Suomiai paviešino nerimą keliančių rusų bombonešių nuotraukas

Suomijos kariškiai antradienį paviešino virš Baltijos jūros užfiksuotas nuotraukas, kuriose užfiksuoti savaitgalį daug nerimo sukėlę Rusijos strateginiai bombonešiai. Suomiai tai pat praneša, kad neįprastas rusų kariškių aktyvumas tęsėsi ir antradienį.

Suomijos kariškiai išplatino virš Baltijos jūros skraidančių Rusijos orlaivių nuotraukas. Strateginis bombonešis Tu-95 („Bear“).<br>Suomijos KOP nuotr.
Suomijos kariškiai išplatino virš Baltijos jūros skraidančių Rusijos orlaivių nuotraukas. Strateginis bombonešis Tu-95 („Bear“).<br>Suomijos KOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-12-09 18:52, atnaujinta 2018-01-19 14:10

Suomijos karinių oro pajėgų išplatintose nuotraukose užfiksuoti virš Suomių įlankos ir Baltijos jūros savaitgalį skraidę Rusijos strateginiai bombonešiai Tu-95 (pagal NATO klasifikaciją - „Bear“), Tu-22M (pagal NATO klasifikaciją - „Backfire“), taip pat juos lydėję naikintuvai Su-34 (pagal NATO klasifikaciją - „Fullback“).

Rusijos orlaivius užfiksavo į orą pagal pavojaus signalą pakelti ir juos lydėję Suomijos karinių oro pajėgų naikintuvų F/A-18 „Hornet“ pilotai.

Suomijos karinės oro pajėgos savo pranešime informuoja, kad rusų karo orlaiviai savaitgalį didelėmis grupėmis skrido iš žemyninės Rusijos dalies į Kaliningrado sritį ir atgal. Šiose orlaivių grupėse buvo bombonešių, naikintuvų lėktuvų - Tu-95, Tu-22M, Su-34, Su-27, Su-24, Mig-31, taip pat kelių rūšių transporto lėktuvų.

Rusų aktyvumas tęsiasi iki šiol

Aplinkinių šalių, taip pat ir Suomijos oro erdvė, nebuvo pažeista. Tačiau nerimą kelia tai, kad toks Rusijos kariškių aktyvumas tęsėsi ir savaitės pradžioje, taip pat ir antradienį.

Socialiniame tinkle „Twitter“ radijo ryšio entuziastai visą dieną skelbė apie intensyvius pokalbius tarp Rusijos strateginių bombonešių pilotų ir dispečerių. O vakare pasirodė pranešimai, kad rusų orlaiviai išjungę automatinius atsakiklius vėl skrenda virš Baltijos jūros.

Pranešimų apie į orą keliamus NATO oro policijos misiją atliekančius naikintuvus, dislokuotus Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvą, kol kas negauta. Tuo tarpu kaimyninių šalių karo pilotai Baltijos pakrantėse sukiojosi beveik visą dieną.

Po pietų virš jūros pasirodė ir Švedijos karinių oro pajėgų elektroninės žvalgybos orlaivis „Gulfstream IV“, 12,5 km aukštyje ratus virš Baltijos nuo Lenkijos iki pat Suomių įlankos sukęs iki vakaro.

Vien sekmadienį naikintuvai kilo tris kartus

kaip jau skelbė lrytas.lt, ypač didelis Rusijos kariškių aktyvumas buvo stebimas savaitgalį. Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, šeštadienį neutraliuose vandenyse Baltijos jūroje pastebėta Rusijos Federacijos karinių laivų grupė (22 laivai), lydima karinių orlaivių. Karinių oro pajėgų stebėjimo duomenimis, grupės sudėtyje galėjo būti transportiniai orlaiviai ir bombonešiai. Karinius orlaivius atpažino kaimyninių valstybių naikintuvai.

Baltijos valstybėse budintys NATO oro policijos misijos naikintuvai tądien nekilo. Tačiau, lrytas.lt žiniomis, lydėti rusų lėktuvų į orą buvo keliami Suomijos, Švedijos ir Danijos naikintuvai.

Tą pačią dieną stebėti rusų karo laivų buvo išsiųstas Lietuvos karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas „Žemaitis“ P11. Laivas „Žemaitis“ į Klaipėdą grįžo gruodžio 7 dieną.

Sekmadienį NATO oro policijos naikintuvai į orą kilo tris kartus. Jie atpažino ir palydėjo virš neutralių vandenų Baltijos jūroje skridusius orlaivius:

- 4 Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų strateginius bombonešius TU-95 ir 2 strateginius bombonešius TU-22. Jie skrido su išjungtais automatiniais atsakikliais ir neatsakė į NATO naikintuvų pilotų bandymus užmegzti radijo ryšį;

- 3 karinius transportinius orlaivius TU-134 (atpažinti du kartus), skridusius iš Rusijos žemyninės dalies į Kaliningradą pirmyn ir atgal. Orlaiviai skrido pagal planą su išjungtais atsakikliais;

- 1 karinį transportinį orlaivį AN-72, skridusį pagal planą be atsakiklio, ir 1 karinį transportinį orlaivį AN-26, skridusį pagal planą su atsakikliu.

Rusams nurimus, padidinta parengtis bus atšaukta

Reaguojant į padidėjusį Rusijos kariškių aktyvumą, naujai sukurtose Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgose, taip pat kituose budinčiuose kariuomenės daliniuose šiomis dienomis paskelbta padidina parengtis.

O Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas antradienį pareiškė tikįs, kad Rusijos kariškių aktyvumas prie mūsų sienų galimai yra karinės pratybos. Jos, kaip spėjama, vyksta Baltijos jūroje, ore ir sausumoje Kaliningrado srityje.

Tokią nuomonę kariuomenės vadas antradienį išsakė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: „Stebint Rusijos Federacijos karinių pajėgų aktyvumą netoli Lietuvos sienų, galime daryti prielaidą, kad tai tėra karinės pratybos. Reikia pažymėti, kad galimai jos vyksta tiek Baltijos jūroje, tiek ore greta Baltijos šalių oro erdvės, tiek ir sausumoje Kaliningrado srities teritorijoje.

Didesnio aktyvumo šalia mūsų kaimynių - Latvijos ir Estijos sienų bei Baltarusijoje nefiksuojame.

Gana keista, Rusijos informacinėje erdvėje šiuo klausimu galima sakyti yra visiška tyla.

Kaip bebūtų, toliau budime aukštoje parengtyje ir esame pasirengę reaguoti. Kai Rusijos karinis aktyvumas arba galimos pratybos baigsis, grįšime prie įprastinio budrumo lygio, karinių pratybų ir kasdienės veiklos vykdymo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.