„Tvarkiečių“ suvažiavime – akibrokštai premjerui dėl euro

Lietuva padarė didžiulę klaidą, įsijungdama į eurozoną ir net nesurengusi šiuo klausimu referendumo. Tai iš valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kongreso tribūnos skelbė pagrindinis britų euroskeptikas, europarlamentaras Nigelas Farage’as.

Partijos suvažiavimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Partijos suvažiavimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Dec 13, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:54 AM

Peikė eurą

Jis pareiškė esąs apstulbęs, kad Lietuva, kurios ūkis pastaruoju metu kilo, jungiasi į bendriją, kuri esą tik ūkiškai smunka ir smuks ir kurioje mūsų šalis turės mokėti Pietų Europos valstybių skolas.

Šiuos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos lyderio žodžius lydėjo audringi kongreso delegatų plojimai.

Ironiška, kad N.Farage’as, sveikinęs „tvarkiečių“ kongresą, kalbėjo iškart po socialdemokratų lyderio, premjero Algirdo Butkevičiaus. Jis euro įvedimą skelbia bene didžiausiu Lietuvos ir jo vadovaujamos Vyriausybės pasiekimu.

Be to, britų euroskeptikas paskelbė, kad, jo nuomone, Lietuvos „politinė klasė” greičiausiai piliečiams nesakė, kokios neigiamos pasekmės laukia Lietuvos įsivedus eurą.

„Tvarkiečių“ lyderis, nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas taipogi visuomet prieštaravo euro įvedimui, tačiau tai jam ir jo partijai netrukdo būti valdančiojoje koalicijoje. Kritiką eurui R.Paksas greičiausiai naudos ir kaip vieną iš pagrindinių arkliukų prieš savivaldos rinkimus.

Tarp garbingiausių kongreso svečių, kuriuos jo pradžioje vardijo R.Paksas, buvo ir Tautininkų sąjungos vedlys Julius Panka, kuris iš tribūnos taip pat dėkojo R.Paksui, kad šis buvo vienintelis Lietuvos politikas Europos parlamente, „išdrįsęs pasakyti tiesą“.

„Lietuvių tauta nebuvo paklausta, o pagal apklausas buvo matyti, kad ji tam nepritaria“, - sakė J.Panka, kurio kalbą taip pat lydėjo plojimai.

Suvažiavimo „žvaigždė“ - britų euroskeptikas

Tuo tarpu kontraversiškais pareiškimais pagarsėjęs N.Farage’as, kurį „tvarkiečiai“ prieš kongresą reklamavo kaip pagrindinį savo svečią, žinomas ir tuo, kad karštai gina Kremlių bei jo politiką Ukrainoje ir kritikuoja Europą. Britų politikas yra apsiskelbęs, kad „garbina” Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

Savo kalboje jis apie šiuos dalykus neužsiminė, tačiau suvažiavimo užkulisiuose, bendraudamas su Lietuvos žiniasklaida jis dar kartą pakartojo, kad Vakari atsakingi už kilusį konfliktą Ukrainoje, ragino Vakarų valstybes pradėti dialogą su Kremliumi ir nekurstyti krizės.

R.Paksas skelbė, jog N.Farage’as – tikėtiniausias būsimas Didžiosios Britanijos premjeras ir šis jo vizitas į Lietuvą – istorinis.

Ar Mazuroniai mes iššūkį?

„Tvarkiečių“ kongresą sveikinę kiti valdančiosios koalicijos lyderiai – A.Butkevičius ir „darbiečių” bei Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė uoliai vengė kokių nors aštresnių kampų ir tik, lyg susitarę, vadino nušalintąjį prezidentą tiesiog „prezidentu” bei „ekscelencija“.

„Aš atėjau be gėlių, nes laikausi tradicijos, kad vyras vyrui gėlių neteikia“, - lyg flirtuodamas su homofobiškais pareiškimais pagarsėjusia politine jėga, juokavo A.Butkevičius.

Į galimos korupcijos skandalą įkliuvusių „tvarkiečių“ kongrese R.Paksas greičiausiai be jokios konkurencijos bus vėl perrinktas partijos lyderiu. Tačiau partijos vadovybė baiminasi, kad šventinę nuotaiką gali sugadinti pagrindiniai maištininkai – europarlamentaras Valentinas Mazuronis ir jo sūnus, Seimo narys Andrius, kurie ir taip stumiami iš partijos ir vis aštriau kritikuoja R.Paksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?