Įkandin įtakingo Šiaulių mediko – stiprūs dujų kvapai

Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) vadovui Petrui Simavičiui – nerimo dienos. Nors byla dėl galimo kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo nutraukta, jis atsidūrė etikos sargų taikiklyje.

Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinį direktorių klampina jo sodyboje įrengtos dujų katilinės istorija.<br>G.Šiupario nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinį direktorių klampina jo sodyboje įrengtos dujų katilinės istorija.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Dec 19, 2014, 7:27 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:45 PM

Aštuoniolika metų ligoninei vadovaujantį 66-erių P.Simavičių persekioja istorija dėl jo sodyboje įrengto dujinio katilo ir požeminės dujų saugyklos, kurią įrengė RŠL skelbiamus konkursus nuolat laiminti bendrovė „Colis“.

Šiaulių „Rotary“ klubui priklausančio mediko namuose įmonė triūsė neatlygintinai. Dirvonėnuose gyvenantys Simavičiai net penkerius metus nemokėjo nei už dujinį katilą ir katilinę, nei už tos pačios bendrovės tiektas dujas.

Su „Colio“ įmone atsiskaityti suskubta tik 2014 metų pradžioje, kai šia istorija susidomėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Vėliau medžiagą perėmė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bet ikiteisminį tyrimą mįslingai nutraukė Šiaulių apygardos prokuratūra.

Prabilo buhalterė

„Colis“ katilinę su požeminiu rezervuaru prabangioje Simavičių sodyboje įrengė dar 2008 metais, bet į viešumą tai ilgai neiškilo.

Paslaptys ėmė aiškėti, kai pareigūnams prabilo buvusi „Colio“ buhalterė.

Ji papasakojo, kaip ir kodėl įmonei pavykdavo nuolat laimėti RŠL rengiamus konkursus, – apie juos esą buvo sužinoma anksčiau už konkurentus.

Po to esą būdavo verčiamasi per galvą, kad nugalėtoja taptų gautą informaciją išsinagrinėjusi bendrovė „Colis“.

Liudytoja įvardijo ir schemas, kaip bendrovėje buvo nurašomi pinigai už Simavičiams tiektas dujas. Mat pati įmonė „Colis“ dujų tiekimu neužsiėmė – kurą įtakingo mediko šeimai pati pirkdavo iš kitos bendrovės.

Katilą užsakė duktė?

Kol FNTT pareigūnai nusprendė perduoti medžiagą STT, kilo nemenkas sujudimas.

Net nespėjus pradėti ikiteisminio tyrimo, suskubta atsiskaityti su įmone „Colis“.

Šių metų pavasarį įmonė pagaliau atgavo 40 tūkstančių litų, bet juos sumokėjo ne P.Simavičius, o jo duktė Lina.

Tačiau iki šiol liko nesumokėta per 60 tūkstančių litų už sunaudotas dujas. Aiškinama, kad tokia esą buvusi sutartis su klientu – įmonė įsipareigojo savo sąskaita tiekti dujas tol, kol sumontuota šildymo sistema ims veikti nepriekaištingai.

Šioje istorijoje netrūko ir daugiau keistybių, mat katilą užsakė ir pinigus mokėjo P.Simavičiaus duktė, o sutartį pasirašė sodybos šeimininkas.

Be to, iškilo abejonių, ar nebuvo klastoti ir dokumentai.

Tyrimas buvo nutrauktas

Šią istoriją narpliojęs „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad mediko namuose triūsusi įmonė net neturėjo būtinų leidimų požeminei dujų saugyklai įrengti. Be to, Simavičių sodyboje buvo sumontuotas ne toks dujų katilas, kokį oficialiai deklaravo jį montavusi bendrovė „Colis“.

Nepaisant to, Šiaulių apygardos prokuroras Andrejus Mirnas nutarė ikiteisminį tyrimą nutraukti. Beje, šio pareigūno tėvas, buvęs ilgametis Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas Anatolijus Mirnas ir P.Simavičius – seni bičiuliai.

Žada bylinėtis dėl broko

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ ligoninės vadovas tvirtino, kad dujų katilą užsakė duktė, o jis tik pasirašė dokumentus, nes yra ir namo, ir žemės savininkas.

„Sakiau dukteriai, kad ji paskubėjo atsiskaityti su ta įmone, nes šildymo sistema iki šiol nedirba taip, kaip turėtų. Manau, kad reikės kreiptis į teismą dėl broko.

Puikiai gyvenome su kietojo kuro katilu, bet laukdamasi trečio vaiko duktė panoro gyventi patogiau ir pati susirado šią įmonę“, – aiškino P.Simavičius. Anot jo, pinigai už katilą ir katilinę buvo sumokėti tada, kai įmonė atliko remontą ir ištaisė broką.

Kaltę vertė nesutarimams

P.Simavičius sakė nenorintis nieko kalbėti apie santykius su įmone „Colis“, kol nebaigtas oficialus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) tyrimas.

„Aš pasirašau sutartis su ligoninėje dirbančiais rangovais, o konkursus organizuoja ir laimėtoją išrenka speciali komisija. Tikiu, kad VTEK išvada bus palanki, nes prokuratūros tyrimas parodė, jog esu nekaltas“, – tvirtino medikas.

Ligoninės vadovas svarstė, kad šioje istorijoje kalčiausia su buvusiu darbdaviu susipykusi „Colio“ buhalterė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.