Seni Vilniaus troleibusai išvežti į Ukrainą

Ketvirtadienį Vilniaus troleibusų 1-ajame ir 2-ajame parkuose ant vilkikų buvo keliami sostinės gatvėse savo laiką atitarnavę troleibusai. Bet jie nepasmerkti – transporto priemonės gabenamos į milžinišką Dnepropetrovsko (Ukraina) gamyklą. Ši gamykla gamina raketas nešėjas net užsienio šalims.  Tačiau seni troleibusai nebus perdirbami karo tikslams. Nagingi ukrainiečiai tikisi juos atnaujinti ir paleisti į Ukrainos miestų gatves.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-12-11 14:47, atnaujinta 2018-01-19 10:02

Vilniaus savivaldybė aukcioną parduoti senus 1983–1989 metais pagamintus troleibusus buvo paskelbusi šių metų lapkričio viduryje. Aukcioną laimėjo Ukrainos įmonė JMZ. Tai – 10 tūkst. darbininkų turinti gamykla, pagal tarptautinius užsakymus gaminanti ir raketas nešėjas „Morskoj start“.

Penkiolika troleibusų ukrainiečiai nupirko už daugiau kaip 178 tūkst.Lt.

„Miestui pasisekė, vis pelnas, nereikėjo troleibusų atiduoti į metalo laužą. Jie nuvažiavo 1,2–1,5 mln. kilometrų sostinės gatvėmis, jų nebenaudojome. Pagaliau, paleidus greituosius autobusus, troleibusų parką tenka mažinti“, – paaiškino Vilniaus savivaldybės viešojo transporto įmonės direktorius Gintaras Nakutis.

Iš Ukrainos įmonės gauti pinigai jau panaudoti dar važinėjančių troleibusų atsarginėms detalėms įsigyti.

„Suremontuosime, perdarysime jūsų troleibusus. Raketas gaminame, ką jau čia troleibusai“, – juokaudamas sakė į Vilnių atvykęs ukrainiečių gamyklos inžinierius Andrejus Puškinas.

Jis sakė, kad Ukrainos miestuose važinėja ir dar senesnės, nei nurašytos Vilniuje, viešojo transporto priemonės.

A.Puškinas paaiškino, kad grandinėmis prie vilkikų platformos pritvirtinti troleibusai į Dnepropetrovską (1 tūkst. 300 kilometrų nuo Vilniaus) bus gabenami maždaug tris dienas.

„Vairuotojai pamiegos prie muitinės postų, nepavargs, jie įpratę ilgai važiuoti“, – sakė ukrainietis.

Šiuo metu Vilniaus gatvėmis važinėja 186 troleibusai. Iki transporto pertvarkos 2012 metų liepą jų buvo 225. Dalis troleibusų tapo nereikalingi, nes dubliavo greituosius autobusų maršrutus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.