Vilniečiai prie televizijos bokšto: „O kur lazeriai?!“

Vilniaus televizijos bokštas šiemet turėjo pasipuošti nauju kalėdiniu rūbu - tapti aukščiausia pasaulyje lazeriais nušviesta Kalėdų egle. Artėjant 18 valandai vakaro netoliese gyvenantys vilniečiai vis dairėsi pro langus ir spėliojo, kaip atrodys gelžbetoninis milžinas. Iškilmių pradžioje dangų nušvietė nuo restorano „Paukščių takas“ stogo paleisti fejerverkai. Tada bokšto papėdėje susirinkusiems smalsuoliams teko nesmagiai palūkuriuoti.

Nuo restorano „Paukščių takas“ stogo išsiskleidė fejerverkų gėlės.<br>M.Kulbio nuotr.
Nuo restorano „Paukščių takas“ stogo išsiskleidė fejerverkų gėlės.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 25, 2014, 6:27 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:54 AM

„Gal kas nors neveikia, gal sugedo“, – ėmė spėlioti žmonės. Pagaliau nuo restorano stogo į dangų nusidriekė kalėdiniai fragmentai. Tačiau tai toli gražu nepriminė vizualizacijų, kurias matė ir tikėjosi į renginį atėję žmonės.

Žiūrovai ėmė abejoti, ar viskas pavyko, mat iš tolo švietė tik lazerinės eglutės viršūnė, o nuo bokšto į apačią šviesa nekrito – po „lėkšte“ liko tamsu. Vėliau nustebusiems žmonėms organizatoriai paaiškino: lazerių šviesos efektas geriausiai bus matomas iš toli. O ketvirtadienio vakarą įspūdingo efekto greta bokšto stovintys žmonės neišvydo dėl netinkamų oro sąlygų.

Anot specialistų, geriausiai lazerių grožis atsiskleistų esant darganai ir sningant.

Vilniaus savivaldybės iniciatyva naują technologinį bokšto apšvietimo sprendimą įgyvendino Telecentras, „Švenčių studija“ ir „Optronika“. Projekto organizatoriai pripažino, kad įjungiant lazerius būta nesklandumų - bokštas nenušvito taip, kaip buvo suplanuota.

Pirmą kartą televizijos bokštas lempučių girliandomis nušvito sutinkant 2000-uosius ir sulaukė didžiulio vilniečių ir miesto svečių dėmesio. Nuo to laiko be spindinčio bokšto nepraėjo nė vienos Kalėdos Vilniuje. „Ir kiekvienais metais stengiamės, kad ši aukščiausia ir netikėčiausia pasaulio eglė atrodytų vis naujai ir vis įspūdingiau“, - sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Šiais metais, sujungiant aukščiausio Lietuvoje pastato technines galimybes, lazerių technologijas, kurių gamyba Lietuva išsiskiria pasaulyje, ir kūrybines idėjas, turi būti sukurtas įstabus Kalėdų reginys. „Vėl stebinsime pasaulį, bet tuo pačiu pristatysime Lietuvą, kaip aukščiausių technologijų šalį“, - teigia Telecentro generalinis direktorius Remigijus Šeris.

Pasak „Švenčių studijos“ vadovės architektės Jolantos Tūraitės, gyvenime viskas kinta, net ir ilgalaikės tradicijos transformuojasi. „Turime žengti koją kojon su naujomis technologijomis ir į nusistovėjusius dalykus pažvelgti naujai. Todėl tikrai tikiu, kad naujasis technologinis aukščiausios Kalėdų eglės sprendimas džiugins vilniečius ir miesto svečius,“ - sako J. Tūraitė.

Kalėdinės Vilniaus TV bokšto eglutės instaliacija realizuojama programuojant įvairių spalvų lazerius - jie turi skleisti spindulius virš Vilniaus miesto. Žalios spalvos lazeriai nukreipti nuo restorano platformos žemyn ir turėtų suformuoti „lazerinę eglutę“, tačiau į renginį Kalėdų vakarą atėję žmonės dėl techninių nesklandumų to neišvydo.

„Viršutiniai lazeriai, esant palankioms oro sąlygoms, matosi net iki dešimčių kilometrų, tikėtina, kad įprastu lietuviškos žiemos darganotu oru lazeriais apšviestas bokštas atrodys įspūdingiau nei puoštas lempučių girliandomis. Tai sukurs kur kas magiškesnį vaizdą“, - taip sumanymą apibūdino „Optronika“ inovacijų direktorius dr. Viktoras Vaičikauskas. Pasak V. Vaičikausko, šis kalėdinis apšvietimas - išskirtinis techninis projektas ir sprendimas, atskleidžiantis lazerių technologijų galimybes ir įtvirtins Lietuvos, kaip lazerių šalies, vardą.

Projekto įgyvendintojai užtikrina, kad lazerių apšvietimas netrikdys aplinkinių gyventojų, saugumo reikalavimai yra suderinti ir su oro navigacija. Lazerių apšvietimas savo grožį atskleidžia tiek stebint jį per atstumą, tiek ir bokšto prieigose - kiekvienoje pasirinktoje stebėjimo zonoje apšvietimas gali atskleisti vis kitokį vizualinį pojūtį.

Organizatoriai žada, kad bokštas iki Trijų karalių bus apšviestas nuo 16 iki 8 val. ryto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.