Ataskaita apie CŽV kalėjimą: milijonai „dėkingumui parodyti“

Jungtinių Valstijų Senatas

Senato Žvalgybos komiteto pirmininkė Dianne Feinstein perskaitė pranešimą, kuris sukrėtė pasaulį.<br>AP nuotr.
Senato Žvalgybos komiteto pirmininkė Dianne Feinstein perskaitė pranešimą, kuris sukrėtė pasaulį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:21 PM

Ataskaitoje minimi milijonai dolerių, skirti „dėkingumui“ parodyti, ir užsimenama, kad neįvardijamas aukštas šalies pareigūnas apie centro veiklą žinojo ne viską. Anot dokumento, centras buvo uždarytas, kai valstybė atsisakė suteikti medicinos pagalbą centre kalintam Saudo Arabijos piliečiui Mustafai Ahmadui al Hawsawiui.

Naujienų agentūra BNS pateikia ištraukas iš ataskaitos apie „violetinį“ centrą:

Atskiroje šalyje - Šalyje - CŽV užsitikrino ... ir politinės vadovybės palaikymą įkurti sulaikymo įstaigą dar prieš informuodama JAV ambasadorių. Kaip CŽV stoties vadovas nurodė savo prašyme CŽV būstinei informuoti ambasadorių, Šalies ... ir ... tikriausiai užklaus ambasadoriaus apie CŽV sulaikymo įstaigą. Vėliau .... kelis mėnesius užvilkino ... informavimą, tuo sukeldamas pasibaisėjimą CŽV stočiai, kuri norėjo politinio pritarimo prieš CŽV sulaikytųjų atvykimą. ... Šalies ... pareigūnas, nepriklausantis ... žinantis apie tą įstaigą, esą buvo „sukrėstas“, tačiau vis tiek pritarė.

Iki 2003-ųjų vidurio CŽV padarė išvadą, kad jos užbaigta, tačiau dar nenaudota „sulaikymo kamera“ Šalyje ... yra nepakankama, atsižvelgiant į didėjantį CŽV sulaikytųjų skaičių šioje programoje ir CŽV suinteresuotumą tardyti daugelį sulaikytųjų toje pačioje sulaikymo vietoje. Dėl to CŽV siekė pastatyti naują, išplėstą sulaikymo objektą toje šalyje. CŽV pasiūlė ... mln. JAV dolerių ... kad „parodytų dėkingumą“ už ... palaikymą šiai programai. Tačiau, kaip nurodoma CŽV depešoje, ........ Nors planą pastatyti išplėstą objektą patvirtino Šalies ..., CŽV ir ... sukūrė sudėtingus mechanizmus ..., siekdamos užtikrinti ... mln. JAV dolerių ...

... Šalyje ... komplikavo šiuos planus. ..., kai Šalis .... paprašė atnaujintos informacijos apie CŽV sulaikymo objekto planus, jam buvo pasakyta ... - netiksliai – kad planavimas nebuvo tęsiamas. ..., kai tas objektas priėmė pirmuosius CŽV sulaikytuosius, ... informavo CŽV ..., kad Šalies ... „tikriausiai ne viską žino [apie to objekto tikrąją paskirtį, t.y., jis tikriausiai mano, jog tai koks nors ... centras.“

Šalies ... pareigūnai atsisakė priimti CŽV sulaikytąjį Mustafą Ahmadą al Hawsawi (Mustafą Ahmadą Hausavį) į vietos ligoninę, nors anksčiau su šalies atstovais buvo aptarta, kaip būtų užtikrinama sulaikytojo nepaprastoji medicinos priežiūra. Nors CŽV supranta ... pareigūnų nenorą paguldyti CŽV sulaikytąjį vietos ligoninėje dėl žiniasklaidos pranešimų, CŽV būstinė taip pat abejojo „... nusiteikimu dalyvauti tame, kas iš pradžių buvo susitarta/suplanuota dėl nepaprastosios medicinos priežiūros“. Nesulaukusi Gynybos departamento palaikymo, CŽV buvo priversta prašyti trečiųjų šalių pagalbos, siekdama užtikrinti medicinos priežiūrą Al Hawsawi ir keturiems kitiems CŽV sulaikytiesiems, segantiems ūmiomis ligomis. Galiausiai CŽV sumokėjo ... daugiau negu ... mln. dolerių už ... ir ... gydymą; sumokėjo apie ... dolerių už ... gydymą, taip pat pasirūpino, kad ... ir ... būtų gydomi ... Dėl medicinos problemų „VIOLETINIS“ SULAIKYMO CENTRAS Šalyje buvo uždarytas 2006 metais. CŽV vėliau perkėlė likusius sulaikytuosius į „RUDAJĮ“ SULAIKYMO CENTRĄ. Tuo metu visi CŽV sulaikytieji buvo Šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.