A. Šemeta stos į kovos su korupcija frontą Ukrainoje

Naujasis Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius bus ne vienintelis lietuvis, kuriam patikėta bandyti prikelti ant bedugnės krašto atsidūrusią šios šalies ekonomiką.

Vos grįžęs iš Briuselio buvęs eurokomisaras ėmė krautis lagaminus į Kijevą. Darbą Ukrainoje A.Šemeta turėtų pradėti sausį.<br>T.Bauro nuotr.
Vos grįžęs iš Briuselio buvęs eurokomisaras ėmė krautis lagaminus į Kijevą. Darbą Ukrainoje A.Šemeta turėtų pradėti sausį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Dec 11, 2014, 6:16 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:27 AM

Savotiškai prie to teks prisidėti ir buvusiam už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingam Europos Sąjungos komisarui Algirdui Šemetai.

Ukrainos ministrų kabinetas lietuvį paskyrė į verslo ombudsmeno pareigas.

Tai pranešė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, kuris su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, svarbiausiomis Ukrainos verslo asociacijomis bei šios šalies vyriausybe kiek anksčiau pasirašė bendradarbiavimo memorandumą, kuriame, be kita ko, buvo numatyta steigti ir ombudsmeno pareigybę.

Kontrolierius tirs verslo įmonių skundus dėl nesąžiningos konkurencijos ir korupcijos. Jeigu jis įžvelgs, kad pretenzijos pagrįstos, tyrimo medžiagą galės perduoti valstybės ar teisėsaugos institucijoms – jo paties sprendimai neturės teisinių pasekmių.

Apie pasiektą pažangą kovojant su korupcija ir nesąžininga konkurencija A.Šemetai teks atsiskaityti visuomenei ir asocijuotoms verslo struktūroms. Savo ruožtu Ukrainos vyriausybė įpareigojo lietuvio A.Abromavičiaus Ekonominės plėtros ir prekybos ministeriją iki kitų metų kovo parengti verslo ombudsmeno tarnybai įsteigti reikiamus įstatymų projektus.

– Net neaišku, ar reikėtų jus sveikinti su naujomis pareigomis. Juk kova su korupcija Ukrainoje, ko gero, prilygsta kovai su vėjo malūnais? Ar jūs nusiteikęs optimistiškiau?

– Svarbu pasėti daigelį ir tikėtis, kad iš jo išaugs medis, – išskirtiniame interviu sakė A.Šemeta. – Aišku, bus nelengva, bet matau tvirtą verslo ir vyriausybės ryžtą siekti pokyčių. Projekte dalyvauja solidžios tarptautinės organizacijos. Turint rimtą jų paramą galima daug nuveikti.

Korupcijos problema Ukrainoje yra antra pagal svarbą po karinio konflikto, todėl jos neišgyvendinus būtų sunku tikėti šalies sėkme.

– Vis dėlto dabar visų dėmesys sutelktas į pagrindinę problemą. Ar tai netrukdys jūsų misijai?

– Būdamas Ukrainoje mačiau, kad šalies ekonomikos reformoms ir kovai su korupcija skiriama daug dėmesio, žmonės laukia permainų. Sprendimai dėl verslo ombudsmeno irgi buvo priimami greitai ir tai rodo ryžtingą Vyriausybės nusiteikimą. Akivaizdu, kad Ukraina suinteresuota pasiekti greitų rezultatų šioje srityje.

– Turint galvoje, kaip plačiai korupcijos hidra yra apraizgiusi šią šalį, ko gero, neatsitiktinai į verslo ombudsmeno pareigas pasirinktas ne vietinis, bet užsienietis?

– Tai – projekte dalyvaujančių šalių pasirinkimas.  Nesu susijęs su finansų grupuotėmis ar oligarchų struktūromis. Kova su sukčiavimu, trukdžiais verslui buvo tarp svarbiausių mano darbo sričių Europos Komisijoje. Tai tikriausiai taip pat nulėmė pasirinkimą.

– Vis dėlto Ukraina yra viena labiausiai korumpuotų šalių Europoje ir tikėtis, kad per trumpą laiką pavyktų pakeisti padėtį, turbūt gali tik naivuolis. Ar jūsų sprendimas žengti į šį liūną nėra savižudiškas?

– Tarptautinė organizacija „Transparency International“ pagal korupcijos suvokimo indeksą Ukrainai skyrė 142-ąją vietą. Nuo Lietuvos, kurioje korupcija taip pat suvokiama kaip gana rimta problema, šią šalį skiria daugiau nei šimtas pozicijų.

Todėl sutikdamas imtis naujos veiklos aiškiai pasakiau, kad nereikia tikėtis, kad ateis mesijas, kuris per tris mėnesius išspręs per ilgus metus susikaupusias problemas ir išguis korupciją. Tai neįmanoma, bet svarbu pradėti – žengti pirmuosius teisingus žingsnius.

Svarbu garantuoti, kad verslas nebijotų kreiptis į naują kontrolieriaus tarnybą, pasitikėtų ja ir jai atsivertų. Anksčiau tokių galimybių Ukrainos verslas neturėjo, visos problemos buvo sprendžiamos teismuose, bet ne visi galėjo į juos kreiptis. Be to, nebūsiu vienas. Ukrainoje steigiamas ir kovos su korupcija biuras, taip pat – parengtas didžiulis antikorupcinių įstatymų rinkinys. Numatyti nauji skaidrumo reikalavimai politikams, valstybės tarnautojams. Svarbu, kad yra politinė valia. Jeigu ji yra, bus ir rezultatai. Aišku, kad procesas bus ilgas, bet svarbu jį perkelti ant teisingų bėgių. – Kiek tam skirta laiko ir kokie bus konkretūs jūsų žingsniai?

– Nepriklausomybės pradžioje esu kūręs Vertybinių popierių komisiją, todėl turiu tam tikros patirties, žinau, kad labai svarbu ne tik pasirinkti kvalifikuotą komandą, bet ir tiksliai reglamentuoti veiklą. Kitas dalykas – sisteminis pasiūlymų teikimas Ukrainos įstatymų leidėjams, atsižvelgiant į gautų skundų pobūdį. Kai žinosime, kas labiausiai trukdo verslui, bus galima teikti konkrečius pasiūlymus, kaip tuos trukdžius pašalinti.

Ekonomikos ministru paskirtas lietuvis A.Abromavičius jau pažadėjo panaikinti daug įvairių verslą varžančių biurokratinių kliūčių. Jas pašalinus iš karto sumažės ir įvairių pagundų jas apeiti korupciniu būdu. Kuo mažiau reikės visokių leidimų, tuo mažiau bus ir korupcinių galimybių.

– Kokios didžiausios problemos slėgė Ukrainos verslininkus ir kokie gali būti jų skundai?

– Bene didžiausia problema – neaiški mokestinė sistema ir dėl to kylantys ginčai. Daug problemų muitinėse, žmonės nepatenkinti finansų kontrolės ir verslo priežiūros institucijų veikla.

– Regis, kad teks ilgam atsiraitoti rankoves, nors baigęs Europos Sąjungos komisaro kadenciją turėjote progą dar pusantrų metų gauti solidžias išmokas ir nieko neveikti? Nemanėte, kad  lietuviai jūsų gali tiesiog nesuprasti?

– Aš noriu prisidėti prie šio projekto, nes tai, kas vyksta Ukrainoje, yra svarbu ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai, visam Vakarų pasauliui. Pinigai ar kiti panašūs argumentai šiuo atveju man nėra svarbūs. Europos Komisija taip pat pritarė šiam mano pasirinkimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.