Maltiečiams talkinusi R.Šalaševičiūtė: „Sriuba ne tik sušildo“

Lėkštė garuojančios sriubos – tiek nedaug reikia, kad vienišo žmogaus gyvenimą bent trupam sušildytų rūpestis ir globa.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 12, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:20 AM

Šiemet Maltos ordino akcija „Maltiečių sriuba“ Lietuvoje vyksta jau devintąjį kartą ir lanko ne tik Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus, bet simbolinės „Maltiečių sriubos“ akcijos vyksta ir šalies ministerijose.

Ministerijos darbuotojai vaišinosi maltiečių sriuba

Pirmoji ministerija, kurios darbuotojai turėjo progos pasivaišinti maltiečių sriuba ir prisidėti prie lėšų rinkimo, – Sveikatos apsaugos ministerija, o garuojančią sriubą kolegoms pilstė ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Dalis ministerijos darbuotojų maltiečių sriuba stiprinosi prieš tai dalyvavę neatlygintinoje kraujo donorystės akcijoje. Kaip juokavo patys ministerijos darbuotojai, maltiečiai sriubos pakvietė pačiu laiku.

„Mūsų ministerijos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojai vienaip ar kitaip kasdien susiduria su vargstančių žmonių likimu, o kartais net jų išgyvenimo klausimais. Tikrai nekilo klausimų, ar reikia pasikviesti maltiečius į ministeriją, palaikau visas iniciatyvas, kurios susijusius su pagalba sunkiai besiverčiantiems, vargstantiems žmonėms“, – kalbėjo ministrė.

R.Šalaševičiūtė prisipažino, kad jai, kaip Seimo narei, lankantis Švenčionių ir Ignalinos rajonuose pačiai ne kartą teko savo akimis pamatyti, koks iš tiesų gali būti baisus skurdas ir kaip sudėtinga išgyventi nesulaukiant pagalbos.

Lietuviai išmoko aukoti

Įvairių labdaros akcijų metu Lietuvoje neretai keiksnojami politikai, kalbama, kad skurstančiais turėtų rūpintis valstybė. Komentuodama tokią nuomonę ministrė sakė: „Kartais manoma, kad valstybė turi žmogui duoti viską, bet ji neišgali duoti visko. Pinigai ir dėmesys padalijami, kai labiausiai jų reikia ir kiek tai leidžia daryti valstybės biudžetas, tad įvairios kitos iniciatyvos yra labai sveikintinas dalykas.“

R. Šalaševičiūtė teigė, kad lietuviai jau išmoko galvoti ne tik apie save, bet ir apie tą žmogų, kuris yra šalia. „Dirbdami kartu tikrai sušildysime ne vieną širdį tų, kurie per šventes jaučiasi vieniši ir pamiršti, o lėkštė sriubos – dėmesys, kuris sušildo žmogų“, – sakė ministrė.

Lėšų paramai vis dar trūksta

Maltos ordino Vilniaus grupės vadovas Vytautas Kim teigė, kad šiemet pirmieji metai, kai „Maltiečių sriubos“ akcija vyksta ir valstybės institucijose.

„Tai, kad ministerijos mus priima, yra tarsi ženklas, kad ne tik pripažįstama problema, bet ir norima prisidėti prie jos sprendimo. Tai gražus pavyzdys valstybinio ir nevyriausybinių organizacijų sektoriaus draugystės“, – sakė Maltos ordino atstovas ir pridūrė, kad kol kas nėra surinkta pakankamai lėšų, kad pavyktų išlaikyti tokias pat projekto apimtis kaip ir ankstesniais metais. Tikimasi, kad iki švenčių pavyks tai padaryti.

Globojama 2 tūkst. senjorų

Šiuo metu maltiečiai globoja apie 2000 garbaus amžiaus žmonių 29-iuose Lietuvos miestuose. Pagrindiniai jiems skirti pagalbos projektai yra: „Maistas ant ratų“ – karštos sriubos išvežiojimas į namus sunkiai sergantiems senukams ir „Priežiūra namuose“ – savanoriškas šių žmonių lankymas namuose ir visokeriopa pagalba jiems.

Šiemet Lietuvos Vyriausybės rūmuose pradėta akcija „Maltiečių sriuba“ jau buvo subūrusi miestiečius ir sostinės svečius Vinco Kudirkos aikštėje, o dabar toliau tęsia savo kelionę po ministerijas.

Planuojama, kad akcijos savanoriai aplankys 30 Lietuvos miestų ir miestelių.

Seneliams – 75 tūkst. karšto maisto porcijų

Praėjusiais metais „Maltiečių sriubos 2013“ akcijos metu iš viso buvo paaukota daugiau kaip 680 tūkst. litų, kurie buvo panaudoti projektams „Maistas ant ratų“ ir „Priežiūra namuose“.

Suaukotos lėšos leido pasirūpinti daugiau senelių: nuo 2014 m. sausio mėn. maltiečiai vienišus senukus aprūpino daugiau kaip 75 tūkst. karšto maisto porcijomis, globotinius taip pat namuose lankė slaugės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.