, koks ilgas beprotybių sąrašas skirtas Kalėdų išvakarėse apmąstyti. Vivat! Tegyvuoja kaikarizmas politikoje, religija teisėje, išdavystė Seime, šovinizmas kalboje ir putinizmas teatre!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.