A. Butkevičius žada: „Pigs elektra ir dujos“

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį apžvelgė Vyriausybės dvejų metų veiklos rezultatus. Ministro pirmininko kalbos klausė ir išsirikiavusi A.Butkevičiaus komanda.

A.Butkevičius aptarė Vyriausybės dvejų metų veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius aptarė Vyriausybės dvejų metų veiklą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Dec 10, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:28 PM

Savo kalbą premjeras pradėjo geromis žiniomis. Jis pasidžiaugė, kad Lietuva skaičiuoja paskutines lito dienas ir greitai įsives eurą, o energetinį saugumą garantuojantis Suskystinų gamtinių dujų (SGD) terminalas jau yra Klaipėdoje.

„Jis garantuoja laisvę nuo energetikos šaltinio Rytuose. Reikia pabrėžti, kad jį pastatėme per labai trumpą laikotarpį. Statybos darbai buvo atlikti per 15 mėnesių. Susitikimai ir pasitarimai su rangovais buvo gerai organizuoti, dirbama buvo ištisą parą. Tikrai galima ilgai kalbėti apie vidinius ir išorinius trukdžius, bet susitelkus galima pasiekti gerų rezultatų“, – sakė premjeras.

Taip pat, jis pabrėžė, kad Seime priėmus Biudžetą, buvo sulaukta pastabų, kad jis per daug optimistinis: „Seime patvirtintas Biudžeto įstatymas, kuris pirmą kartą paruoštas eurais. Tai yra istorinis Lietuvos įvykis. Naujus metus pasitiksime išskirtinai. Bet manau, kad jis yra realus ir bus įgyvendintas.“

Vyriausybės tikslais išlieka ekonominis-socialinis padėties gerinimas, ūkio ir gynybinių krašto galias stiprinimas. Verslo aplinkos gerinimas, dėmesys inovacijoms, regionų plėtra, griežta fiskalinė drausmė išlieka Vyriausybės uždaviniais.

A.Butkevičius kalbėjo ir apie sėkmingai pradėtą daugiabučių renovaciją, kuri išjudino statybos sektorių iš stagnacijos. Kitais metais bus prieita prie kito etapo – bus atliekamas kompleksinis kvartalų ir viešosios paskirties pastatų atnaujinimas.

„Kvartalų renovacija startuos Šiauliuose, Utenoje ir Birštone. Manau, kad kiti metai bus palankūs statybų sektoriui“, – sakė premjeras. Šiuo metu visose Lietuvos savivaldybėse vyksta daugiau kaip 700 pastatų renovacija. Kitiems metams yra suderinti 3 tūkst. pastatų projektai.

Premjeras pasigyrė, kad buvo įvykdytas pažadas mažinti elektros ir dujų kainas. Jos mažės ir toliau.

„Jos mažės ir kitais metais. To pasiekėme derybose su „Gazprom“. Vidutinę centralizuotos tiekiamos šilumos kainą per pastaruosius dvejus metus sumažinome 19 procentų. Numatome, kad kitais metais šildymo sezono vidutinė šilumos kaina dar mažės 6 procentais“, – sakė A.Butkevičius.

Per šiuos metus elektros kaina buitiniams vartotojams sumažėjo 3 centais už kilovatvalandę. Premjero teigimu, kitais metais elektros kaina už kilovatvalandę mažės 1,5 cento.

„Laiku buvo sustabdytas saulės elektrinių projektas. Jeigu jis nebūtų buvęs sustabdytas, elektros kaina būtų padidėjusi 5 centais už kilovatvalandę“, – aiškino A.Butkevičius.

Gera žinia iš JAV

Anot A.Butkevičiaus, bus ir toliau siekiama, kad emigravę žmonės grįžtų į Lietuvą.

„Sieksime, kad emigravę mūsų žmonės grįžtų į namus. Lietuvai labai reikalinga jų įgyta patirtis ir darbo rankos. Kitų metų pradžioje pradės veikti migracijos informacijos centras. Jis teiks informaciją visais su grįžimu ir gyvenimu Lietuvoje susijusiais klausimais“, - sakė A.Butkevičius. Bus sukurtas ir specialus interneto tinklalapis, kur bus talpinama informacija apie galimybę pradėti verslą.

Premjeras, pabrėžė, kad ateinantys metais nebus lengvi ypač kalbant apie geopolitinę situaciją, dėl kurios daug nuostolių patiria žemdirbiai.

„Sutelktos valdžios, diplomatų ir verslininkų pastangos duoda gerų rezultatų keičiant eksporto geografijos kryptis. Artimiausiomis dienomis laukiame geros žinios iš JAV.

Pavyko pralaužti ledus į JAV rinką. Žemės ūkio departamentas turi paskelbti įsaką, leidžiantį vežti lietuvišką žemės ūkio produkciją“, – sakė premjeras.

Be to, A.Butkevičius pripažino, kad dėl skalūnų žvalgybos buvo padarytos tam tikros klaidos.

„Dėl skalūnų dujų aš manau, kad esame padarę tam tikras klaidas. Lankantis Jungtinėse Valstijose, aiškiai išgirdome tam ekspertų patarimus, kad kol nėra susitarta su visuomene, niekada nereikia tokių ambicingų planų pradėti įgyvendinti.

Jie deda didžiules pastangas ir dirba su visuomene ir tik įsitikinę, kad nėra jokių prieštaravimų, pradeda įgyvendinti skalūnų paieškos darbus. Aš tikiuosi, kad Lietuvoje atsiras norinčių dalyvauti žvalgybos darbuose ir tik laiko klausimas, kada tai prasidės“, – sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.