Elektros vartotojų išlaikyta pirtis – nomenklatūros oazė

Prabangios pirties išlaikymas Elektrėnuose dešimtmečius gulė ant elektros vartotojų pečių, o šiais patogumais naudojosi daugelio partijų veikėjai. Ilgametis elektrinės vadovas Pranas Noreika sako, kad pirties išlaikymas kainavo ne tiek jau daug – juk Elektrėnuose visada būdavo nemokamos šilumos.

Ilgametis elektrinės vadovas P.Noreika tikina, kad pirties išlaikymas kainavo nedaug.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ilgametis elektrinės vadovas P.Noreika tikina, kad pirties išlaikymas kainavo nedaug.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 9, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:45 PM

Lietuvos gyventojai mokėjo už nomenklatūrą ir aukštus energetikus glaudusią pirtelę Elektrėnuose, nes jos išlaidos būdavo įskaičiuojamos į elektros tarifą. Tai paaiškėjo po to, kai Kainų komisija Seimui pateikė audito išvadas apie energetikos įmonių išlaidas.

Po darbo – nusiprausti

Paprasta pirtele to komplekso nepavadinsi. Tai gana didelis baseinas su kaskadomis ir povandeninėmis masažo srovėmis,  veikia dvi puikios pirtys – rusiška ir suomiška.

Čia visada viskas jauku, švaru ir gražu, patalpas puošia gyvos palmės. Galima atsipūsti pokylių salytėje arba pro panoraminius langus grožėtis aplinka. Jei dar lieka jėgų – galima žaisti kėgliais.

Pirtis priklauso Lietuvos elektrinei Elektrėnuose. Pusę amžiaus elektrinei vadovavęs P.Noreika nemato nieko bloga, jei pirtelės išlaidos būdavo įskaičiuojamos į elektros tarifą.

„Po darbo ten žmonės eidavo nusiprausti, o jos išlaikymas kainavo ne tiek jau daug. Juk atliekinės šilumos Elektrėnuose visada būdavo daug“, – lrytas.lt sakė P.Noreika.

Jis elektrinei vadovavo iki 2010 metų. Kainų komisija Seimo nariams pateikė 2010–2012 metų ataskaitą.

Nomenklatūra – dažni svečiai

Ar tai reiškia, kad pirties išlaikymas net pusę amžiaus būdavo įtraukiamas į elektros kainą?

„Kainų komisijai kasmet būdavo pateikiami apskaičiavimai, jie patvirtindavo, o su kuo nesutikdavo – išbraukdavo“, – paaiškino buvęs ilgametis elektrinės vadovas.

Tačiau niekam Elektrėnuose ne paslaptis, kad į pirtį, išlaikomą elektros vartotojų, rinkdavosi ne tik paprasti darbininkai. Aukščiausiems šalies vadovams čia netgi būdavo rezervuojamos valandos ar net pusdieniai. Pavyzdžiui, Algirdas Brazauskas čia reguliariai lankydavosi su šeima.

Kartą vienoje televizijos laidoje Kristina Brazauskienė yra užsiminusi, kad kas sekmadienį važinėti į tą pirtį – šventa šeimos tradicija.

Šeštadienio popietė būdavo rezervuota Rolandui Paksui, kai jis dar buvo prezidentas. Tiesa, neaišku, ar jis pasinaudojo tokia „rezervacija“. Pirtyje dažni svečiai buvo nomenklatūrininkai, buvę ir dabartiniai politikai, vietos valdininkai.

Trečiadienio ir ketvirtadienio vakarais kelios valandos buvo rezervuojamos darbininkams. Darbuotojai į pirtį buvo leidžiami griežtai pagal sąrašą, grafikas buvo sudaromas iš anksto ir iškabinamas cechuose.

Pirties išlaikymas į elektros tarifą būdavo įtraukiamas iki pat 2012 metų, tačiau atėjus dabartiniam „Lietuvos energijos“ vadovui Daliui Misiūnui ši praktika baigėsi.

Stebisi, kad turi priekaištų

Pirtis, kurioje vienu metu galėjo būti net 50 žmonių, ištisus dešimtmečius buvo išlaikoma elektros vartotojų sąskaita.

„Labai keista, kad Kainų komisija dabar dėl to turi priekaištų. Šita pirtis visada veikė, o jos išlaikymo niekas per daug neskaičiavo, nes ji nebuvo brangi“, – prisimena P.Noreika. Jo niekas neklausė, už kieno pinigus yra išlaikoma pirtis.

Tačiau žinia, kad pirtis buvo išlaikoma elektros vartotojų sąskaita, papiktino premjerą Algirdą Butkevičių, parlamentarus.

„Aš manau, kad bus kreiptasi į prokuratūrą, bus aptarta politinėje taryboje, kodėl tuo laikotarpiu tam tikrų pirčių išlaikymo išlaidos buvo įskaičiuotos į elektros energijos kainą, ir kiti dalykai“, – interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.