Prieš policijos šulus lankstosi ir teisėjai

Grėsmingą kovą Kelių eismo taisyklių pažeidėjams nuolat skelbiantys aukšti policijos pareigūnai staiga pakeičia toną, kai nusižengėlis – savas. Tuomet puolama jo ginti. Ir surandama užtarėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2014, 7:05 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:51 PM

Lakstyti didžiuliu greičiu mėgstantys vairuotojai gali lengviau atsikvėpti.

Nors įstatymai numato, kad pažeidėjas, kuris viršijo leistiną greitį 50 kilometrų per valandą, yra baudžiamas bauda ir iki trijų mėnesių netenka teisės vairuoti, pasirodo, galimos išimtys.

Pažeidėjai galės pirštu rodyti į Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotoją Andžejų Roginskį ir reikalauti, kad iš jų nebūtų atimta teisė vairuoti.

Mat būtent šiam aukštam pareigūnui teismas pritaikė išimtį: už daugiau kaip 60 kilometrų per valandą viršytą greitį skyrė tik mažiausią – 1000 litų – baudą.

Švenčionių rajono policijos komisariato patruliai A.Roginskį sulaikė tada, kai jis automobiliu „Volvo XC90“ gyvenviete skriejo 111 kilometrų per valandą greičiu.

Patrulis Piotras Dementjevas nepabijojo, kad pažeidėjas – aukštas pareigūnas, ir surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Žadėjo nekartoti pažeidimo

Netrukus KPB viršininko pavaduotojo pažeidimą išnagrinėjo Švenčionių rajono apylinkės teismo teisėja Nijolė Lisauskienė.

Posėdžio metu A.Roginskis aiškino, kad skubėjo pas šeimą į Vilnių, nepastebėjo gyvenvietę žyminčio ženklo, todėl ir viršijo greitį.

KPB viršininko pavaduotojas pažadėjo daugiau nekartoti pažeidimų ir prašė teismo neatimti vairuotojo pažymėjimo.

Įžvelgė išskirtinį atvejį

Įstatymai numato, kad tik išskirtiniais atvejais už tokį pažeidimą galima skirti vien piniginę baudą – pavyzdžiui, kai tenka į ligoninę vežti ligonį, siekiant užkirsti kelią nusikaltimui ir panašiai.

Aukštesnės instancijos teismai nekart konstatavo, jog vien tik tai, kad pažeidėjas nuoširdžiai gailisi ir kad jam vairuoti automobilį yra būtina pagal darbo pobūdį, nėra išskirtinis atvejis, dėl kurio galima pasitenkinti vien bauda.

Tačiau teisėja N.Lisauskienė vis dėlto nusprendė, kad tai, jog A.Roginskis nuoširdžiai gailisi padaręs pažeidimą, kad jam dažnai Lietuvoje ir užsienyje tenka vairuoti asmeninę ir tarnybinę transporto priemonę, yra išskirtinė sąlyga, leidžianti jam skirti tik baudą.

Be to, buvo atsižvelgta ir į Policijos departamento teismui atsiųstą prašymą neatimti iš A.Roginskio vairuotojo pažymėjimo.

Policija sprendimo neskundė

Paprastai net ir esant menkiausioms abejonėms policijos komisariatai skundžia dėl Kelių eismo taisyklių pažeidėjų priimtus sprendimus. Tačiau nors A.Roginskiui buvo pritaikyta itin švelni nuobauda, kuri akivaizdžiai prieštaravo teismų suformuotai praktikai, Švenčionių policijos komisariato vadovai nedrįso jos apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Tad jau po 20 dienų A.Roginskiui palankus Švenčionių rajono apylinkės teismo sprendimas įsiteisėjo – komisaras toliau galėjo važinėti automobiliu.

Direktorius buvo nubaustas

Beveik tuo pat metu tokį pat pažeidimą padariusiam bendrovės „Pieno žvaigždės“ žaliavų pirkimo direktoriui ir Žemės ūkio ministerijos Pieno tarybos nariui Algimantui Paspirgėliui atsipirkti atgaila nepavyko.

Nors vairuotojas nuoširdžiai gailėjosi viršijęs greitį, o jo darbovietė – „Pieno žvaigždės“ – atsiuntė daugybę raštų, kuriais laidavo už savo darbuotoją, Šiaulių apygardos teismas nusprendė įsiklausyti į įstatymo raidę – vairuotojui buvo skirta ir piniginė bauda, ir atimta teisė vairuoti automobilį.

Priepuolis – ne argumentas

O štai Klaipėdos apygardos teismo nesugraudino vienos vairuotojos tvirtinimas, kad ji greitį viršijo tik todėl, kad vežė į ligoninę priepuolį patyrusį tėvą.

Nors teismui buvo pateikti visi dokumentai, liudijantys, kad ligonis išties tą dieną buvo atvežtas į ligoninę, kur po kelių dienų mirė, tai teisėjų nesugraudino.

Nekreipta dėmesio ir į pažeidėjos argumentus, kad automobilį vairuoti jai būtina dėl darbo.

Teismas paaiškino, kad nieko nebūtų atsitikę, jei moteris mirtinai sergantį savo tėvą būtų vežusi leistinu greičiu.

Tad iš klaipėdietės buvo atimta teisė vairuoti automobilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.