Lietuvių dovana airiams sužavėjo Dublino merą

Dublino miesto meras į savo rezidenciją pakvietė Lietuvos išeivijos atstovus iškilmingai ceremonijai, kurios metu Tarptautinio lietuvių heraldikos fondo nariai įteikė airių tautai savo atstovo skulptoriaus iš Alytaus rajono sukurtą Airiją suvienijusio vienintelio karaliaus

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Dec 19, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:55 PM

Kaip padėką airiams, svetingai priėmusiems lietuvius savo šalyje, Tarptautinis lietuvių heraldikos fondas kartu su savo nariu 48 metų skulptoriumi Dariumi Miliausku paruošė ypatingą dovaną.

Pergalės prieš vikingus Clontarfo mūšyje tūkstantmečio proga D.Miliauskas, šioje šalyje gyvenęs 11 metų ir pripažintas keltiškų kryžių meistru, pagal senovinius piešinius sukūrė jame žuvusio ir Airiją suvienijusio vienintelio karaliaus Brian Boru giminės herbą bareljefą - vieno metro 10 centimetrų aukščio ir 60 centimetrų pločio.

Šis originalus stilizuotas vienos seniausių Airijoje O'Brienų giminės herbas Dublino miesto rūmuose merui lordui Christy Burke'ui buvo įteiktas iškilmingoje ceremonijoje, į kurią šeimininkas pakvietė būrį išeivijos atstovų kartu su Lietuvos ambasadore Airijoje Rasa Adomaitiene.

"Meras teigė esąs sužavėtas ir maloniai nustebintas tokia lietuvių dovana ir detaliomis žiniomis apie legendomis apipintas Airijos nepriklausomybei svarbias kautynes ir jų karalių.

Ir pasigyrė sužinojęs, jog toks pat svarbus mums buvo karalius Mindaugas.

Ch.Burke pasidžiaugė, kad didelė garbė priimti lietuvius toje pačioje salėje, kur iškilmingose ceremonijose yra dalyvavę Popiežius Jonas Paulius II, Motina Teresė, karalienė Viktorija, Nelsonas Mandeila", -- pasakojo joje dalyavęs Tarptautinio heraldikos fondo sekretorius Gintautas Čepaitis.

Prieš trejus metus šį fondą sukūrė keli jauni aktyvūs lietuviai puoselėti Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės paveldo ir gerinti Lietuvos ir lietuvių išeivių įvaizdžio visame pasaulyje.

"Šiems kilniems tikslamas skiriame savo patirtį ir dalį svečiose šalyse uždirbtų savo išteklių. Džiaugiamės, kad mūsų gretos gausėja ir jau turime savo narių keliose šalyse. Taip pat ir Lietuvoje", -- teigė G.Čepaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.