Bendruomenių nariai pirmieji kitam ištiesia pagalbos ranką

Ar bendruomenių centrai ir aktyviausi jų nariai pajėgūs padėti šalia jų gyvenantiems žmonėms, išgyvendinti negeroves, praskaidrinti vienišų žmonių kasdienybę? Dauguma šių žmonių atsako: taip. Ir įrodė tai darbais. 

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas")

Dec 14, 2014, 8:22 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:54 AM

Didžiausi darbai atliekami tada, kai žmogus nesitiki padėkos, tiki tuo, ką daro, ir įdeda dalelę savo širdies. Tuo buvo galima įsitikinti Kauno rotušėje surengtose iškilmėse, kur pagerbti kūrybingai dirbantys bendruomenių centrai ir aktyviausi jų atstovai.

Kauno vadovai padėkojo aktyviai veikiančių bendruomenių centrų atstovams už reikšmingus darbus, padedančius miestui augti ir gražėti.

Už aktyvią 10 metų veiklą pasveikinta Kaunėnų bendruomenė, asociacija „Žaliasis ąžuolynas“, Romainių bendruomenės centras, bendruomenės centrai „Girsta“, „Žaliakalnio aušra“ ir Kauno bendruomenių centrų asociacija. Taip pat apdovanotas labdaros fondas „Petrašiūnų bendruomenės centras“, minintis 20 metų veiklos sukaktį.

Išskirtinio dėmesio sulaukė 25 aktyvūs bendruomenės centrų atstovai. Jie apdovanoti padėkomis. Įvertinti kauniečiai tvirtino, kad tai rimta paskata tęsti pradėtus darbus, pavyzdžiu užkrėsti kitus, dar aktyviau rūpintis Kauno ir vietos žmonių reikalais.

„Laikinoji sostinė“ domėjosi, ką aktyvūs vietos bendruomenių nariai patys mano apie savo veiklą?

Algimantas Astrauskas

Vilijampolės bendruomenės centro „Veršva“ narys

„Centro veikloje dalyvauju ketverius metus. Į Vilijampolės bendruomenę įsiliejau pradėjęs šiame rajone dirbti. Stengiuosi prisidėti prie geresnio šios vietos žmonių gyvenimo ir švietimo.

Gavęs šį apdovanojimą pajutau dar didesnę atsakomybę. Tai įpareigoja bendruomenės labui triūsti daugiau, negailint nei laiko, nei jėgų. Dalytis gerumu nesunku. Padaręs gera kitam pats jaučiuosi laimingas.

Siekiu, kad tam tikroje miesto dalyje gyvenantys, besimokantys, dirbantys, verslą plėtojantys ir įvairia kita veikla užsiimantys žmonės glaudžiai bendradarbiautų, vieni kitiems padėtų ir paremtų.

Skatinu aktyviau dalyvauti bendruomenių veikloje ir kitus verslininkus, kurių geranoriškumo trūksta. Jie neturėtų laukti, kol kas nors paprašys pagalbos, o patys rodyti iniciatyvą ir tiesti pagalbos ranką.“

Jonas Tumynas

Romainių bendruomenės centro atstovas

„Prisidėti prie Romainių žmonių gyvenimo kūrimo smagu ir malonu, ypač kai sulaukiu visos bendruomenės palaikymo.

Centro veikloje dalyvauju dešimtmetį, nuo pat jo įsikūrimo. Su kitais romainiškiais esame nuveikę daugybę darbų, tačiau vienas reikšmingiausių – išsaugotas Romainių šilas su senu gražiu ąžuolynu.

Jeigu ne aktyvi bendruomenė, šilas būtų tapęs naujų kvartalų statybų vieta, o mes neturėtume kur pasivaikščioti, kvėpuoti grynu oru.

Bendruomenės nariai drauge organizuoja šventes, gražiausių sodybų konkursus, rūpinasi gatvių būkle. Į centrą su pagalbos prašymu dažnai kreipiasi žmonės, kuriems iškyla įvairių problemų. Daugelį jų bendromis jėgomis pavyksta išspręsti.

Rengdami bendruomenės projektus daug dėmesio skiriame jaunimo užimtumui, rūpinamės, kad jie turėtų įdomios veiklos, daugiau judėtų.

Esame atviri ir kitoms Kauno bendruomenėms, todėl su jomis palaikome ryšius, aptariame svarbius klausimus.“

Pranas Barzdžius

Aleksoto bendruomenės centro narys

„Kiekvienoje Kauno bendruomenėje yra aktyvių narių, kurie įvairiais būdais, nereikalaudami atlygio, telkia žmones, darbais prisideda ne tik prie savo bendruomenės, bet ir visų kauniečių gerovės.

Mūsų bendruomenės centre tokių žmonių taip pat netrūksta. Devynerius metus su žmona Vilija ir mes stengiamės būti vieni jų.

Kartu rengiame labai daug švenčių, tačiau mūsų tikslas – ne vien linksmintis. Siekiame švariai, sveikai ir įdomiai gyventi, todėl rengiame įvairius projektus. Dar viena mūsų centro misija – padėti tiems, kuriems reikia pagalbos: senjorams, neįgaliems aleksotiškiams, daugiavaikėms ir nepriteklių kenčiančioms šeimoms.

Svarbu ir tai, kad bendruomenės nariai pirmieji vieni kitiems ištiesia ranką prispaudus vargui ar skaudžią valandą, ištikus nelaimei.

Šįmet daugelis aleksotiškių aktyviai įsiliejo į policijos rėmėjų gretas. Ketinu sekti jų pavyzdžiu, nes tokiu būdu sukursime jaukesnę ir saugesnę aplinką.“

Vitalija Jurevičienė

Marvelės bendruomenės centro atstovė

„Mūsų bendruomenės centras veikia trečius metus. Jame esu nuo pat įkūrimo. Susivienijome dėl to, kad neapsikentėme Marvelės atžvilgiu vykdomos politikos. Stojome į kovą, kad gražioje vietoje esantis mūsų rajonas būtų vadinamas ne pašiepiamai „smarvele“, o Marvele.

Mūsų pozicija įrodė, kad vietos bendruomenė turi būti stipri ir pati ginti savo interesus, nes niekas kitas jų neapgins. Surėmę pečius nuveikėme labai daug darbų, todėl dabar gyvename gerokai gražesnėje ir švaresnėje aplinkoje. Raginu visus kauniečius burtis į bendruomenes ir kovoti su negerovėmis.

Bendruomenės centras Marvele rūpinasi ir toliau. Rengiame projektus, kuriais siekiame įamžinti Marvelėje aptiktas seniausias Lietuvos kapines ir du piliakalnius.“ Viktorija Dargevičienė

Bendruomenės centro „Girsta“ narė

„Į šį centrą prieš penkerius metus su dar dviem bičiulėmis atėjau išgirdusi apie aktyvią ir įdomią jo veiklą, geranoriškumą. Prieš tai dalyvavome kitos miesto dalies bendruomenės gyvenime, tačiau ten mums pritrūko įvairovės, noro įgyvendinti naujas idėjas.

Smagu, kad mūsų bendruomenės centre dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės – nuo moksleivių iki senjorų.

Priklausau vyresnių žmonių grupei. Esame lyg viena didelė graži šeima, kuri kartu organizuoja įvairius renginius neįgaliems vaikams, socialiai remtinoms šeimoms, senjorams ir visiems miestiečiams, sportuoja, dainuoja, vyksta į pažintines ekskursijas, kuria rankdarbius, net meldžiasi.

Kol nebuvo centro nariais, daugelis žmonių retai kur nueidavo – vieniems pristigdavo pinigų, kiti vieni nedrįsdavo eiti į viešus renginius. Dabar jie ir patys gyvena visavertį gyvenimą, ir padeda kitiems. Daugelis mūsų renginių neapsieina be jaunimo, kuriam skiepijame pagarbos jausmą vyresniems žmonėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.