Legendinis „Meridianas“ atveria duris lankytojams

Atstatytas Klaipėdos miesto

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2014, 8:01 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:41 AM

1948 m. Suomijoje pastatyta barkentina „Meridianas“ dvidešimt metų plaukiojo jūromis kaip mokomasis burlaivis bei tarnavo ugdant būsimuosius jūreivius ir kapitonus. 1968 m. laivas buvo nurašytas, tuo jo istorija pasuko nauja vaga, kuri lėmė, kad „Meridianas“ tapo neatsiejama Klaipėdos miesto dalimi bei uostamiesčio simboliu.

Po nurašymo burlaivis buvo parplukdytas į Klaipėdą ir perduotas uostamiesčio valgyklų, restoranų ir kavinių trestui. Atlikus laivo rekonstrukciją ir pritaikius jį viešojo maitinimo veiklai, laivas buvo prišvartuotas prie Danės upės krantinės ir 1971 metais jame pradėjo veikti restoranas, kuris dar ir šiandien klaipėdiečiams bei miesto svečiams kelia nostalgiškus prisiminimus.

Šie prisiminimai ir galėjo likti tik prisiminimais, o „Meridianui“ dėl tragiškos būklės grėsė atsidurti jūros dugne, tačiau, artėjant 2014 metų Kalėdoms, legenda sugrįžta: po to, kai 2012-aisiais klaipėdiečių verslininkų Aloyzo Kuzmarskio bei Aido Kaveckio pastangomis „Meridianas“ buvo išgelbėtas nuo sunykimo, per porą metų atstatytas bei iš naujo įrengtas, laive ir vėl pradeda veikti restoranas, baras, atstatytos vairinės, laivo vidaus ir išorės ekspozicijos.

Pasak mecenatų, tokiu būdu siekiama tęsti kelis dešimtmečius uostamiestyje gyvavusią tradiciją, kita vertus, restorano veikla prisidės prie laivo išlaikymo, užtikrins nuolatinę jo priežiūrą bei miesto simbolio vertos formos palaikymą, kuris kasmet pareikalaus nemažai lėšų.

Pagal senuosius brėžinius atstatant laivą į jį sugrąžinta ir įrengta vairinė, kurios „Meridianas“ buvo netekęs per sprogimą 2000-aisiais. Vairinėje sumontuotas autentiškas „Meridiano“ šturvalas, kurį išsaugojo ir į laivą sugrąžino klaipėdiečių Panovų šeima, eksponuojami įvairūs jūriniai prietaisai. Atšilus orams, bus parengti pažintiniai maršrutai po laivą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.