Prie paskutinio lito – ilga kolekcininkų eilė

Antradienį prie Lietuvos banko jau nuo 8 valandos ryto rinkosi gausi minia. Jauni ir vyresnio amžiaus vyrai ir moterys po dvi ir daugiau valandų laukė, kol galės patekti į vidų ir įsigyti paskutinę Gruodžio 50 litų kolekcinę (proginę) monetą „Forma“. Ji kainuoja 150 litų.

Eilė prie paskutinės lito kolekcinės monetos Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eilė prie paskutinės lito kolekcinės monetos Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 16, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:13 AM

„Turiu visas, kiek tik Lietuvos bankas yra išleidęs kolekcines ir jubiliejines lito monetas. Šitos paskutinės ir trūksta“, - sakė maždaug 35 metų vilnietis.

Jis sakė, kad eilėje stovėti tenka pirmąkart – anksčiau buvo galima rezervuoti eilę iš anksto ir negaišti laiko.

„Dabar bankas vėlai, tik pirmadienį po pietų, išplatino informaciją apie paskutinę kolekcinę lito monetą, iš anksto užsisakyti eilės nebuvo įmanoma“, - apgailestavo vyriškis.

Kitas kolekcininkas, pagyvenęs vilnietis, irgi teigė norintis papildyti kolekciją ir po dešimtmečio ją bandys parduoti, tikėdamasis, jog užkals nemažai pinigo.

Dauguma eilėje prie paskutinio kolekcinio lito laukiančių žmonių sakė nejaučiantys gailesčio, kad po Naujųjų nacionalinę valiutą pakeis euras.

„Gal truputį ir liūdna, bet svarbu, kad eurų kuo daugiau būtų kišenėje“, - svarstė Egle prisistačiusi 50-metė moteris, kolekcinės monetos atvykusi iš Kaišiadorių.

Kai kurie eilėje stovintieji prisipažino nerenkantys monetų, o bandys juos perparduoti aistringiems kolekcininkams, gyvenantiems ne Vilniuje ir nespėjusiems atvykti į sostinę, nes Lietuvos bankas apie „Formos“ monetos išleidimą paskelbė per vėlai.

Labai didelė eilė buvo nusidriekusi ir prie Lietuvos banko skyriaus Kaune. Paskutiniai eilėje stovėję kauniečiai monetų jau nesulaukė, jos baigėsi.

Monetos „Forma“ pristatymas visuomenei antradienį surengtas Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Titanikas“.

Pristatymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ir Vilniaus dailės akademijos rektorius profesorius Audrius Klimas, kiti svečiai.

Sidabro monetos averse kruopščiai išraižytas stilizuotas Lietuvos Respublikos herbo atvaizdas sukuria pulsuojantį judėjimo efektą. Reverse pavaizduoti optinio meno motyvai, ritmiškai pasikartojantys įvairaus dydžio apskritimai ir sferinis sidabro rutuliukas centre sukelia sukimosi, judėjimo ir erdvės optinę iliuziją. Monetos grafinius projektus sukūrė Agnė Dautartaitė-Krutulė.

Monetas kaldino Lietuvos monetų kalykla 3 tūkst. tiražu. Monetų nuo jų išleidimo dienos galima įsigyti Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune.

Kitais metais kolekcinės monetos bus leidžiamos eurais. Pirmąją 50 eurų auksinę monetą planuojama išleisti sausį, ji bus skirta monetų kalybai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.