Iškalbingas įrašas: lenkas, kurio nesutramdo Lietuvos policija

Miškavežiams kelią traktoriumi blokavęs Lenkijos pasienyje gyvenantis Viktoras Savulis viską filmuodavo. Ir mašinos numerius, ir vairuotoją. Ne savo malonumui, bet mėgindamas atkreipti dėmesį į tame pasienio ruože vešančią netvarką. Be to, ir Lazdijų policija, į kurią jis ne kartą kreipėsi, pasiūlė taip elgtis, nes taip lengviau būsią pažeidėjus nustatyti ir nubausti.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Dec 23, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:08 AM

Sutapimas ar ne, bet praėjusį ketvirtadienį į pareigūnų surengtą pasalą įkliuvęs neleistinai didelį kiekį medienos vežęs miškavežis – tas pats, su kuriuo jau ne kartą teko susidurti ir pasienio gyventojui.

Pažeidimai matyti plika akimi

Prie Lenkijos sienos gyvenantis V.Savulis, praėjusią savaitę portalo lrytas.lt  žurnalistei pateikęs filmuotą medžiagą apie tai, kaip pro jo namus kiekvieną dieną prašvilpia iki 20 miškavežių, net neabejoja, kad daromi pažeidimai, kad klesti medienos kontrabanda, o pareigūnai žiūri pro pirštus.

Kantrybė pasienio gyventojui trūko matant, kaip keliu, kuriuo gali važiuoti 20 tonų sverianti transporto priemonė, nebaudžiami skrieja 50 ir daugiau tonų sveriantys lietuviškos medienos prikrauti miškavežiai. Kodėl jie suka paprastais vieškeliais, o ne per Kalvarijos pasienio postą? Kodėl visada, prieš jiems pasirodant, pralekia juodas ar raudonas visureigiai, kuriuose, jo manymu, sėdi žvalgai?

Lazdijų policininkai, į kuriuos V.Savulis ne kartą kreipėsi, pareikalavo konkrečių įrodymų. Neva posto tame kelyje nepastatysime, o kasdien toje vietoje patruliuoti – trūksta ekipažų.

Ne vieną dieną fotografavęs ir filmavęs dzūkas sukaupė nemažą archyvą, kuris galėtų sudominti tyrėjus.

Grasino ir siūlė pinigų

lrytas.lt pateikia siužetą, kuriame nufilmuota, kaip Viktoras traktoriumi užblokuoja miškavežiui kelią. Tik šitaip, sakė jis, galėjo jį sustabdyti ir iškviesti policiją.

Nemalonumų lenkams pridaręs dzūkas neslėpė: po šio poelgio sulaukė ir grasinimų, ir piniginio pasiūlymo.

Sutapimas ar ne, bet labai greitai po filmuotame siužete užfiksuotų įvykių vos nesudegė jo daržinė – į ją buvo paleistas degantis automobilio ratas. Tas įvykis yra įregistruotas policijoje.

Pasipiktinęs pareigūnų neveiklumu, pasienio gyventojas kreipėsi į lrytas.lt redakciją. Gauta informacija sudomino Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnus ir jie ėmėsi veiksmų.

Operacija vos nežlugo

Praėjusią savaitę lrytas.lt žurnalistai kartu su Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus viršininko pavaduotoju Juozu Balčiūnu, Valstybės sienų apsaugos tarnybos, Valstybinės kelių transporto inspekcijos bei Muitinės mobilios grupės pareigūnais surengė reidą.

Jau pirmomis jo akimirkomis paaiškėjo, kad pasienio gyventojo įžvalgos pagrįstos, nes pareigūnus pradėjo persekioti  „uodega“. Ar iš pareigūnų informacija nutekėjo, ar žvalgai puikiai padirbėjo, nes minėtas kelio ruožas buvo kaip išmiręs.

Kilo įtarimas, kad visa operacija gali virsti dideliu ir nemažai valstybei kainuojančiu burbulu. Tačiau sprendimas pasirinkti kitą pasalos vietą pasiteisino.

Sustabdo, skiria baudą ir paleidžia

Miškavežis įkliuvo septyni kilometrai nuo Pazapsių kelio vilkikų išvažinėtame vieškelyje. Į pareigūnų spąstus pateko tas pats Tomaszo Žagunio vairuojamas miškavežis, prieš kurį su traktoriumi į kovą stojo Pazapsių kaimo gyventojas.

Krovinio sulaikymo metu atlikti tyrimai tik patvirtino tai, ką buvo galima pastebėti plika akimi, – gabenant medieną padaryta daugybė pažeidimų.

Nuolat sieną kertantis lenkų vežėjas T.Žagunis, matyt, Lietuvos keliuose taip saugiai jautėsi, kad nei tinkamų dokumentų turėjo, nei Kelių eismo bei Krovinio gabenimo taisyklių laikėsi.

Patikrą atlikę Valstybinės kelių tarnybos pareigūnai vėliau prasitarė, kad už tiek pažeidimų Lietuvos vežėjai būtų praradę ne vieną tūkstantį litų, bet štai užsienio vežėjui jie neturi teisės taikyti tokių baudų. Negana to, tokiam kroviniui kirsti pasienio postą iš viso būtų draudžiama.

Miškavežio vairuotojas, gabendamas didelį krovinį keliu, kuriuo galima vežti iki 20 tonų, jau trečią kartą pažeidė Kelių eismo taisykles. Nesunku nuspėti, kad du pirmieji pažeidimai buvo užfiksuoti tuo metu, kai jam policiją iškvietė V.Savulis.

Lrytas.lt  jau rašė, kad atliekant nuodugnesnę patikrą paaiškėjo, jog vietoj dokumentuose nurodyto medienos kiekio buvo gabenamas 20 tonų didesnis, nei leistina. Medienos rietuvė nebuvo pritvirtinta diržais, jos aukštis beveik metru viršijo leistiną aukštį. Be to, vairuotojas iš viso neturėjo leidimo važiuoti sunkiasvore transporto priemone, nepateikė ir būtinų darbo ir poilsio tachografo registracijos lapų.

Ir vėl važiuoja

Pažeidimų protokolas penktadienį buvo perduotas Valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės skyriui. J.Balčiūnas patikino, kad tyrimas bus atliekamas iki galo. Bus aiškinamasi, kokių nuostolių padaryta valstybei nuslepiant vežamos medienos kiekį ir nesumokant kelių mokesčio, kam išties priklauso toji mediena – ar ji nėra vogta.

Pareigūnas teigė savo akimis įsitikinęs, kad tas pasienio ruožas vertas išskirtinio pareigūnų dėmesio, nes vietos gyventojai pastebi čia važiuojančius ne tik miškavežius. Naktimis traukia įvairūs furgonai, kuriuose, kaip spėjama, per kiaulių maro zoną keliauja lenkiška mėsa, vežami pabėgėliai ir kontrabandinės cigaretės. Retai atliekami patikrinimai šiame ruože paprastai tokių staigmenų yra jau ne kartą pažėrę.

Tiesa, kaip informavo vietos gyventojai, šią savaitę pravažiuoja tai vienas, tai kitas pareigūnų ekipažas. Pirmadienį Pazapsių kaimo vieškeliu vėl skriejo septyni medienos pakrauti miškavežiai. Vienas jų tapo Valstybinės sienos apsaugos tarnybos laimikiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.