Rolandas Paksas: Lietuva turėtų inicijuoti bylą Hagos tribunole

„Lietuva turėtų inicijuoti bylą tarptautiniame Hagos tribunole dėl pamatinių žmogaus teisių paniekinimo ir neteisėtos CŽV veiklos Europos Sąjungos šalyse,“– pareiškė Europos Parlamento narys, frakcijos Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa vicepirmininkas Rolandas Paksas.

Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 19, 2014, 1:12 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:21 PM

Pasak R. Pakso, Jungtinių Amerikos Valstijų Senato komiteto studijoje dėl Centinės žvalgybos valdybos sulaikymo ir tardymo programos pateikta informacija apie slaptuosius CŽV kalėjimus yra labai reikšminga. Atskleisti neteisėtos veiklos aspektai gali turėti tiesioginių sąsajų su politiniais procesais, tuo metu vykusiais mūsų šalyje bei Valstybės saugumo karininko Vytauto Pociūno žūtimi kaimyninėje Baltarusijoje.

„Kelia nerimą kai kurių teisėsaugos pareigūnų išsakomos abejonės dėl CŽV bazės, veikusios Lietuvoje, tyrimo atnaujinimo, noras susieti šį procesą su papildomų dokumentų iš Jungtinių Amerikos valstijų užklausimu. Visų pirma, turėtume įvertinti grėsmes mūsų valstybingumui ir jo tarptautiniam autoritetui, jeigu dėl politinių priežasčių būtų nuslėpta tai, kas minėtos programos pretekstu vyko Lietuvoje, jau nekalbant apie protu nesuvokiamu mąstu paniekintas žmogaus teises,“– pabrėžė Europos Parlamento narys. 

„Sulaikytųjų žeminimas ir žmogiškojo orumo nepaisymas negali būti pateisinamas bei pridengiamas kovos su tarptautiniu terorizmu skraiste. Lietuva turės įvardinti nusikalstamą veiką vykdžiusius asmenis.

Lietuvos Parlamente nedelsiant turi būti sudaryta kolegiali tyrimo priežiūros institucija iš Seimo narių, geriausių tarptautinės teisės žinovų ir žmogaus teisių ekspertų, o piliečiai, susiję su CŽV neteisėta veikla Lietuvos teritorijoje turėtų būti pakviesti bendradarbiauti bei liudyti, padedant atskleisti visas galimų nusikaltimų aplinkybes,“ – sakoma Rolando Pakso pareiškime.

Simboliškas sutapimas Lietuvai, jog 2014 metų kovo 11 dieną Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl kankininmo panaikinimo pasaulyje, kurioje pabrėžiamas Europos Sąjungos sustiprintas įsipareigojimas, prisiimtas ES strateginėje programoje žmogaus teisių srityje, ryžtingai tęsti kovos su kankininmu ir žiauriu, nežmonišku elgesiu kampaniją, kadangi kankinimo, netinkamo elgesio, nežmoniško ar žeminančio elgesio panaikininimas – neatskiriama žmogaus teisių dalis,glaudžiai susijusi su kitomis ES veiksmų sritimis ir priemonėmis.

Tarptautinė teisė – nesuderinama su kankinimais ir žiauriais tardymo metodais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.