Prezidentės patarėja: „Tvarkiečių“ pataisos visiškai korupcinės“

Prezidentūra neigiamai vertina Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos siūlymą švelninti atsakomybę už šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytą prekybą poveikiu ir tokias pataisas vadina korupcinėmis.

V.Būdienė.<br>Nuotr. iš archyvo
V.Būdienė.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:44 PM

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Valdas Vasiliauskas siūlo švelninti atsakomybę už šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytą prekybą poveikiu.

Parlamentaras įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios straipsnį „Prekyba poveikiu“ keistų į „Tarpininko kyšininkavimą“, o pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą.

„Tačiau politinė korupcija yra toks dalykas, kuris nuolat ir nuolat iškyla ir štai šių dienų aktualija, kai viena partija norėjo sau pasidovanoti „kalėdinę dovaną“ t.y. pateiktos Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios kaip ir sumažintų atsakomybę už prekybą poveikiu. Prezidentė vertina šį siekį labai griežtai neigiamai ir labai keista, kad buvo nuspręsta Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios įgalintų neskaidrumą, partijų kyšininkavimą, nebaudžiamumą vos nevogti, vertiname labai neigiamai, ir švelninti atsakomybes už kyšininkavimą juridinių asmenų būtų visiškai netoleruotina“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė sako vyriausioji prezidentės patarėja vidaus politikos klausimais Virginija Būdienė.

Ji taip pat sukritikavo, kad „tvarkiečių“ siūlomą įstatymą buvo nuspręsta priimti skubos tvarka.

„Žiūrėsime, kaip atrodys šios dienos posėdis. Abejotina, kad Prezidentė galėtų pasirašyti tokį įstatymą, kur mes, stodami į tarptautines organizacijas, ne tiktai pasirodytume blogai, bet būtume nublokšti į trečiarūšių, ketvirtarūšių kyšinių valstybių sąrašą. Taigi Baudžiamojo kodekso pataisos, kurias pateikė „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai yra visiškai korupcinės, sakykime. Dar blogiau – jos galiotų atbuline tvarka, taigi tektų sustabdyti partinio kyšininkavimo arba prekybos poveikiu, neskaidrių susitarimų dalykus“ , – tikino šalies vadovės atstovė.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad šioje sesijoje Seimas nesvarstys frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ siūlymą švelninti atsakomybę už šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytą prekybą poveikiu.

„Šitas klausimas išimtas iš darbotvarkės ir jis nebus šioje sesijoje svarstomas“,– antradienį žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Šiuo metu tas, kas siekdamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Taip pat Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kuris susitarė priimti kyšį, arba jo reikalavo arba provokavo, priėmė, pažadėjęs paveikti atitinkamą instituciją ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pagal V.Vasiliausko siūlymą, sankcijos grėstų tik tam asmeniui, kuris veikdamas tokiomis sąlygomis davė kyšį arba jį priėmė, o sąvokos „tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti“ ir „tiesiogiai arba netiesiogiai pažadėjo ar susitarė priimti kyšį“ būtų išbrauktos.

Taip pat siūloma švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės (daugiau kaip 250 MGL, t.y. maždaug 32 tūkst. litų) kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų, o V.Vasiliauskas tarp sankcijų siūlo įtraukti baudą, laisvės apribojimą, areštą. Dar būtų braukiama nuostata, kad už šias veikas būtų baudžiamas juridinis asmuo.

Partiją Tvarka ir teisingumas neseniai sukrėtė korupcijos skandalas. Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas, siekdama gauti reikšmingų duomenų dėl prekybos poveikiu stambiu mastu (daugiau nei 32,5 tūkst. litų) bandant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijos, pavaldžios „Tvarkai ir teisingumui“, vykdytų viešųjų pirkimų.

Buvo sulaikyti penki asmenys,tarp suimtųjų – buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas Ervinas Raistenskis ir buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Juridiniams asmenims įtarimai kol kas nėra pareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?