Valdininkė suvaidino net savo laidotuves

Varėnos valdininkė, suklastojusi beveik šimtą prašymų gauti slaugos ir laidojimo pašalpas, žengė vieną itin įžūlų žingsnį – ji įformino savo pačios mirtį, o išmokas pervedė į sutuoktinio sąskaitą.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Dec 20, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:58 PM

Už sukčiavimą ir piktnaudžiavimą pareigų netekusios Varėnos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyresniosios specialistės Laimos Stačiūnienės visus nusikaltimus teismas suskaičiavo ir įvertino tik išnagrinėjęs vieną po kitos dvi baudžiamąsias bylas.

Per ketverius metus patyrusi valdininkė suklastojo beveik šimtą prašymų dėl slaugos ir laidojimo pašalpų išmokų.

Nuo 2006 metų kovo iki 2010 metų lapkričio 55 metų varėniškė pasisavino beveik 58 tūkstančius litų.

Atliko rašysenos ekspertizę

L.Stačiūnienė Socialinės paramos skyriuje dirbo 18 metų, o iš jų septynerius – socialinių išmokų specialiste.

Pradėjus nagrinėti bylą ji nepripažino savo parašų ant poros dešimčių iš 96 suklastotų prašymų dėl išmokų.

Tačiau paskirta rašysenos ekspertizė šį melą paneigė.

L.Stačiūnienė nuteista trejų metų laisvės atėmimu, bet bausmės vykdymas atidėtas tokiam pat laikotarpiui.

Nuo įkalinimo aferistę išgelbėjo tai, kad anksčiau ji nebuvo teista.

Išdavė neištrinti kodai

Valdininkė įsigudrino dalį laidojimo ir slaugos išmokų, skirtų mirusiuosius laidojusiems asmenims, pervesti į savo giminaičių – sesers, brolio, motinos sąskaitas. Ji tik pakeisdavo pavardėse vieną ar dvi raides.

Gobšuolė sugebėjo net suvaidinti savo laidotuves, o 863 litus slaugos ir 1530 litų laidojimo pašalpos pervesti į sutuoktinio sąskaitą.

Tik raidę č pavardėje pakeitusi į s, pavertė savo vyrą Stasiūnu, kad bylas tikrinančiai skyriaus vedėjai nekiltų įtarimų.

Aferistė taip pat ištrynė ir savo mirties datą, bet kompiuterinė programa neleido pakeisti šio ir kitų tokių pat suklastotų gavėjų asmens kodų. Tai ir padėjo kilus įtarimų Socialinės paramos skyriaus auditą atlikusiai komisijai atsekti sunkiai suvokiamą pažeidimą.

Gyvus laidojo ir svetimus

Valdininkė gyvą palaidojo ne tik save, bet ir 41 metų marcinkoniškį, kuriam esą priklausiusią 765 litų slaugos pašalpą taip pat pasisavino.

L.Stačiūnienė pasinaudodavo ir svetimų žmonių, kurie prieš kelis mėnesius būdavo gavę savo artimiesiems skirtas laidojimo pašalpas, pavardėmis, sąskaitomis ir asmens kodais.

Vėliau valdininkė jiems paskambindavo telefonu ir pasiguosdavo, kad per klaidą dar kartą pervedė šias pašalpas, ir paprašydavo grąžinti.

Palikusi savo kabinete tokį apgautą asmenį, valdininkė jam sakydavo einanti pas buhalterę prašyti, kad priimtų pinigus į kasą, kurios net nebuvo.

Grįžusi ji pasidžiaugdavo, kad pavyko grąžinti pinigus.

Vogė slaugos išmokas

Valdininkė naudojosi ir tuo, kad ne visi žinojo, jog, mirus žmogui, jo artimieji gali gauti ne tik laidojimo, bet ir dviejų mėnesių slaugos pašalpą, jei ji buvo skirta. Tad vieną pašalpą pasisavindavo.

Mirus žinomai istorikei Reginai Žepkaitei net 2 mėnesių slaugos pašalpa buvo išmokėta ne ją globojusiai šeimai, o pasisavinta paskyrus niekuo dėtam asmeniui.

L.Stačiūnienė pateikdavo paštui Socialinės paramos skyriaus žiniaraščius, pagal kuriuos gyventojams būdavo išmokamos laidojimo ir slaugos išmokos, už juos jau pasirašiusi.

Valdininkė paaiškindavo, kad pinigai pasirašiusiems asmenims jau išmokėti skyriaus kasoje, tad ji turinti grąžinti iš pašto paimtus pinigus.

Taip L.Stačiūnienė pasiėmė ir vieną laidojimo pašalpą, neteisėtai paskirtą savo seseriai.

Varėniškis nepatikėjo klaida

Valdininkė įklimpo 2010 metų lapkritį, kai vienas varėniškis pasipiktino išgirdęs, kad ji suklydo skirdama pašalpą, ir paprašė grąžinti pinigus.

Vyras kreipėsi į Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo ir vieną po kito aptiko 96 neteisėtas finansines operacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.