Aferų meistras S. Rachinšteinas bandė įgelti prokurorui

Už finansines aferas kartą jau išteisintas milijonierius Sergejus Rachinšteinas demonstravo, kad yra apsukrus verslininkas. Jis prokurorą mokė ne tik skaičiuoti pinigus, bet ir tvarkingai susegti bylos dokumentus.

S.Rachinšteinas teisme dar kartą prisiminė neva labai turtingą tėvą.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Rachinšteinas teisme dar kartą prisiminė neva labai turtingą tėvą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2014, 7:10 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:51 PM

Jei prokuroras būtų vadovavęs kokiai nors bendrovei, žinotų, kad akcininkas į kasą įneša tik tiek pinigų, kiek trūksta, kad įmonė galėtų atsiskaityti už paslaugas.

Tokį verslo pradžiamokslį Vilniaus apygardos teisme išdėstė milijonierius S.Rachinšteinas. Už finansinius nusikaltimus kartą jau išteisintas veikėjas Vilniaus apygardos teisme (VAT) bandė atremti prokuroro patikslintus kaltinimus.

Pasirašydavo už tėvą

Kaltinime teigiama, kad 2000–2004 metais S.Rachinšteinas į bendrovės „Serneta“ sąskaitą įnešė 15,7 milijono litų ir sukčiaudamas per savo įkurtas įmones pasisavino 1,6 milijono litų pridėtinės vertės mokesčio.

Kaltinimus patikslinęs prokuroras Vytautas Kukaitis pateikė paskolų sutartis. Jose nurodyta, kad Kanadoje gyvenantis Fima Rachinšteinas savo įkurtai bendrovei „Serneta“ mokėjo dideles pinigų sumas, o sutartis už savo tėvą pasirašė jo įgaliotas S.Rachinšteinas.

S.Rachinšteinas nustebo pamatęs originalias sutartis, tačiau suabejojo, ar šiuose dokumentuose esantys parašai tikrai jo: „Vykdydamas savo tėvo nurodymus, aš į įmonės kasą tikrai įnešiau jo pinigų – tik nežinau, ar tikrai tokias sumas, kurios nurodytos sutartyse.“

Aiškinasi antrą kartą

Staiga atsiradusios ir VAT pateiktos sutartys verslininkui kelia įtarimų, nes bylą nagrinėjant Vilniaus miesto apylinkės teismui šių dokumentų nebuvo. Jų nepavyko rasti ir tuomet, kai „Sernetos“ pinigų kilmę aiškinosi administraciniai teismai.

„Dokumentai nežinia iš kur atsiradę, netinkamai susiūti, keliasdešimt parašų visai nepanašūs į mano“, – sakė S.Rachinšteinas.

Jis svarstė, kad sutartis prokuroras į bylą įtraukė tik dėl to, kad nerado kitų dokumentų su jo parašais. S.Rachinšteinas dar praėjusiame posėdyje priekaištavo, kad už šias paskolas yra teisiamas antrą kartą.

Vilniaus apygardos ir Lietuvos administraciniai teismai dar 2008 metais nusprendė, kad Kanadoje gyvenantis F.Rachinšteinas „Sernetai“ negalėjo suteikti milijoninių paskolų, ir jo sūnų nubaudė už mokesčių slėpimą.

VAT S.Rachinšteinas pakartojo istoriją apie turtingą tėvą, kuria nepatikėjo bylas dėl mokesčių nagrinėję teismai.

Tėvas praturtėjo Rusijoje?

„Mano tėvas jau 40 metų yra Kanados pilietis, o nuo 1987 metų dažnai važinėdavo į Lietuvą. Reikalavimas pasienyje deklaruoti pinigus atsirado gerokai vėliau, gal nuo 1993 metų“, – aiškino S.Rachinšteinas.

Vyras pasakojo, kad jo tėvas – profesionalus inžinierius, ilgą laiką dirbęs Rusijoje. Ten stambioms gamykloms jis padėdavo įsigyti brangios įrangos.

S.Rachinšteinas tvirtino, kad administracines bylas dėl mokesčių nagrinėję teismai Kanadoje gyvenančio jo tėvo neišklausė.

Pareigūnai susisiekė tik su jo mokesčių atstovu, kuris esą ir patvirtino, kad pastaraisiais metais F.Rachinšteinas Lietuvoje nesilankė. Kanadoje gyvenantis pensininkas pats buvo apklaustas tik Valstybinėje mokesčių inspekcijoje 2008 metais.

Pareigūnai – prasti siuvėjai

S.Rachinšteinas prokurorui priekaištavo dėl byloje esančių neva netvarkingų dokumentų.

Priėjęs prie teisėjų stalo, iš dėžės jis ištraukė vieną segtuvą ir parodė, kad jis netvarkingai susiūtas, su išblukusiais pareigūnų parašais.

Kelias dėžes papildomų dokumentų prokuroras pateikė tik apskundęs Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, tačiau S.Rachinšteinas tikino, kad nieko naujo jie neįrodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.