2014-ųjų pamokos: kas slystelėjo, o kas plojosi kaip reikiant?

Kaip tvirtai galima laikytis ministro kėdės ir kokia turi būti kava, kad po vieno puodelio dingtų bet kokios ambicijos tapti sostinės meru? Kodėl negalima kolegės vadinti „dūra“?

Norėjo kaip geriau, o pavyko blogiau nei visada – taip galima apibūdinti politikų džiaugsmą ir liūdesį 2014-aisiais.
Norėjo kaip geriau, o pavyko blogiau nei visada – taip galima apibūdinti politikų džiaugsmą ir liūdesį 2014-aisiais.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 30, 2014, 1:33 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 10:16 PM

Norėjo kaip geriau, o pavyko blogiau nei visada – štai ką galima pasakyti apie Lietuvos politikų džiaugsmą ir liūdesį 2014 metais. Tai spalvingi ir kupini skaudžių politinių žnektelėjimų ant minkštosios metai, o gėdingiausias tautos išrinktųjų pamokas primename jums.

Jei ministro kėdę gavai, įsikibk į ją tvirtai

Tai, kad politikų kraujotaka per trumpą laiką gali itin glaudžiai suaugti su jų kėdėmis, įrodė buvusios viceministrės Renatos Cytackos istorija.

Ši politikė išgarsėjo tada, kai atviru tekstu išvadino prezidentę melage. Itin savotiškas politikės požiūris ir į Lietuvos vėliavos būtinumą valstybinių švenčių metu. Per dvi iš eilės Lietuvos šventes ant savo namo Šalčininkų rajone politikė nekėlė valstybinės vėliavos, bet gerokai visus nustebino iškėlusi Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę. Ant politikės namo puikavosi ir gatvės lentelė su lenkišku užrašu.

Bet tikroji politikės žvaigždė sužibo tuomet, kai, gavusi pasiūlymą atsistatydinti iš pareigų, ji vis dėlto nusprendė nesekti tokius pat prašymus gavusių kolegų pavyzdžiu ir nedaryti to savo noru. Dėl tokio tvirto įsikibimo į viceministro kėdę užvirė nemenkas politinių intrigų katilas.

Tiesa, po keleto dienų energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius vis dėlto pasirašė įsakymą, kuriuo R.Cytacka iš darbo atleista jai pačiai prašant.

Kava su meru nepadeda juo tapti

Nors Seimo narys Mantas Adomėnas neslėpė ambicijų sėsti į Vilniaus mero postą, tačiau, užrūstinęs partijos bendražygius, vėliau savo kandidatūrą atsiėmė. Visos problemos kandidatą į merus užgriuvo netikėtai, kai šis priėmė Vilniaus mero Artūro Zuoko pasiūlymą aptarti sostinės reikalus prie kavos.

Pats M.Adomėnas neprisipažino, ko buvo toje kavoje, bet akivaizdu, kad vieno puodelio užteko politinėms ambicijoms apmalšinti.

Išgirdę apie tokius partijos kolegos žygius, konservatoriai kaip reikiant užsirūstino ir tokius slaptus reikalų aptarimus pavadino apgailėtinais. Kai kurie partijos nariai apie tai viešai pranešė socialiniuose tinkluose. Nors M.Adomėnas tikino, kad su Vilniaus meru susitiko tam, kad sužinotų tikrąją miesto padėtį, vis dėlto vėliau partijos bendražygiams išsiuntė laišką, kuriuo pranešė atsistatydinantis.

Uždrauskime įsivesti eurą ir pamirškime gėjų teises

Rolando Pakso pareiškimas Europos Parlamente (EP) apie tai, kad Lietuvai nereikia euro,  ir balsavimas, kad šaliai nebūtų leista šios valiutos įsivesti, sukėlė ne tik ironiškų šypsenų bangą, bet ir sulaukė aštrios Antano Guogos kritikos.

„Norėčiau paklausti pono Pakso – kam jis dirba? Jis net nežino naujausių euro populiarumo reitingų“, – pasipiktinęs politiko pareiškimu EP klausė A.Guoga ir pridūrė: „Jis – populistas! Jis – prezidentas, kuris buvo ištrintas, išmestas iš pareigų. Štai kodėl jo nuomonė yra populistinė. Man  gėda girdėti tokią jo kalbą!“

Euro įvedimo kritika nėra vienintelis R.Paksą EP garsinantis žygis. Šiemet politikas spėjo užrūstinti ir buvusį Europos Parlamento pirmininką Martiną Schulzą. Prie šūkio „Seksualinė orientacija nesuteikia pagrindo reikalauti išskirtinių teisių“, kurį politikas su kolega Juozu Imbrasu naudojo savo reklamai, pridedama nuotrauka, kurioje europalamentarai pozuoja kartu M.Schulzu. Netrukus buvo pareikalauta, kad homofobiško turinio reklama būtų pašalinta.

„Dūra“ kolegė ir bedarbis viceministras

Netikėtas buvo ir socialdemokrato Gedimino Černiausko skrydis iš sveikatos apsaugos viceministro posto. Savo noru G.Černiauskas pareiškė atsistatydinantis po to, kai buvo paviešintas slaptas garso įrašas, kuriame girdėti, kaip viceministras bandė daryti spaudimą dėl aukštos valdininkės paskyrimo ir nešykštėjo jai ne pačių gražiausių epitetų.

G.Černiausko pasipiktinimą sukėlė tai, kad konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėjo sveikatos apsaugos ministrės patarėja Nora Ribokienė.

Paviešintame garso įraše girdėti, kaip keletą kartų N.Ribokienė pavadinama „dūra“, ir nuskamba komentaras, kad dabar ji nebegali tikėtis premijų: „Ką ji, dūra, tikisi, kad jai premijas dabar kas nors davinės? Naivumas visiškas.“

Galimos grėsmės ir labai reali bauda

Generalinė prokuratūra buvusiai prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei, kuri kaltinama neišsaugojusi valstybės paslapties, rengia nemalonią staigmeną – siūloma ją pripažinti kalta ir skirti 250 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio baudą – 32,5 tūkst. litų.

Skandalas įsiplieskė tuomet, kad naujienų agentūra BNS išplatino pranešimą apie tai, jog VSD turi informacijos apie Rusijos rengiamas informacines atakas prieš Lietuvos vadovus.

Pati D.Ulbinaitė savo kaltės nepripažįsta ir ne kartą yra pareiškusi, kad šis skandalas yra gerai organizuota informacinė kampanija prieš Prezidentūrą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę. Šioje byloje galutinį nuosprendį planuojama skelbti sausio mėnesį.

Reikia darbo? Įsteigsime etatą

Nieko nestebina, kad ministerijas paliekantys valdininkai itin greitai randa ne mažiau šiltas darbo vietas, tačiau istorija su buvusio vidaus reikalų ministro „tvarkiečio“ Dailio Barakausko padėjėja nustebino net ir visko mačiusius.

Palikusi ministeriją Inga Rumševičienė buvo įdarbinta „Regitroje“. Įdomu tai, kad tokių pareigų, kokios buvo sukurtos šiai specialistei, iki tol nebuvo nei Kauno filiale, nei kituose „Regitros“ padaliniuose Lietuvoje. Ir konkurso, kuris paprastai organizuojamas, šį kartą neprireikė.

Pati moteris žurnalistams yra prasitarusi, kad ją labai žeidžia apkalbos apie tai, jog neva jauną moterį ir jos vadovą galėjo sieti romantiški ryšiai. Jos vadovas D.Barakauskas yra viešai užsiminęs, kad su savo padėjėja kartais po darbo išgeria kavos, o „tvarkietis“ Petras Gražulis yra pavadinęs I.Rumševičienę labai valdinga moterimi.

Neseniai I.Rumševičienė paliko darbą „Regitroje“. Moteris apie tokį sprendimą kalbėjo santūriai ir patikino, kad jį lėmė asmeninės priežastys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.