Š. Birutis: „Šventės vienišiems žmonėms ne visada džiaugsmingos“

Dažniau skubame šventes sutikti su mums brangiais žmonėmis, pasidalinti dėmesiu ir šiluma su tais, kuriuos mylime, bet ne visi švenčių laukia kupini pakilios nuotaikos, kartais vienatvė ir skurdas tampa vieninteliais kasdienybės ir švenčių palydovais.

„Maltiečių“ sriuba vaišinosi Kultūros ministerijos darbuotojai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Maltiečių“ sriuba vaišinosi Kultūros ministerijos darbuotojai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 18, 2014, 2:11 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:36 PM

Globojama 2 tūkst. senjorų

Šiuo metu „maltiečiai“ globoja apie 2000 garbaus amžiaus žmonių 29-iuose Lietuvos miestuose. Pagrindiniai jiems skirti pagalbos projektai yra: „Maistas ant ratų“ – karštos sriubos išvežiojimas į namus sunkiai sergantiems senukams ir „Priežiūra namuose“ – savanoriškas šių žmonių lankymas namuose ir visokeriopa pagalba jiems.

Šiemet Maltos ordino akcija „Maltiečių sriuba“ Lietuvoje vyksta jau devintąjį kartą ir aplanko ne tik Lietuvos miestų ir miestelių gyventojus – simbolinės „Maltiečių sriubos“ akcijos vyksta ir šalies ministerijose.

Ministerijos darbuotojai vaišinosi „maltiečių“ sriuba

Pirmoji ministerija, kurios darbuotojai turėjo progą pasivaišinti „maltiečių“ sriuba ir prisidėti prie lėšų rinkimo – Sveikatos apsaugos ministerija, o ketvirtadienį paragauti sriubos buvo pakviesti Kultūros ministerijos darbuotojai.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis teigė, kad tikisi, jog „maltiečių“ sriubos akcija prieš Kalėdas taps viena ministerijos tradicijų. „Pagal tai, kiek žmonių atėjo, akivaizdu, kad ministerijos darbuotojams ši akcija svarbi. Mane džiugina toks aktyvumas, nes mūsų ministerija yra pati mažiausia iš visų“, – kalbėjo ministras.

Pasak ministro, rūpintis garbaus amžiaus žmonėmis yra ne tik valstybės užduotis: „Kalėdas švenčiame šeimose, bet yra žmonių, kurie pasitinka jas vieniši, tad padėdami jiems galime tapti jų šeima. Dažnai nutinka taip, kad tėvais ir seneliais rūpinasi vaikai ir anūkai, bet yra žmonių, kurie neturi artimųjų, tad padėti jiems yra visuomenės solidarumo ženklas.“

Š.Birutis teigė, kad kai lankėsi Ignalinos rajono kaimiškose vietovėse, pats įsitikino, kiek esama vienišų, pagalbos laukiančių žmonių: „Tokių akcijų reikia ne tik didžiuosiuose miestuose, nes daug vienišų žmonių gyvena ir provincijoje. Artėja Kalėdos, bet šios šventės jiems dažniau asocijuojasi su šalčiu ir vienatve. Tos šventės tarsi dar labiau paaštrina vienišumo jausmą.“

Kalbėdamas apie įvairias paramos akcijas ministras pabrėžė, kad lietuviai dar tik mokosi dalintis: „Supratimas, kad būtina dalintis, ateina po truputį. Kol kas Lietuvoje neturime senų mecenatystės tradicijų, bet jos pamažu ateina. Dar esama sovietmečio palikimo, kad viską turi duoti valstybė, bet po truputį šis požiūris keičiasi“, – kalbėjo Š.Birutis ir pridūrė, kad Lietuva šioje srityje daro didelę pažangą, bet jos kol kas nepakanka.

Seneliams – 75 tūkst. karšto maisto porcijų

Praėjusiais metais „Maltiečių sriubos 2013“ akcijos metu iš viso buvo paaukota daugiau nei 680 tūkst. litų, jie buvo panaudoti projektams „Maistas ant ratų“ ir „Priežiūra namuose“.

Suaukotos lėšos leido pasirūpinti daugiau senelių: nuo 2014 m. sausio mėn. „maltiečiai“ vienišus senukus aprūpino daugiau nei 75 tūkst. karšto maisto porcijų, taip pat globotinius namuose lankė slaugės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.