Lietuvių žvilgsnis į kitus metus – ne rožinis

Nors šiuos metus Lietuvos žmonės vertina gana palankiai, daugelis jų su nerimu ir netgi baime laukia 2015-ųjų. Tai atskleidė tradicinė „Baltijos tyrimų“ apklausa.

Tik 18 proc. gyventojų mano, kad ateinantys metai mūsų šaliai bus geresni, ir net 39 proc. nurodė, jog 2015-ieji bus blogesni nei 2014-ieji.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Tik 18 proc. gyventojų mano, kad ateinantys metai mūsų šaliai bus geresni, ir net 39 proc. nurodė, jog 2015-ieji bus blogesni nei 2014-ieji.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 30, 2014, 5:50 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:25 PM

Palyginti su 2013-ųjų vertinimu, šiemet dviem procentais padaugėjo piliečių, teigiančių, kad metai jiems buvo sėkmingi, ir 3 proc. manančių, jog buvo nesėkmingi.

Kartu 5 proc. sumažėjo žmonių, besibaigiančius metus vertinančių vidutiniškai (nei gerai, nei blogai).

Lyginant žmonių atsakymus nuo 1995-ųjų (nuo tada bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ analizuoja tokius vertinimus) matyti, kad panašios nuotaikos buvo prieškriziniais 2007 metais, taip pat 2012-aisiais, kai buvo juntama, jog gyventojų optimistinės nuotaikos atsigauna.

Kaip pačius nesėkmingiausius lietuviai yra įvertinę 2009-uosius. Tuomet keturi iš dešimties gyventojų metus apibūdino kaip asmeniškai nesėkmingus, o kaip sėkmingus – tik septintadalis. O patys sėkmingiausi daugeliui atrodė 2006 metai.

Maždaug trys iš dešimties suaugusių gyventojų 2014-uosius įvertino kaip sėkmingus Lietuvai, o tai, kad šie metai buvo nesėkmingi šaliai, pareiškė kas penktas respondentas.

Panašios nuotaikos buvo ir baigiantis 2013-iesiems, tik dabar sumažėjo neutralių vertinimų.

Optimistai ir pesimistai

Didžiausia dalis optimistų yra tarp 15–29 metų didmiesčių gyventojų, asmenų, turinčių aukštąjį išsilavinimą ir didžiausias šeimos pajamas (per 2500 litų) per mėnesį.

Kad šie metai jiems asmeniškai buvo labiau nesėkmingi nei sėkmingi, dažniau nurodė vyresni nei 50 metų žmonės, bedarbiai, pensininkai, rusų tautybės gyventojai ir respondentai, turintys mažiausias šeimos pajamas (iki 1500 litų) per mėnesį.

Analogiškos tendencijos ir atsakant į klausimą „Kokie buvo šie metai Lietuvai – sėkmingi ar ne?“.

Tie apklausos dalyviai, kurie 2014 metus vertino kaip asmeniškai gerus, dažniau nurodė, kad jie buvo sėkmingi ir Lietuvai.

Beje, dirbantys valstybinėse įstaigose ar įmonėse, taip pat viešajame sektoriuje jau keleri metai iš eilės yra kiek didesni optimistai nei privačių bendrovių darbuotojai.

Nuotaikos – nekokios

Ko Lietuvos piliečiai tikisi iš 2015-ųjų?

Nuotaikos, palyginti su praėjusių metų pabaigoje pateiktomis prognozėmis, nekokios. Galima spėti, jog tai, be kitų veiksnių, lėmė ir gana nestabili geopolitinė padėtis.

Tik 18 proc. gyventojų mano, kad ateinantys metai mūsų šaliai bus geresni, ir net 39 proc. nurodė, jog 2015-ieji bus blogesni nei 2014-ieji. Taigi pesimistų padaugėjo daugiau kaip du kartus.

Per pastaruosius 15 metų tokio smarkaus nuotaikų kryčio nebuvo nuo 2007–2008 m.

O didžiausi optimistai dėl ateities yra žmonės iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai, turintys aukštąjį išsilavinimą, asmenys, kurių šeimos pajamos per mėnesį yra didžiausios.

Blogesnių būsimų metų dažniau tikisi gyvenantys kaime, darbininkai, ūkininkai ir bedarbiai, rusų ir lenkų tautybių piliečiai, taip pat tie, kurie savo šeimos finansinę padėtį apibūdino kaip blogą.

Prognozės tvirtinasi

Analizuojant atsakymus praėjusių metų rudenį galima daryti išvadą, jog gyventojų pareikštos prognozės daugmaž pasitvirtino. Ypač turint galvoje, kad tyrimo paklaida yra iki 3 procentų.

Tada sėkmingesnių 2014-ųjų tikėjosi 27 proc. respondentų, o dabar metus kaip sėkmingus įvardijo 29 proc. žmonių. Kad būsimieji metai bus blogesni nei anksčiau, pernai spėjo 16 proc. apklaustųjų, o šiemet besibaigiančius 2014-uosius kaip nesėkmingus Lietuvai įvertino 19 proc. asmenų. (LR)

* Skelbiant šiuos duomenis būtina nuoroda į „Lietuvos rytą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.