Rumšiškėse sudegė blukis

Šeštadienį Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje, prisimintas vienas mūsų senolių paprotys. Iš kiemo į kiemą buvo tampomas kelmas, dar vadinamas blukiu. Ant jo muziejaus lankytojai galėjo išlieti per metus susikaupusį pyktį ir blogį, daužydami jį lazdomis. Vėliau blukis buvo sudegintas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Dec 27, 2014, 2:47 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:09 AM

Lietuvos liaudies buities muziejuje šeštadienį pirmą kartą vyko blukio deginimo šventė. Šį senovės lietuvių paprotį muziejui pasiūlė prisiminti panevėžietis verslininkas Jonas Sabeckas.

Jis bei istorijos tyrinėtojas Aivaras Lileika pasakojo, kad anksčiau kiekvieno lietuvio sodybos kieme per Tris karalius būdavo pastatomas kelmas. Ant jo žmonės galėdavo išlieti pykti visus metus Buvo tikima, kad kelme kaupiasi visos blogybės, negandos.

Artėjant Naujiesiems metams kelmai buvo tempiami iš sodybų per kaimą. Kitaip dar blukiais nuo žodžio blukti, nykti vadinami kelmai būdavo vanojami pagaliais, palydimi dainomis ir giesmėmis.

Šventės pabaigoje jie kaimo gale būdavo sudeginami.

„Buvo tikima, kad taip atsikratoma visų praėjusių metų problemomis“, - sakė A.Lileika.

Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotoja Danutė Blaževičienė sakė, kad atgaivinti sovietmečiu pamirštą tradiciją rengti blukio deginimo šventę pasirodė įdomi. Todėl jos atgaivinimo iniciatorius ir pakvietė į muziejų.

Į šventę susirinkę muziejaus lankytojai po kiemus noriai tampė didžiulį kelmą, daužė jį pagaliais. Vėliau dainuojant ir giedant kalėdines giesmes blukis buvo sudegintas.

Šventės dalyviai vaišinosi tradiciniu šiupiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.