Klaipėdietės kolekcijoje - 5 tūkst. senovinių eglutės žaisliukų

Kaip buvo puošiamos Kalėdų eglutės prieš pusę amžiaus ir dar seniau? Tai galima sužinoti apsilankius parodoje „Kalėdų belaukiant“ iš klaipėdietės Nijolės Bendikaitės kolekcijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 20, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:58 PM

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus parodų salėje nesutilpo visos eglučių puošmenos, nors N.Bendikaitė iš savo namų atgabeno tik dalį jų.

Ekspozicijoje – žaisliukai iš stiklo, presuoto kartono, presuotos vatos, klijuoto kartono, medžio ir medžio drožlių, plastmasės, eglučių viršūnės, Kalėdų seneliai, snieguolės, šventiniai atvirukai ir pašto ženklai, girliandos, kitokios žaliaskarių puošmenos.

Į parodos atidarymą atėję vyresnio amžiaus lankytojai džiaugėsi, kad autorė sugrąžino juos į vaikystę. Vaikams buvo įdomu išvysti, kaip eglutės buvo puošiamos prieš daug metų.

N.Bendikaitė gimė lietuvio ir rusės šeimoje. Sibiro platumose užaugusios merginos gražiausi vaikystės prisiminimai – naujametės eglutės.

1996 metais Nijolė atvyko gyventi į Lietuvą. Čia atkeliavo ir didelė dėžė senųjų eglutės žaisliukų. Nuo tada N.Bendikaitė pradėjo juos rinkti. Iš pradžių dar skaičiavo, kiek Kalėdinių puošmenų yra jos kolekcijoje, bet kai šis skaičius peržengė 5000, liovėsi.

Labiausiai Nijolė brangina tuos žaisliukus, kuriuos sukūrė jos devynerių metų dukra Julija. Kolekcijoje nėra nė vieno žaislo, pagaminto Kinijoje, o seniausieji ir brangiausieji – iš praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio.

Klaipėdietės kolekcijoje daugiausiai Rusijoje ir Ukrainoje pagamintų Kalėdinių puošmenų. Yra ir lietuviškų, vokiškų, prancūziškų, čekiškų žaisliukų.

Visi jie saugomi N.Bendikatės namuose, sudėlioti į dėžes pagal tematiką, kiekvienas – minkštame savo patale, kad nesudužtų. Į viešumą jie iškeliavo trečią kartą – anksčiau dvi parodos buvo surengtos Šilutėje.

Iki šiol kolekcininkės namuose Kalėdų eglė visuomet būdavo puošiama senaisiais žaisliukais, bet šįmet ji bus šiuolaikiška.

„Mano dukra gerai žino, kokie žaisliukai buvo anksčiau, tegul pagaliau ir ji turės moderniai papuoštą eglę“, - sako N.Bendikaitė.

Gal saugoti senuosius žaislus privertė ir pernykštė nesėkmė – namuose nugriuvus eglei sudužo pora dešimčių senųjų puošmenų.

„Žaisliukų kolekcionavimas – jau ne tik mano hobis, bet ir liga, kuri itin paūmėja baigiantis metams“, - juokauja parodos autorė.

Jos kolekcija gausėja įvairiais būdais - Nijolė nuolat lankosi turguose, antikvarinėse parduotuvėse. Apie klaipėdietės pomėgį žinantys draugai taip pat dovanoja savo tėvų ar senelių namuose rastų eglės papuošalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.