Tyliai brandinamas planas numarinti Kauno Rotušės aikštę

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 14, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:54 AM

Šiems išties sunku tuo patikėti, jeigu kelionės laikas iki darbo vietos, mokslo įstaigos ar net parduotuvės pailgėjo dukart.

Naujieji mikroautobusai išties puošia miestą, tačiau tiek jų, tiek maršrutų skaičius smarkiai sumažėjo. Norint tikrai numalšinti kauniečių pyktį, autobusų, troleibusų ir mikroautobusų skaičių bent jau didžiausio žmonių judėjimo valandomis reikėtų padidinti dukart.

Nespėję atsikvėpti nuo šio sudėtingo projekto, transporto reikalais besirūpinantys valdininkai ėmėsi kito – savaitgaliais ir švenčių dienomis uždraudė automobiliams važinėti aplink Rotušės aikštę.

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas P.Keras paaiškino, kad tokiu būdu siekiama kauniečius atpratinti nuo negero įpročio – gėrėtis Kalėdų egle automobiliu sukant ratus Rotušės aikštėje.

Laimingieji tai darydami esą nejaučia saiko, o aikštės prieigose susidaro milžiniškos spūstys, automobiliuose sėdintys žmonės niršta pakliuvę į spąstus.

Visiškai suprantama, kad įvažiuoti į Rotušės aikštę draudžiama Kalėdų eglės įžiebimo metu, nes pasigėrėti šiuo reginiu susirenka tūkstančiai žmonių ir stumdytis su mašinomis jiems būtų nesaugu. Pateisinamas draudimas įvažiuoti savaitgaliais ir šventinėmis dienomis – juk nesunku automobilį palikti atokesnėje aikštelėje ir porą šimtų metrų pasivaikščioti pėsčiomis.

Gerokai smarkiau išgąsdino P.Keras prasitaręs, kad pavasarį ketinama svarstyti, ar išvis nereikėtų smarkiai apriboti transporto priemonių judėjimo Rotušės aikštėje. Paprasčiau kalbant – laisvai leisti važinėti tik vietos gyventojams ir specialiųjų tarnybų transportui.

Net tuoktis atvykusių jaunavedžių palyda taptų pažeidėjais, jeigu iš anksto nepasirūpintų specialiais leidimais automobiliui. Kauno mero įvairiomis iškilmingomis progomis į Rotušę sukviečiami garbingi svečiai taip pat atsidurtų šiame visai negarbingame sąraše.

P.Kerui ir kitiems valdininkams vertėtų priminti, kad prieš daugelį metų jau galiojo draudimas įvažiuoti į Rotušės aikštę. Kaip tuo metu atrodė Kauno senamiestis? Tuščias, niūrus, be jokios gyvasties.

Turbūt klaidos nepamokė, o keistos idėjos brandinamos tik todėl, kad norima imituoti susirūpinimą neva nuo išmetamųjų dujų dūstančiais senamiesčio gyventojais.

Žinoma, miesto centras – ne ozonu alsuojantys Kačerginės miškai, tačiau Taikos prospekto gyventojai taip pat norėtų, kad į jų būstus pakliūtų mažiau teršalų ir triukšmo. Ką jiems galėtų pasiūlyti P.Keras?

Kita vertus, kas prisimena bent kokį rimtesnį eismo įvykį Rotušės aikštėje? Nebuvo ten jokių nelaimių jau daugybę metų.

Girdint tokius samprotavimus apie Rotušės aikštę lieka vis mažiau vilčių, kad tikrove taps kita drąsi idėja – leisti važinėti automobiliais bent nedidele Laisvės alėjos atkarpa.

Artėjant išskirtinės Kauno pėsčiųjų arterijos rekonstrukcijai – pats metas įvertinti tokią galimybę. Galbūt tuomet nereikėtų aimanuoti ir stebėtis, kad Laisvės alėja ištuštėja nespėjus nusileisti saulei, o visos linksmybės seniai persikėlė į senamiestį.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?