Arkivyskupas G. Grušas linkėjo nepasinerti į slegiančią tamsą

Trečiadienio vakarą po šventų Kūčių vakarienės vilniečiai patraukė į Piemenėlių arba Bernelių mišias. Tikra jūra žmonių susirinko Arkikatedroje – šventovė buvo pilnutėlė.

Arkikatedroje buvo laikomos šventos mišios.<br>M.Kulbio nuotr.
Arkikatedroje buvo laikomos šventos mišios.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2014, 9:14 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:12 AM

Kūčių vakarą sostinės Katedros aikštėje tradiciškai pašventinta didžioji miesto prakartėlė su biblinių personažų figūromis. Prakartėlę pašventino Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Klausyti mišių atvyko ir svarbūs šalies žmonės – premjeras Algirdas Butkevičius su žmona Janina, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė su šeima, prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, profesorius Vytautas Landsbergis.

Arkivyskupas G.Grušas pabrėžė – ieškodami greitų sprendimų, žmonės skolinasi pinigų, bet vėliau skolų našta juos tik dar labiau prislegia. O tie, kurie finansiškai sėkmingi, greitai ir skaudžiai suvokia, kad jų gėrybės tėra tik laikinos.

„Dirbtinės šviesos ieškoma ir pasineriant į pramogas, pasilinksminimus, alkoholį, narkotikus, pornografiją ar lošimus. Šitaip žmonės patys save pasmerkia gyventi dar didesnėje tamsoje. Išvydęs tikrąją šviesą žmogus gali ir pabūgti.

Stipri šviesa, meilė – gali gąsdinti, kaip šiltas vanduo sušalusioms rankoms. Evangelijoje girdėjome, kaip tamsoje esantiems piemenims staigi šviesa sukėlė didelę baimę. Angelas juos nuramino nebijoti. Nereikia bijoti tikrosios šviesos, kuri kiekvieną žmogų išlaisvina iš tamsos ir suteikia ramybę“, – sakė arkivyskupas.

Arkivyskupas kalbėjo – užtenka Kalėdų iš inercijos, nes tai nėra tikrasis džiaugsmas. Kelios šventinės dienos, kai Kūčių vakaras praleidžiamas su šeima, o Kalėdos su artimaisiais, lankoma eglutė ir prakartėlė, bei įvairūs Kalėdiniai renginiai – tai, anot dvasininko, tik trumpalaikis džiaugsmas ir šiluma.

„Gana Kalėdų iš inercijos! Leiskime, kad mus paliestų tikroji Kalėdų šviesa, kad pajustume tikrąjį, ilgalaikį, o ne po kelių dienų išblėstantį Kalėdų džiaugsmą“, – linkėjo G.Grušas. Bernelių, arba kitaip - Piemenėlių mišios vyko Kauno arkikatedroje bazilikoje,  kitose Lietuvos bažnyčiose.

Piemenėlių mišios – tai Kalėdų vidurnakčio mišios, kuriomis prasideda liturginių apeigų, surištų su Dievo Sūnaus įsikūnijimo ir atėjimo į šį pasaulį paslaptimi, aštuondienis.

Dalyvavimas šioje ypatingoje Eucharistijoje su visa šeima yra svarbiausias Jėzaus atėjimo į šį pasaulį šventimo elementas.Prieš šv. Mišias arba po jų savo šeimos ir artimųjų būryje valgoma Kūčių vakarienė. Kūčios būdavo didelė šventė prie apeiginio stalo, lydima apeigų, burtų, aukų. Prieš Kūčias žmonės stengėsi užbaigti darbus.

radiciškai, prie stalo būdavo pakviečiami ir kaimynai kurie neturi šeimų, samdiniai. Prieš valgydami visi atsistodavo, o vyriausiasis prie stalo garsiai melsdavosi, o paskui visi vieni kitiems linkėdavo sveikatos, laimės. Kūčios – šeimos šventė, gyvybinga daugiausia baltų kraštuose.

Per Kūčias dėkojama Dievui ir gamtai už metų malones ir dosnumą, o artimiesiems už paramą ir meilę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.